10 Saker att Se och Göra i Skopje

Ploštad Makedonija

Huvudtorget i Skopje är både svårt och dumt att undvika. Med sina totalt 18.500 kvadratmeter finns det mycket att se och göra här. Det är här folket samlas under högtider och evenemang. Via torget så når man även de långa promenadstråken Maksim Gorki, Dimitar Vlahov och Street Macedonia som leder dig vidare till flera intressesanta sevärdheter. På huvudtorget hittar man också ett stort utbud av restauranger, caféer och barer.

Vodno

Hit åker Skopjeborna för att njuta av lugnet och komma ifrån storstadspulsen. Vodno bjuder på en magnifik naturupplevelse med fina utsikter och utmärkta vandringsleder. På toppen av berget ligger dessutom det kända landmärket Milleniumkorset.

Stara Čaršija (gamla bazaren)

Ända sedan 1200-talet har den gamla bazaren varit den centrala platsen för handeln i Skopje. Även om många delar i Skopje har moderniserats, så har Stara Čaršija lyckats behålla sin charm. Än idag kan man njuta av paprikor och cevape från plåtgrillarna och handla av urmakare, skomakare, träsnidare, skräddare och mycket mer. Detta är ett måste när man besöker Skopje.

skopje stara carsija

Moder Teresas minneshus

Besök skyddshelgonet Moder Teresas födelsehus i Skopje och lär dig mer om hennes liv och goda gärningar. Bredvid huset ligger kyrkan där Moder Teresa döptes.

Dagsutflykt till Ohrid

Missa inte att göra en dagsutflykt till Ohrid, som är en stad som funnits ända sedan antiken. Under antiken hette staden Lychnidos. Vissa hävdar att staden funnits mycket längre än så, och även om inte alla är överens om när staden grundades så är en sak säker iallafall – Ohrid har väldigt mycket historia att bjuda på.

Numera är staden ett populärt resmål för dagsutflykter både bland turister och lokalbefolkningen tack vare sina vackra stränder och de vackra bergen i horisonten. Förutom antika lämningar och sina vackra stränder så finns även Ohridsjön, som är en väldigt gammal sjö samt en av Europas djupaste sjöar.

Under sommarhalvåret är Ohrid dessutom ett populärt partyställe som är känt för sitt vilda nattliv.

Matka

Matka är en artificiell sjö som täcker ett område på över 5000 hektar. Trots att sjön är artificiell så är den en av Makedoniens absolut bästa sevärdheter. Området runt omkring är perfekt för vandring och sjön är perfekt för en båttur eller för att paddla kanot. Åker man på guidad båttur får man besöka några av alla grottor som finns i området, varav den mest kända är Vrelo grottan.

Matka

Utforska matkulturen

Precis som i övriga Balkan så är mat och dryck en stor del av kulturen och det vardagliga livet. Skopje är inget undantag och ett besök här är inte komplett utan att ha provat på några av alla specialiteter så som burek, tavche gravche, ajvar och boza.

Fortet i Skopje (Kale)

Detta fort är beläget i gamla stan på den högsta punkten i Skopje. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Vardar. Fortet eller kale (fort på turkiska) byggded i en stil som kallas för opus quadratum av den bysantinske kejsaren Justinianus som föddes i byn Taorion nära Skopje.

Millenium Cross

Milleniumkorset är världens största kors med en höjd på 66 meter. Korset är beläget uppe på toppen av Vodnoberget. Korset byggdes som ett minne över att kristendomen funnits i över 2000 år.

Stone Bridge

Stenbron sammankopplar den nya och moderna delen av Skopje med den gamla delen. Bron är ett känt märke och dagens bro antas ha byggts av turkarna på 1400-talet, mellan 1451 och 1469, när sultan Mehmet II regerade.

Stenbron

Lämna en kommentar