Rhodos stad

Rhodos stad är huvudstad på Greklands soligaste ö – Rhodos. Staden är full av liv och rörelse och har ungefär 80 000 invånare. I Rhodos stad finns något för alla, vare sig man vill festa på den skandinaviska bargatan eller gå runt bland världsarv eller shoppa och äta god grekisk mat.

Rhodos stad passar alla oavsett ålder och det finns ett brett utbud av party, restauranger, aktiviteter, stränder och kulturella byggnader och platser. Härifrån är det även enkelt att ta sig längre söderut på Rhodos eller längre norrut via buss eller egen hyrbil/moped.

Rhodos stad – nya delen

Man brukar dela upp Rhodos stad i två delar, en ny och en äldre del. I den nya delen ligger den skandinaviska bargatan där tusentals skandinaviska ungdomar festar varje kväll under sommarmånaderna. Här ligger även flera hotell i Rhodos stad samt ett par restauranger och butiker. I den nya delen av staden hittar man också stadens två stränder – Windy Beach och Elli Beach.

Rhodos stad – gamla stan

Rhodos stads gamla stadsdel börjar någonstans omkring Mandrakihamnen och går sedan omkring hela gamla stan (medeltida stadskärnan) och vidare upp bland bergen. I den gamla stadsdelen hittar vi också det mer genuina och det vardagliga livet bortom turismen. Här finns shopping för alla smaker med både internationella butiker och lokala butiker.

Att göra i Rhodos stad

Stränder

Rhodos stad har två stränder som ligger bredvid varandra på varsin ände av den klassiska udden. På den västra sidan hittar man Windy Beach, som är blåsig precis som namnet antyder. Att den är blåsig kan dock vara väldigt skönt eftersom att det kan bli uppemot 35-40 grader i solen på Rhodos under sommaren. På Windy Beach finns solstolar och ovanför är det aldrig långt till en supermarket eller restaurang.

På den östra sidan av udden ligger Elli Beach, det är här som de flesta ligger och pressar i solen. Till skillnad från Windy Beach, så är det för det mesta helt vindstilla på Elli Beach. På stranden finns det gott om solstolar och det är nära till både restauranger och supermarkets. Stranden består av en blandning mellan grus och sand.

Gamla stan

Rhodos stad var tidigare en viktig utgångspunkt för Johanniterorden, som bodde på Rhodos under medeltiden. Gamla stan har sedan dess blivit uppsatt som ett världsarv och anses vara ett av Europas bäst bevarade medeltidsområden.

Än idag finns många historiska byggnader och platser kvar och det är en härlig känsla att promenera runt bland de charmiga kullerstensgatorna och alla små gränder. I gamla stan finns det även gott om restauranger och små butiker som säljer souvenirer och lokala produkter.

Ett besök i gamla stan är ett måste när man åker till Rhodos och Rhodos stad!

Mandrakihamnen

Mandrakihamnen ligger mellan den nya delen och den gamla delen och den börjar i slutet av stranden Elli Beach. Längs vattnet hittar man flera båtar som erbjuder dagsutflykter och små kiosker med glass och dryck. Det är härifrån som många utflykter utgår ifrån och det är möjligt att åka till både Lindos, Kos, Symi och till och med över till Marmaris i Turkiet.

Ovanför hamnen bakom restaurangerna hittar man Rhodos stads shoppingområde.

Utflykter

Bor man i Rhodos stad är det enkelt att åka på utflykt, härifrån arrangeras de flesta utflykter och det avgår både lokala bussar och arrangerade utflykter. Bussarna går från busstationen i Mandrakihamnen och särskilda busshållplatser runt om i staden. I Rhodos stad finns det också gott om ställen att hyra bil eller moped på. Härifrån går också en gratis buss som tar en till vattenlandet i Faliraki, som är ett av Europas största vattenland.

Några utflykter som är värda att göra – Lindos, Marmaris, Tsambika Beach, Anthony Quinn bay, båttur längs Rhodos och vattenlandet i Faliraki.

Shopping

Vill du shoppa på Rhodos? Då ska du åka till Rhodos stad, här finns ett bra utbud av både internationella butiker så som Zara, H & M, Gant, Levi’s, Pull & Bear och så klart en hel del lokala butiker.

Fest i Rhodos stad

I den nya delen ligger den skandinaviska bargatan – Orfanidou street. Det är här som man hittar klubbar som Grabbarna Grus, Pepes bodega m.fl. På den skandinaviska bargatan festar tusentals skandinaviska ungdomar varje kväll ända in på småtimmarna. Medelåldern på den skandinaviska bargatan är omkring 19-21 år, men det är inte ovanligt att träffa på någon som är omkring 25 och det är heller inte ovanligt att träffa på någon som är omkring 17-18 år.

De flesta som jobbar på bargatan är från Skandinavien och pratar antingen svenska eller norska. Omkring 200-300 svenskar och norskar får jobb på någon av klubbarna varje sommar.

Läs mer om Rhodos party och Rhodos bästa ungdomshotell

För dig som är äldre än 25

Självklart är man välkommen på den skandinaviska bargatan även om man äldre än 25, men troligtvis uppskattar man mer charmiga och mysiga barer i gamla stan. Vill man ha nattklubb så finns även det i gamla stan, skillnaden är att medelåldern är över 25 år. I Rhodos stads gamla del hittar man allt ifrån små ouzobarer till klassiska grekiska pubar och nattklubbar.

 

Har du fler frågor om Rhodos stad eller vill du ha rekommendation om bra hotell och restauranger? Tveka inte på att höra av dig. Vi har lång erfarenhet av Rhodos och två personer i vårt reseteam har själva bott på Rhodos i mer än två år. Vi hjälper gärna till och svarar på frågor.

Vår mailadress: info@destinavo.com