Skip to Content

10 kända underjordiska grottor i världen

10 kända underjordiska grottor i världen

Grottor har fascinerat människor sedan urminnes tider, förr användes grottorna som skydd, religiösa platser och för begravningar. Idag kan man lära mycket om våra förfäder från grottorna, men också om hur klimatet har förändrats genom tiderna. 

Cave of the crystals, Mexiko

Denna underjordiska grotta upptäckes år 2000 av gruvarbetare i norra Mexiko. Den största kammaren innehåller några av världens största naturliga kristaller som någonsin hittats i en grotta, varav den största har en längd på 11 meter och en vikt på 55 ton. Kristallerna har blivit så stora tack vare hettan som finns inuti grottan.

Puerto Princesa Underground River, Filippinerna

Mitt i djungeln på den norra kusten av Palawan finner man en undervattensflod och grotta som sträcker sig 8.2 kilometer. Det är möjligt att åka båt längs floden, vilket kan ge resenärer med fantasi en känsla av att ”åka längs dödsfloden till Hades”.

Waitomo Caves, Nya Zeeland

Grottorna i Waitomi i Nya Zeeland bjuder på en spektakulär upplevelse som är unik till dessa grottor. Här bor nämligen lysmaskar som lyser upp grottorna på ett magiskt vis. Ett måste att besöka när man befinner sig på Nya Zeeland!

Glow worm Caves

Skocjan Caves, Slovenien

Dessa grottor blev upptagna som ett Unesco-världsarv redan år 1986 och har sedan dess besökts flitigt av turister varje år. Skocjangrottorna består av ett system av kalkstensgrottor, varav vissa är mer än 200 meter djupa. Inuti finner man dessutom flera vackra vattenfall.

Wieliczka Salt Mine, Polen

Saltgruvan i Wieliczka ligger strax utanför Krakow och är idag en av Polens mest besökta turistattraktioner med cirka 1.2 miljoner besökare varje år. Gruvan har varit i drift ända sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor.

Jeita Grotto, Libanon

Jeita Grotto i Libanon består av två separata kalkstensgrottor som är sammankopplade i en ”upper grotto och en ”lower grotto”. Den övre grottan är hem åt världens största droppsten och i den undre grottan finns en vacker sjö.

Jeita Grotto

Mulu Caves, Borneo

Mulugrottorna är belägna i Gunung Mulu National Park på Borneo och är en av Malaysias mest besökta. Runtom i parken finns många grottor som ligger i en bergig miljö med ekvatorial regnskog. Sarawak-kammaren som ligger i en av grottorna mäter 700 x 396 meter och en höjd på minst 70 meter.

Den närliggande Deer Cave är hem åt en enorm koloni av fladdermusarten Chaerephon plicata. Nästan varje kväll kan man se tusentals fladdermöss flyga ut ur grottan för att gå på jakt efter mat.

Eisriesenwelt Cave, Österrike

Översätter man namnet från tyska så betyder det ”isjättarnas värld”, vilket stämmer bra då Eisriesenwelt är världens största isgrotta. Grottan ligger inuti Hochkogelberget i Tennengebirge sektionen av de österrikiska alperna.

Ali-Sadr Cave, Iran

Besök världens största vattengrotta i västra Iran och utforska Ali-Sadrgrottan via trampbåt. Inuti grottan finns avbildningar som daterats 12 000 år tillbaka i tiden. Bilderna tyder på att grottorna användes som boplats. En gammal inskription vid grottans ingång verifierar att Ali-Sadrgrottan var känd redan under  Dareios I:s styre 521-485 f.Kr.

Reed Flute Cave, Kina

Reed Flute Cave är en naturlig kalkstensgrotta med flerfärgat ljus och har varit en populär turistattraktion i över 1200 år. Denna underjordiska grotta är belägen nordväst om Guilin och är även känd som ”the palace of natural arts”. Grottan är fylld av stalaktiter, stalagmiter och stenformationer i häftiga och unika former. Inuti Reed Flute Cave finns mer än 70 inskriptioner i bläck som går ända tillbaka till 792 e.kr.

Reed flute caveFoto: Howard Ignatius

Har du några egna tips på häftiga grottor? Tveka inte på att dela med dig!