Så här enkelt tjänar du på pengar på din blogg

De senaste åren har möjligheten att skapa en egen blogg gått från att ha varit komplicerat till busenkelt. Likadant ser det ut när man tittar på möjligheten att tjäna pengar på sin blogg. Numera finns där flera olika sätt för att tjäna pengar på sin blogg eller hemsida.

Har du inte koll på hur man skaffar sig en blogg / hemsida?
Läs då vår guide om hur man startar en blogg eller hemsida.

I denna artikel går vi noga igenom hur man kan tjäna pengar på sin blogg, både enklare och något mer avancerade metoder.

Att blogga och tjäna pengar på det kräver mer arbete än vad många tror, men trots det är det faktiskt relativt enkelt att göra det möjligt att tjäna pengar på sin blogg. Det många gör fel är att de inte läser på om arbetet bakom och mäter resultaten. T.ex. är det helt meningslöst att ha en annons på din blogg som varken ger pengar till dig eller gör någon nytta för dina läsare.

Det gäller att ha relevant reklam och allra helst något som gynnar dina besökare. Om det inte är något som intresserar dina besökare så är chansen mycket mindre att du kommer att tjäna pengar på det i längden.

När man jobbar som bloggare på heltid så gäller det att tänka långsiktigt och framförallt gäller det att vara professionell – Se din blogg som ett varumärke.

Nedan går vi igenom de vanligaste sätten att tjäna pengar på en blogg eller hemsida.

 

1. Affiliatemarketing

Affiliatemarketing är en stor bransch, som inte är särskilt känd bland vanligt folk. Att vara affiliate innebär att man samarbetar med ett annat företag och länkar till deras produkter eller tjänster. I gengäld för att du länkar och rekommenderar deras produkt, så får du en viss procent av köpesumman.

Ett exempel skulle kunna vara en modeblogg som rekommenderar och länkar till ett schampoo som är bra för torrt hår. En läsare trycker sedan på länken och kommer in på internetbutikens hemsida, beställer då läsaren detta schampoot inom en utsatt tidsram så kommer bloggaren att få en viss procent av köpet.

Affiliatemarketing är ett av de enklaste sätten för att tjäna pengar på sin blogg. Det bästa av allt? Det är gratis att gå med i olika affiliatenätverk. Affiliateföretagen sköter all statistik och spårning av länkar samt alla utbetalningar.

Det är möjligt att registrera sig som företag, men också som privatperson. Registrerar man sig som privatperson så sköter affiliatenätverket allting med skatter och avgifter, vilket gör det himla enkelt för en bloggare som har sin blogg som extrainkomst eller hobby.

Först registrerar man sig på affiliatenätverken, sedan ansöker man om att bli samarbetspartner till de olika företagen som man vill jobba med. Några exempel: Mediamarkt, Nelly, Byggmax, SAS, Nordicfeel, Booking.com, ICA,

Affiliatenätverk = Ett företag som samlar flera företag och gör det möjligt att ha alla samarbeten på samma ställe.

Registrera dig på följande affiliatenätverk så får du tillgång till de flesta annonsörer i Europa och i stort sett alla annonsörer i Sverige. 

2. Annonser

Ett annat sätt att tjäna pengar på är att visa annonser eller banners på sin hemsida / blogg. Detta kan ske i olika former, dels kan det vara i affiliateform där annonsen länkar till företaget och därefter får man en viss procent på köpesumman.

Men det kan också vara att företaget har betalat dig för att visa deras annons i ett visst antal dagar mot betalning. Det kan även vara så att företaget betalar en vissa summa för varje gång annonsen visas.

Att fixa annonser gör man antingen via affiliatenätverk eller genom direktkontakt med företaget.

3. Google Adsense

Även om Google Adsense är annonser som visas på din hemsida, så förtjänar det en egen rubrik. Google Adsense är nämligen ett av världens största annonsnätverk och gör det möjligt för nästan alla bloggare och hemsidor att tjäna pengar. Konceptet bygger på att företag betalar Google för att visa deras sidor på relevanta hemsidor.

