10 saker att Se och Göra i Budapest

Budapest är huvudstad i det centraleuropeiska landet Ungern. Staden har sedan länge varit ett känt resmål och har lockat besökare i tusentals år. Förr i tiden var det mest de heta källorna som lockade, men idag har Budapest vuxit till sig och blivit både ett modecentrum och kulturcentrum, samt en stad där det finns mycket saker att göra och många vackra sevärdheter.

Sanningen är snarare närmre att det nästan finns “för mycket” saker att göra i Budapest, så att det kan bli svårt att välja ifall man bara har en weekend att utnyttja. Som tur är, så är det väldigt enkelt att ta sig runt i Budapest och även om man bara en weekend, så hinner man med att göra mycket och se flera av stadens sevärdheter.

För att underlätta för alla som ska resa till Budapest, så har vi satt ihop en lista med våra favoriter när det gäller saker att göra i Budapest

Ungerska parlamentet

Det ungerska parlamentet är ett av Ungerns mest kända landmärke. Varje dag arrangeras guidade turer där man får ta del av statyer, skulpturer, målningar och den fina arkitekturen. Här förvaras också de ungerska kronjuvelerna och den heliga Stefanskronan.

Sankt Stefansbasilikan

Sankt Stefansbasilikan är belägen i centrala Budapest och är Ungerns viktigaste kyrkobyggnad. Kyrkan har en väldigt vacker arkitektur både på utsidan och insidan. Det är också möjligt att gå upp i kyrktornet, där man bjuds på en enastående utsikt. En klassisk sevärdhet i Budapest!

Spa och Termalbad

Budapest har länge varit ett resmål för spa och välmående. Traditionen går långt tillbaka i tiden och med över hundra olika termalkällor är Budapest staden som får din kropp och själ att le. I Budapest finns alltifrån anrika turkiska bad till traditionella ungerska spa-anläggningar. Förutom bad och spabehandlingar möts man av historia och en vacker arkitektur. Dessutom är det otroligt prisvärt och billigt med behandlingar och massager.

Ett besök i Budapest är inte fulländat utan att man har besökt ett spa och termalbad. Vi rekommenderar Szechenyibadet, Kiralybadet, Gellertbadet och Rudasbadet. Att prova på något av Spa- och Termalbaden som finns här är absolut något som bör finnas med på din egen lista med saker att göra i Budapest.

Szechenyibadet

Budaslottet

Slottet i Budapest är beläget på Budasidan och är upptagen på Unescos världsarvslista. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Pestsidan och Donau. Slottsområdet är väldigt vackert med fina trädgårdar och fin arkitektur. Här finns även aktiviteter som pilbågsskytte (ungersk pilbåge) och ett flertal stånd som säljer ungerska specialiteter och hantverk. Guidade turer finns, men det är också möjligt att gå in på egen hand.

Margitsziget

Margitsziget är en 2.5 kilometer lång ö i centrala Budapest. Den ligger i floden Donau och är populärt både bland turister och lokalbefolkningen. Margaretaön är till största delen ett parkområde, men har också ett antal stränder man kan bada och sola vid. Under sommaren arrangeras det även fester och olika evenemang.

Stora Saluhallen

I den Stora Saluhallen säljs alltifrån ungerska korvar och specialiteter till lokala hantverk och massa krimskrams. Blir man hungrig eller törstig serveras de traditionella ungerska maträtter och drycker på flera ställen. Saluhallen är populär både bland turister och lokalbefolkningen. Atmosfären är mysig och charmig. Att besöka denna anrika saluhall är ett måste att göra i Budapest!

Stora Saluhallen

Budapest Zoo

Budapest Zoo är ett av världens äldsta och är hem åt över 1000 olika djurarter. Zooet är uppdelat i olika zoner med djur från alla världsdelar. Ett besök här passar alla, stora som små. Det märks att det är djuren i fokus på denna djurpark och man försöker hela tiden göra det så bra som möjligt för djuren.

Djurparken är stor och tar ett par timmar att gå igenom. Vi rekommenderar att man planerar in en heldagsutflykt på Budapest Zoo kombinerat med ett besök på Szechenyibadet, som ligger bara en liten bit ifrån.

Ungerska Statsoperan

Operahuset i Budapest anses vara ett av världens vackraste operahus. Många berömda operasångare har gästat den ungerska statsoperan genom åren. Operahuset är beläget på Andrassy Avenue och byggdes i slutet av 1800-talet. Är man nyfiken eller gillar opera kan vi varmt rekommendera den ungerska statsoperan, som bjuder på en mäktig och majestätisk upplevelse till ett lågt pris.

Faust Vinkällare

Ungern har många fina viner, både från stora och små vingårdar runtom i landet. Faust vinkällare är en mysig och liten lokal med ett stort utbud av ungerska viner. Gillar man vin bör man definitivt boka in en vinprovning på Faust vinkällare när man besöker Budapest. Det finns både korta och långa vinprovningar, men tänk på att boka i förväg eftersom vinkällaren är mycket populär.

Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen

Både Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen är som taget ur en saga med en fantastisk arkitektur. Mattiaskyrkan är en av Europas vackraste kyrka som härstämmar redan från år 1015. Kyrkan är väldigt vacker både på insidan och utsidan.

Fiskarbastionen skulle lika gärna kunna vara ett torn taget ur Sagan om ringen, med en drömlik arkitektur och en fantastisk utsikt över Donau och parlamentet är detta ett måste att se och göra i Budapest. Fiskarbastionen ligger precis bredvid Mattiaskyrkan.

Fiskarbastionen i Budapest

Har du några egna förslag på saker att göra i Budapest? Eller vill du veta mer om Budapest, så kan du läsa vår reseguide om Budapest eller kontakta oss via mail på info@destinavo.com

Lämna en kommentar