10 Saker att Se och Göra i Ljubljana

Foto av författare
Redaktionen

Kanalen i Ljubljana

Längs kanalen i Ljubljana kan man njuta av en av Europas vackraste promenader. Här ligger broarna tätt tillsammans med gröna platser och vackra byggnader. För dem som hellre åker båt finns det guidade turer att boka som åker längs kanalen.

Cankarjevo nabrezje

Ett charmigt område med många restauranger och barer. Varje söndagsmorgon hålls en intressant loppmarknad med många olika saker till salu. Gillar man antikviteter och lokala hantverk så finns det goda chanser för fynd.

Gamla Stan i Ljubljana

När man besöker Ljubljana är det ett måste att besöka gamla stan. Här ligger många av stadens bästa sevärdheter och det är också i denna stadsdel som man hittar de bästa fynden.

Gamla stan Ljubljana

Tivoli Park

Parken ligger i utkanten av Ljubljana och täcker ett område på hela 5 kvadratkilometer. Här finns det gott om små oaser med mysiga dammar och fontäner. Den gröna parken är ett populärt utflyktsmål för familjer och för dem som vill komma ifrån stadslivet.

Franciskanska Cerkev

En vacker kyrka både på insidan och utsidan. Kyrkan byggdes under mitten av 1600-talet, men har sedan byggts om och renoverats allt eftersom. Bredvid kyrkan finns ett kloster som härstammar från 1300-talet. Både inuti klostret och kyrkan finns mängder med gamla reliker och böcker.

Ljubljanas slott

Det finns flera slott i och runt omkring Ljubljana, men detta är det största och mest besökta. Slottet byggdes under 1500-talet och bjuder på en romantisk atmosfär och en fantastisk utsikt över staden. På slottsgården finns flera aktiviteter och evenemang året runt. Är man intresserad av att veta mer om slottet så finns det guidade turer att gå på.

Slottet i Ljubljana

Preserentorget

Det centrala torget i Ljubljana ligger i gamla stan och är en stor mötesplats bland lokalbefolkningen. Runt omkring torget finns flera sevärdheter och vackra byggnader samt ett flertal mindre gator där man kan shoppa eller ta en kopp kaffe eller matbit.

Ljubljana Free Tour

Precis som i många andra europeiska städer så finns en gratis rundtur som visar upp staden från sin bästa sida. Är du intresserad av att veta mer om staden så kan vi varmt rekommendera denna guidade rundtur.

Ribcev Laz

Har du planerat att stanna några dagar i Ljubljana så bör du fundera över att åka på en dagsutflykt till närliggande Ribcev Laz, speciellt om du gillar natur och vandring. Ribcev Laz är beläget vid sjön Bohinj alldeles vid foten av de Slovenska alperna. Här kan man njuta av en vacker och orörd natur samt ett fantastiskt landskap.

Butchers Bridge

Denna bro längs kanalen i Ljubljana erbjuder en vacker utsikt över byggnaderna och kanalen. Butchers Bridge är också en populär plats för kärlekspar, dels för att det är en fin plats, men framförallt för att det är en tradition att sätta dit ett “love lock”. Har man inget lås kan man köpa ett i souvenirbutiken som ligger bredvid.

Butchers Bridge

Lämna en kommentar