10 Saker att Se och Göra i Venedig

Foto av författare
Redaktionen

Obligatorisk gondoltur

Venedigs kanaler är kända över hela världen och få platser är ihopkopplade med romantik som Venedig. När man åker till Venedig måste man åka den obligatoriska gondolturen längs stadens kanaler samtidigt som gondolmannen underhåller och sjunger. En klassiker på bucketlisten.

Gå på opera på Musica a Palazzo

Gillar man klassisk musik eller opera så bjuder Musica a Palazzo på en oförglömlig upplevelse. Själva operahuset byggdes redan under 1400-talet och har en lång historia bakom sig. Operahuset har väldigt fina rum med vackra takmålningar och dekorationer. I kapellet är golvet lagt med olivrötter, dörrarna är inlagda med valnötsträ och har bronshandtag formade som vinblad.

Rialto-marknaden

Denna marknad är en av världens äldsta marknader som finns kvar idag. Rialto-marknaden har varit igång ända sedan år 1097. Här handlar man mestadels fisk och grönsaker, men många kommer hit för att uppleva den trevliga atmosfären och för att ta en café på någon av alla mysiga cafeer som ligger i området. I närheten finns även flera butiker som säljer lokala hantverk och souvenirer.

Rialto Marknaden

Dogepalatset

Dogepalatset byggdes redan under 1300-talet och var hem åt dogen, venedigs härskare. Under alla år har platsen renoverats och påbyggts, vilket har resulterat i att man kan se många olika stilar i arkitekturen. Inuti palatset finns fina tak- och väggmålningar som lyser upp palatset. Är man intresserad av arkitektur, konst eller historia så är ett besök på Dogepalatset givet när man besöker Venedig.

Campo di Santa Margherita

Ett livligt torg som är bäst att besöka under skymningstimmen. Vi rekommenderar att man sätter sig ner och tittar på folkmyllret medans man sippar på en god campari eller en spritz, som är venetianernas favoritblandning av mousserande vit vin och en campariliknande alkohol. Torget är även en samlingsplats för alla ungdomar från universitetet och längs med torget finns många restauranger och barer.

Öarna Lido, Murano och San Michele

Stannar du ett par dagar i Venedig så åk ut till öarna Lido, Murano och San Michele. Besök Lido för en traditionell badortskänsla, Murano för det färgrika konstglaset som tillverkas där och San Michele, den stilla kyrkogårdsön.Lido

L’Aquasanta

En populär restaurang som inte ligger så långt ifrån Rialto-marknaden. Restaurangen har en kvarterkrogskänsla över sig och här serveras god autentisk mat från Italien.

Adress: San Polo 561, på Calle de Madonna nära Rialtobron.

Peggy Guggenheim-kollektionen

Är man intresserad av konst är det ett måste att se Peggy Guggenheim-kollektionen. Här väntar en fin blandning av surrealism, kubism och abstrakta motiv. Förutom sin makes konst samlade Peggy på sig verk av Picasso, Dali, Duchamp, Moore and Braque- bara för att nämna några kända konstnärer.

Santa Maria Gloriosa dei Frari

En vacker kyrka som byggdes redan under 1400-talet i klassisk venetiansk gotisk stil. Från designen kan man se att detta var fransiskanernas heliga hus. Ett måste om man är intresserad av arkitektur och gamla byggnader/kyrkor.

Besök San Marco basilikan

San Marco basilikan är Venedigs äldsta kyrka och härstammar ända från 1100-talet. Basilikan är otroligt vacker med stora kupoler och guldmosaik. Insidan är det inget fel på heller, den är inspirerad efter ett grekiskt kors. Taket och den övre delen av väggarna är täckta med mosaik som täcker en yta på cirka 8 000 kvadratmeter totalt. Även runt omkring kyrkan är det vackert med vackra målningar och skulpturer. Ett besök till San Marco basilikan är något alla borde planera in när man åker till Venedig.

San Marco Basilikan

Lämna en kommentar