Skip to Content

Tips för en billigare skidsemester

Tips för en billigare skidsemester

Många tänker på skidsemester som något dyrt och omständligt. Så behöver det faktiskt inte vara och det finns gott om saker man kan göra för att få en billigare skidsemester.

Det behöver inte kosta skjortan så länge man planerar i förväg och har koll på vad det är som faktiskt får pengarna att springa iväg.

I Sverige finns det dessutom gott om olika skidorter, där en del erbjuder lägre kostnader för liftkort. Några svenska skidorter som är särskilt populära är: Åre, Sälen, Vemdalen, och Idre Fjäll. 

1. Boka ett budgetboende

Ska man åka på skidsemester spenderar man oftast väldigt lite tid på själva boendet, därför spelar det egentligen inte så stor roll ifall det är lyxigt eller inte.

Det viktigaste är att man kan sova bra och att alla får plats. Det mesta av tiden spenderas ju i skidbacken eller på det obligatoriska afterski-partyt. Du hittar billiga boenden på hotels.com och booking.com

2. Bo en liten bit utanför

Man behöver inte bo precis bredvid skidbacken, ofta finns det bra transporter mellan närliggande orter och den största skidorten. Däremot kan prisskillnaderna på boende vara enorma och genom att bo i en närliggande ort kan man alltså spara väldigt mycket pengar.

3. Ta med egen matsäck

Att äta på restaurang i skidbacken är dyrt, särskilt om man har med sig hela familjen. För barnen spelar det knappast någon större roll ifall de får äta på en överprisad restaurang eller om de äter en egengjord matsäck. Förutom att vara billigare så är det också i många fall även mysigare att sitta tillsammans och äta en egengjord matsäck.

4. Boka skidlektion på eftermiddagen istället för på morgonen

I stort sett alla skidorter tar mer betalt för morgonlektioner jämfört med lektioner som hålls senare på eftermiddagen. Att det är så är egentligen inte så konstigt eftersom efterfrågan är mycket större under morgonen. Boka därför skidlektion på eftermiddagen och spara pengar.

5. Betala inte pengar för skidpass i onödan

Många skidorter tar inte betalt för skidorter i nybörjarbacken och ska man hålla till där i början av sin skidsemester finns det ingen anledning till att betala för skidpass alla dagar. Betala endast för de dagar du verkligen kommer använda skidpasset.

6. Låna eller köp begagnad skidutrustning

Att skidutrustning är dyrt är ingen nyhet, men det många glömmer bort är att det finns ett stort utbud av begagnad skidutrustning att köpa på loppisar eller sidor som blocket.

Mycket av det som säljs är i bra skick och genom att köpa begagnad utrustning kan man spara tusentals kronor. Alternativet är att man lånar av vänner eller någon i släkten.

7. Ta med en barnvakt

Barnvakter på plats finns i stort sett alltid tillgängligt, iallafall på de större skidorterna, men de är kostsamma och det kan därför vara en god idé att ta med sig en egen barnvakt. Ett bra alternativ som barnvakt kan vara mor- eller farföräldrar.

8. Resan dit

Har du räknat på alla kostnader? Vissa flygbolag tar ut extra avgifter för skidutrustning och det kan höja priset avsevärt mycket. Finns det något annat sätt man kan ta sig dit på? En bilresa dit kan vara billigare om man reser med hela familjen.

9. Leta efter erbjudanden

Detta kan tyckas självklart, men trots det glömmer många bort att kolla ifall det finns erbjudanden tillgängliga innan man bokar resor. Resebolagen rear ut resor med jämna mellanrum och skidresor är inget undantag, särskilt inte bland resebolagen som specialiserar sig på just skidresor.