Så här enkelt startar du en reseblogg

Vill du blogga om dina resor och äventyr? Det är enkelt att starta en reseblogg och det behöver inte kosta mycket pengar. Från 10 SEK/mån kan du skaffa en egen hemsida med ett eget namn och utseende. En egen hemsida ger också möjlighet att tjäna pengar på din reseblogg. Vill man bara ha en enkel blogg för familj och vänner kan man istället registrera en gratis blogg på en bloggportal, men är man seriös med sitt bloggande bör man skaffa en egen domän och webbhotell så fort som möjligt.

Steg 1 – Välj ett namn

Namnet är din identitet och en av det viktigaste punkterna. Därför är det bra om man redan från början vet vad sin reseblogg ska heta. Ett bra tips är att komma på och skriva ner 10-20 olika förslag som man kan tänka sig. Därefter går man igenom sina förslag och rankar dem med 1-10 poäng. Alla förslag som får under 8 poäng stryks. Ta gärna hjälp av en kompisar och familj, låt dem se hela listan och be dem att betygsätta på samma sätt som du själv gjort. Det är alltid bra att ta hjälp av andra och höra andras åsikter. Troligtvis kommer ett eller två av förslagen att få högre betyg än de andra, vilket gör det enklare att välja ut en vinnare.

Detta bör man tänka på när man väljer namn

 • Enkelt att komma ihåg
 • Det ska ej vara upptaget och det bör ej finnas något liknande
 • Inga konstiga stavningar eller bokstäver
 • Håll det enkelt, men ändå unikt
 • Vill du ha en reseblogg på engelska bör namnet även låta bra på engelska
 • Välj ett namn du själv tycker om
 • Ta inte första bästa namnet, ha is i magen och jämför olika alternativ
 • Tänk långsiktigt

Steg 2 – Egen hemsida eller blogga hos någon annan?

Nu gäller det att bestämma sig om man ska ha en egen hemsida, eller om man ska använda sig av en bloggportal. Vill man ha en professionell reseblogg och så småningom tjäna pengar på den ska man absolut välja en egen hemsida. Det ser betydligt mycket bättre ut om man har en egen domän istället för att ens reseblogg ska heta “dittnamn.bloggportal.se”.

Vad är en bloggportal?

En bloggportal innebär att en hemsida låter dig blogga gratis via dem. Exempel på bloggportaler: blogg.se och finest.se. Bloggportalen hyr helt enkelt ut en del av sin hemsida gratis i utbyte mot annonser och reklam som syns på din och andras bloggar.

Fördelar med att blogga via en bloggportal

 • Enkelt att starta
 • Gratis
 • Du blir en del av ett blogg-community

Nackdelar med att blogga via en bloggportal

 • Mindre frihet
 • Begränsat utseende
 • Du äger inte bloggen och du har en begränsad kontroll
 • Svårt att tjäna pengar
 • Oprofessionellt
 • Du tvingas att ha andras annonser och reklam på din blogg
 • Din webbadress blir svårare att komma ihåg, exempel – “dittnamn.bloggportal.se” eller “bloggportal.se/dittnamn”

Vad innebär en egen hemsida?

En egen hemsida ger dig full frihet och låter dig välja både ett eget namn och utseende. Med eget domännamn/hemsida slipper man också visa andras reklam. Du kan istället lägga in egna annonser och reklam som gör att du kan börja tjäna pengar på din reseblogg. Hur din hemsida ska se ut och vad som ska finnas på den är helt och hållet upp till dig själv.

Fördelar med en egen hemsida

 • Enkelt att starta
 • Goda möjligheter för att tjäna pengar
 • Sälj annonsplatser och sponsrade inlägg/länkar
 • Valfritt utseende
 • Eget domännamn – www.dinhemsida.se
 • Professionellt
 • Tillgång till egen mailadress – dittnamn@dinhemsida.se
 • Möjlighet att påverka SEO och hur högt man rankas i Googles sökresultat

Nackdelar med en egen hemsida

 • Lite mer komplicerat
 • Kostar pengar

En egen hemsida bör vara det självklara valet om man är seriös med sin reseblogg. Det behöver inte vara dyrt. Man kan få en hemsida för så lite som 10 kronor/mån. Den lilla summan tjänar man snabbt igen och fördelarna man får är många.

Nedan följer de sista stegen för dig som vill ha en egen hemsida..

