10 saker att Se och Göra i Edinburgh

Foto av författare
Redaktionen

Edinburgh är ett populärt resmål i Skottland med mängder av historiska sevärdheter och vackra byggnader. Oavsett om du åker hit en vecka eller spenderar en weekend i Edinburgh, så finns det alltid något kul att hitta på. 

Edinburgh Old Town

Den gamla delen av Edinburgh är riktigt mysig och trevlig och är definitivt ett måste under sin vistelse. Här finns flera bra pubar, restauranger, caféer och trevliga museer. The National Museum of Scotland och The Museum of Childhood är två bra museum som ligger i gamla stan och är värda ett besök. 

Camera Obscura & the World of Illusion

Camera Obscura erbjuder shower som visar upp staden på ett unikt och roligt sätt. Deras trevliga och kunniga guider kommer att underhålla dig genom att berätta historier om Edinburgh. Camera Obscura är verkligen ett ställe för hela familjen. Förutom att det finns mycket att lära så finns det även många häftiga platser med illusioner, där det kan vara kul att ta några bilder. Så glöm inte kameran! 

Arthur’s Seat

Arthur’s Seat är en fantastiskt utsiktsplats som ligger 250 meter upp. Härifrån kan man se en fantastisk utsikt över hela Edinburgh. Det tar cirka en timme att promenera från centrala Edinburgh upp till Arthur’s Seat och vägen upp kan vara mer krävande och brantare än vad man tror. Därför är det viktigt att man tar med bra skor, vatten och något att äta!

Arthur's_Seat_from_Edinburgh_Castle

HMY Britannia

Den kungliga yachten Britannia var kungafamiljens privata båt mellan 1954 och 1997. Denna yacht har blivit gästad av världens mäktigaste människor under dessa årtal. Idag kan man gå in i båten och “transportera sig” tillbaka till 50-talet och titta runt. Känner man sig lite fikasugen under besöket kan man alltid avnjuta en afternoon tea i yachtens salong. 

The Hairy Coo – Free Scottish Highlands Tour

Följ med The Hairy Coo på en gratis tur genom de vackra skotska landskapen. Här får man följa med trevliga och duktiga guider, och inte nog med att det finns mycket att se, man får även lära sig politik, historia och rolig fakta om Skottland.

Royal Botanic Garden

Känner man för en lugn och harmonisk dag så borde man åka till Edinburghs botaniska trädgård Royal Botanic Garden, som är en jättevacker trädgård med vattenfall, bäckar och ett stort utbud av olika växter. Mitt i trädgården ligger ett mysigt café med en trevlig uteservering och god mat.

Royal Botanic Garden Edinburgh

Edinburgh Castle

Ett måste är att besöka Edinburgh Castle, som är ett av stadens mest kända landmärken. Slottet är väldigt vackert, med sina små torg mellan byggnaderna, fina små trädgårdar och sist men inte minst den spektakulära utsikten över staden. Här finns även en hel del intressanta museum att spana in, såsom National War Museum, The Great Hall och Royal Palace – där man kan titta på de skotska kronjuvelerna.

Royal Mile

Mitt i gamla stan ligger The Royal Mile som är Edinburghs huvudgata. Denna gata är fylld av restauranger, pubar, butiker och sevärdheter. Längst upp på gatan finner man Edinburgh Castle, lite längre ner finner man Camera Obscura och The Scottish Whisky Experience och allra längst ner ligger Hollyrood Palace.

Palace of Holyroodhouse

Allra längst ner på Royal Mile ligger slottet Palace of Holyroodhouse. Slottet är mycket elegant och vackert, både på utsidan och på insidan. Området runt om slottet kantas av fantastiska trädgårdar där man kan strosa runt bland och bakom slottet så ligger den stora parken Holyrood Park. Holyrood Park är en mycket vacker park som passar perfekt för en mysig picknick eller en promenad. I parken finns även flera olika små sjöar och naturen här är fantastisk.

Inchcolm Abbey

En bit ifrån Edinburghs hamn ligger den vackra ön Inchcolm Abbey. Inchcolm Abbey bjuder på härlig natur, två stränder, häftiga ruiner och en hel del spännande historia. På ön finns även en liten souvenirshop, toaletter, ett turist center och har man tur kan man få se lunnefåglar och gråsälar. Ett tips är att ta med en massäck, då de inte säljer något att äta på ön.

Inchcolm Abbey

Lämna en kommentar