10 Saker att Se och göra i Köpenhamn

Foto av författare
Redaktionen

Köpenhamn är huvudstad i Danmark, och brukar även ofta räknas som Nordens huvudstad. København, som den heter på danska är en multikulturell stad med en lång historia bakom sig. Det finns således en hel del saker att göra i Köpenhamn.

Här finns något att göra för alla, oavsett ålder, intresse eller plånbok. Här är en lista med 10 av våra favoriter när det gäller saker att göra i Köpenhamn.

Nyhavn

Nyhavn är helt klart Köpenhamns mysigaste och vackraste stadsdel. Det som karaktäriserar Nyhavn är de färgglada husen, båtarna och alla mysiga restauranger och uteserveringar längs vattnet. Dessutom finns det gott om små charmiga butiker och underhållande gatuartister. Att strosa runt här är ett måste att göra i Köpenhamn!

Köpenhamns Zoo

Köpenhamns zoo är den största djurparken i Danmark med ungefär 3 300 djur, fördelade på 264 arter. Zooet är Danmarks tredje mest besökta turistattraktion med 1,3 miljoner besökare årligen. Djurparken är en av Europas äldsta. Den är också den enda djurparken i Norden som har djur från alla världsdelar.

Ströget

Ströget är hjärtat i Köpenhamn. Gågatan sträcker sig 1.1 kilometer och går hela vägen från Rådhusplatsen till Kongens Nytorv. Längs gågatan finns shopping i alla smaker och många trevliga caféer, barer och restauranger. Shoppingen är riktigt bra och här ligger både internationalla och lokala butiker samt flera exklusiva butiker så som Louis Vuitton, Burberry, Gucci och många fler. Ströget är ett måste när man är i Köpenhamn!

Ströget

Köpenhamns Tivoli

Detta anrika nöjesfält ligger mitt i centrala Köpenhamn och är oerhört populärt. Varje år besöks nöjesparken av inte mindre än 4 miljoner människor. Här finns åkattraktioner för både barn och vuxna samt en hel del andra aktiviteter. Det som utmärker Köpenhamns Tivoli är den mysiga och familjevänliga atmosfären. Varje år under julen hålls dessutom en stor och populär julmarknad.

Vor Frelsers Kirke

Vår frälsares kyrka ligger i Christianshavn i Köpenhamn. Kyrkan är byggd i barock stil av rödsten och är en klassisk sevärdhet i Köpenhamn. Kyrkan karaktäriseras av sin svarta och gyllene tornspira med en utanpåliggande trappa och sina många klockor i kyrkspelet. Det är möjligt att gå upp i tornspiran, och väl där uppe kan man njuta av en fantastisk utsikt över Köpenhamn.

Besök ett slott – Ett måste att göra i Köpenhamn

Det finns många slott i Danmark och flera stycken runtomkring och i Köpenhamn. Amalienborg är Danmarks kungliga slott och det är där den danska kungafamiljen bor. Vaktavlösningen på Amalienborg är en populär sevärdhet bland turister. Några andra slott som är väl värda ett besök är: Rosenborgs slott, Christanborgs slott och Frederikborgs slott. Då utbudet av slott i staden är så stort är detta nästan ett måste sätta på listan med saker att göra i Köpenhamn.

Amalienborg

Glyptoteket

Glyptoteket är ett stort konstmuseum i Köpenhamn. Här kan man vandra runt och kolla på antika målningar och skulpturer från hela världen. Det mesta av konsten kommer ifrån Egypten, Grekland, Frankrike, Främre orienten och Italien. Är man intresserad av konst, kultur och historia är ett besök på Glyptoteket ett måste att göra i Köpenhamn. Museets utställningar varierar och det kan vara bra att kolla upp i förväg om det är någon utställning som verkar intressant.

Christiania

Christiania är en fristat i centrala Köpenhamn och är idag en fristad för människor med alternativa livsstilar. Bland annat säljs marijuana och hasch öppet och det går bra att testa inne i Christiania. Polisen försökte i flera år få bort området, men gav till slut upp eftersom det hela tiden kom nytt folk och anslöt sig till Christiania. Stadsdelen är populär bland turister och det är även möjligt att gå på en guidad tur.

Loppmarknad

Det finns många bra loppmarknader i Köpenhamn och chanserna för fynd är stora. Loppmarknaderna hålls på lördagar och söndagar. Två av de största loppmarknaderna är “Remisen”, som ligger inomhus vid Trianglen i Østerbro och den blå hal, som har en yta på totalt 2000 kvadratmeter. Utbudet är väldigt blandat och här finns både kläder, antika prylar, samlingsobjek, krimskrams, souvenirer, hantverk och mycket mer!

Smørrebrød på Schønnemann

Den typiska danska rätten smørrebrød är något som alla bör smaka någon gång i livet. Bästa platsen för detta är på den berömda restaurangen Schønnemann. Restaurangen är oerhört populär både bland turister och Köpenhamnbor. Här finns många olika varianter av smørrebrød, så det är bara att välja och vraka. Även priserna är bra och ligger på 50 DKK och uppåt.

Smörrebröd

Se vår lista med Danmarks 10 bästa hotell

Har du några andra förslag på saker att göra i Köpenhamn? Lämna gärna en kommentar eller maila oss på info@destinavo.com

 

Lämna en kommentar