Steg 3 – Välj ett webbhotell

Det har nu blivit dags att välja webbhotell och snart har du en alldeles egen reseblogg. Det finns många webbhotell att välja mellan, det som ofta skiljer dem åt är tre saker: Pris, Support och hur snabba deras servrar är. Som nybörjare är det viktigaste ett bra pris och en hjälpsam support. Därför har vi valt ut våra egna favoriter som både är billiga och erbjuder en kunnig och hjälpsam kundtjänst.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell består av flera kraftfulla datorer som är anslutna till internet. Dessa datorer är på dygnet runt, vilket är viktigt eftersom man vill att ens reseblogg/hemsida ska vara online dygnet runt. Webbhotell hyr ut lagringsplats på sina servrar. Alla hemsidor behöver en webbserver där alla filer, bilder och texter lagras.

Det är enkelt att starta en egen reseblogg! Efter att du slutfört ordern och registrerat dig för ett webbhotell och domän är du så lite som fem musklick ifrån att kunna publicera ditt allra första inlägg.

Lista med pålitliga och rekommenderade webbhotell

 • Loopia – Svenskt webbhotell med rimliga priser och en bra support.
  Från 89 SEK/mån.
 • Hostgator – Amerikanskt webbhotell som är billigt med engelsk support dygnet runt. Från 40 SEK/mån.
 • Siteground – Snabbt, pålitligt med engelsk support dygnet runt.
  Från 40 SEK/mån.
 • One – Billigt, enkelt, bra support. Det är väldigt många nybörjare som väljer one.com som webbhotell, tack vare att det är så enkelt och billigt.

Alla dessa webbhotell är pålitliga med en bra och hjälpsam kundtjänst. Som nybörjare kan det vara skönt att ha ett svenskt webbhotell med svensktalande kundservice om man behöver hjälp. Har du en tight budget eller bara vill testa på att ha en egen reseblogg rekommenderar vi One som är billigt och har svensk support.

Steg 4 – Installera WordPress

Starta Reseblogg

Grattis! Du har nu valt ett webbhotell och det finns bara två saker kvar att göra innan du har skapat din alldeles egna reseblogg och kan börja publicera inlägg och artiklar. Logga in på ditt webbhotell och installera applikationen WordPress på din hemsida. När du har installerat WordPress får du inloggningsuppgifter till din reseblogg, därefter är det bara att logga in och börja publicera och välja hur din reseblogg ska se ut, antingen via färdiga mallar eller egen design. Behöver du hjälp med att installera WordPress eller något annat, tveka inte att höra av dig till ditt webbhotells kundservice, de hjälper dig mer än gärna!

Steg 5 – Grattis du har nu skapat en egen reseblogg

Har du följt dessa fem steg kan du stolt säga att du har en egen hemsida. Det enda som finns kvar att göra nu är att börja blogga och anpassa utseendet på din reseblogg så som du själv vill ha den. Ett tips är också att lära sig grunderna om HTML kodning och CSS. Kan man skriva enkla koder blir det lättare att blogga och ändra utseende så som man själv vill.

En bra hemsida för att lära sig koder och css – www.w3schools.com

5 svar på ”Så här enkelt startar du en reseblogg”

 1. Hade blivit så glad om ni tog tid och kikade in på min blogg en snabbis. Har mycket bilder ur min vardag men även från resor jag åkt på. Just nu har jag precis varit i Turkiet och ska iväg till Thailand om 1 vecka så ännu fler fina semsterbilder kommer komma upp! Släng gärna iväg ett mail om det finns en chans att resa runt och tjäna pengar på min blogg.

  Svara
  • Hej!

   Din blogg ser jättefin ut och har många härliga bilder. Det finns alltid chans att resa runt och tjäna pengar på att blogga. Steg 1 är att registrera sig på ett webbhotell och köpa ett domämnnamn. I ditt fall så blir du väldigt begränsad av bloggportalen Nouw. Bloggportaler passar utmärkt för hobbybloggare, men ska man tjäna pengar på att blogga gör man bäst i att ha en egen hemsida. Att skaffa egen hemsida är idag inte så svårt eller komplicerat. Vi hjälper dig gärna med att komma igång med en professionell reseblogg och ger dig tips hur man kan tjäna pengar på flera olika sätt. Vi skickar ett mail till dig med mer information 🙂

   Svara
 2. Hej.
  Måste man ha dator eller räcker surfplatta. Lever i min resväska och har försökt minimera packningen. Har prioriterat duglig kamera men inte dator. Är Heller inte jätte kunnig på datorer men vill skapa egen hemsida och börja blogga.

  Svara
  • Hej Carina!
   Du behöver inte nödvändigtvis ha en dator även om det blir enklare. Surfplatta räcker fint och det finns möjlighet till att blogga i mobilen också. Vill du starta en professionell hemsida eller en gratisblogg?

   Svara
 3. Hej

  Jag har startat en reseblogg “underbara grader” för att jag vill dela med mig mina upplevelser från mina resor. Blev faktiskt inspirerad utav din sida och gjorde en egen 🙂

  Svara

Lämna en kommentar