10 Saker att Se och Göra i Tunisien

Desert Tours

Åk ut i Saharaöknen på fyrhjuling och utforska världens största ökenområde. Rid på kameler och besök en uråldrig beduinby. Stanna till vid en oas och få känslan av att vara med i en film.

Dougga

Den historiska staden Dougga grundades på en höjd med utsikt över en bördig slätt och var tidigare huvudstad i den libysk-puniska staten Numidien. Staden blomstrade under Romarriket, där den ingick i provinsen Africa, och hade som mest mellan 20 000 och 30 000 invånare.

Av Dougga finns idag endast ruiner. Numera är staden klassad som världsarv då den är den bäst bevarade romerska staden i Nordafrika.

El Jem Amfiteater

Amfiteatern i El Jem är den största romerska amfiteatern i Nordafrika och ligger i södra Tunisien cirka 60 km söder om staden Sousse i nuvarande El Djem. Amfiteatern togs med på Unescos världsarvslista år 1979. Teatern byggdes redan under åren 230-238 under Gordianus I.

Amfiteatern_El_Jem

Bardomuseet

Detta är Tunisiens nationalmusem och även ett av Afrikas största museum. Bardomuseet ligger i Tunis och har omfattande samlingar från flera olika tidsepoker. Är man intresserad av historia och kultur är ett besök på detta museum givet.

Kairouan

Kairouan är den fjärde viktigaste staden för muslimer. Staden kryllar av arabisk arkitektur med moskéer och flera andra arabiska monument. Men troligtvis är det ändå Kairouans Medina som är den största sevärdheten här. Det bästa med staden är att man får en känsla av att åka tillbaka i tiden.

Djerba

Djerba är den sydligaste ön i medelhavet och ett populärt turistresmål. Ön sammanbinds med fastlandet genom en stenbro som romarna byggt samt en bilfärja. Djerba är en av få platser i Tunisien där berberspråk fortfarande talas.

Turistområdet är koncentrerat till den östra sidan medans lokalbefolkningen bor i Midoun och huvudstaden Houmt Souk. Djerba har en spännande mix av det genuina Tunisien och de fantastiska kritvita stränderna med palmer.

Djerba

Sidi Bou Said

En charmig by som är belägen uppe på en klippa i norra Tunisien, cirka 20 km från Tunis. Sidi Bou Said är en känd artiststad där många artister har vistats genom tiderna. Utsikten är fantastisk och likaså är arkitekturen med sina vita byggnader med blåa dörrar och detaljer.

Karthago

Under romarnas era var Karthago deras största utmanare om maken. Karthago var huvudstad i det fenicisiska handelsriket och grundades redan omkring år 814 f.kr. Efter Karthagos fall förstördes mycket av den ursprungliga arkitekturen. Numera finns bara ett fåtal byggnader kvar, varav de mest kända är Antoninus badhus, hamnen, amfiteatern, tornet på byrsa hill, gravplatsen tophet, bokvarteret och eldkulelagret.

Dagens Karthago är en förort till Tunis och finns med på Unescos lista med världsarv.

Hammamet

Hammamet ligger i nordöstra Tunisien och är en av landets finaste semesterorter. Hit kommer turister från hela Europa för att sola och bada, spela golf och njuta av god mat och lyx. Stadskärnan består mestadels av en Medina där man kan köpa souvenirer och lokala hantverk. Levnadsstandarden i Hammamet är den högsta i hela Tunisien.

Tunis Medina

Medinan i Tunis är full av liv och rörelse där varje butiksägare har “det bästa priset”. Är det första gången man besöker en Medina, så kan det vara lite överväldigande. Men det är ett häftigt ställe där det finns goda chanser att fynda, speciellt om man vet hur man prutar. Här finns alltifrån lokal mat och lokala hantverk till mattor och kryddor.

Medina Tunis

Lämna en kommentar