Eftersom Google har så pass mycket information om oss alla, så har dem utvecklat ett kraftfullt annonsnätverk som ger bra konvertering och nästan alltid visar relevant innehåll.

Det är gratis att registrera sig och man får betalt per klick samt en liten summa för varje annonsvisning. Ett klick kan ge alltifrån 50 öre till 40 kronor. Snittet ligger på ungefär 4-7 kronor per klick.

4. Sponsrade inlägg

Har man en populär blogg eller hemsida blir man förr eller senare kontaktad av olika företag som erbjuder dig pengar för sponsrade inlägg. Priset beror ofta på hur många besökare man har på sin hemsida och kan vara alltifrån 500 kronor till flera tusen kronor per sponsrat inlägg.

Är man lite driftig kan man aktivt kontakta olika SEO-byråer eller olika företag och erbjuda att man skriver ett sponsrat inlägg mot betalning. En bra sak att ha i åtanke är fortfarande att det sponsrade inlägget bör vara intressant för dina besökare.

5. Sälj länkar

Har man en populär blogg och har haft en egen domän länge så kan en länk från din blogg vara värd flera tusen beroende på vilken inriktning den har. Även här gäller oftast regeln att man förr eller senare blir kontaktad av andra företag som erbjuder sig att köpa en länk på din blogg.

Precis som för sponsrade inlägg så gäller det att ha synlig kontaktinformation som är enkel att hitta.

6. Sälj artiklar och foton

Är du en duktig skribent eller fotograf finns det stora pengar att tjäna som frilansare. Detta uppdrag har egentligen inget med din blogg att göra, däremot kan din blogg fungera som referens och exempel på välskrivna artiklar och fina foton.

Du kan sälja dina foton på – www.depositphoto.com

7. Sälj någon tjänst

Via din blogg eller hemsida kan du erbjuda olika typer av tjänster. Några exempel skulle kunna vara webbdesign, att du länkar till en annan blogg för en viss summa eller om din sida handlar om ekonomi, så skulle du kunna erbjuda budgettips eller något liknande.

Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna finns där.

8. Prenumeration

Du kanske själv är prenumerant på någon hemsida eller tidning, ett exempel är Aftonbladet Plus som har speciella artiklar för betalande kunder. På din blogg eller hemsida skulle du kunna göra samma sak och erbjuda exklusivt innehåll för betalande kunder.

Det kan vara alltifrån personliga inlägg till nyttiga tips eller roliga artiklar.

9. Starta en youtubekanal

Många har redan gjort detta, men det betyder inte att inte du också kan. Genom att visa reklam på sina youtubeklipp så tjänar man pengar. Youtubeklippen kan man ha på sin blogg och hemsida för att sprida dem ytterligare. Det finns flera goda exempel på folk som blivit miljonärer genom videor, ett svenskt exempel är Pewdiepie som tjänat flera miljoner på sina videos.

Sammanfattning

Din blogg är ett varumärke och kan om man satsar alltid bli kommersiell och tjäna pengar. Din svåraste uppgift är att få besökare och välja rätt sätt att tjäna pengar på. Det bästa tipset vi kan ge är att sprida ut inkomsterna och att våga nischa dig.

Eftersom att det finns så många möjligheter att tjäna pengar, så behöver man inte nå ut till alla. En speciell målgrupp kan vara värd mer pengar än en bred målgrupp. Men på det stora hela så brukar det stämma att ju fler besökare man har, desto mer pengar kan man få in på sin blogg.

Vårt bästa tips är att försöka bli duktig på affiliatemarknadsföring och Google Adsense. Där finns väldigt stora summor pengar att tjäna på sin blogg.

Så steg 1 för att tjäna pengar på din blogg – Registrera dig på de fyra affiliatenätverken:

 

Har du några frågor? Tveka inte på att höra av dig, vi hjälper gärna till!

Lämna en kommentar