Phuket Reseguide

Phuket är Thailands största ö och har länge varit en stor favorit bland skandinaver. Phuket bjuder på en oslagbar kombination av paradisstränder, nattliv och nöjen, dykning och snorkling, spännande vattensporter, god mat och lyxiga spabehandlingar. Att Phuket är en av Thailands populäraste resmål är inte så märkvärdigt när man tänker efter, i Phuket får du uppleva lyx för en bråkdel av vad det skulle kosta i många andra länder, inklusive Sverige.

Se och Göra

Besök heliga tempel och statyer

Wat Chalong är Phukets största tempel. Wat Phra Nang Sang är det äldsta templet och Wat Phra Tong sägs ha en “magisk” Buddha staty. Några andra tempel är Wat Khao Rang och Wat Lipon. Dessa tempel är oerhört vackra och väl värda ett besök. En staty som blivit väldigt populär både bland turister och hängivna buddhister är den 45 meter höga Big Buddha statyn, som ligger på toppen av berget Nakkerd hills, mellan Kata och Chalong.

Det finns vissa saker man bör tänka på när man besöker heliga tempel i Thailand:

 • Bär kläder som täcker kroppen, även armarna
 • Inga skor eller strumpor är tillåtna. Rikta inte heller dina fötter mot en Buddha staty eller avbild
 • Munkar får inte ha fysisk kontakt med kvinnor, inte heller ta emot ett föremål direkt från dem

Spa och massage

Att gå på Spa och massage är billigt i Phuket och det är nästan ett måste att prova på äkta thailändsk massage, speciellt när det är så billigt. Det kan vara värt att veta att vissa ställen är mer kända för att ge “happy ending” än vanlig massage. Det flesta ställena är dock legitima och professionella.

Spa som vi rekommenderar i Phuket: Kata Spa, Body & Mind day spa, Banyan Tree Phuket spa och Orientala Spa.

Bangla Road

Är man ute efter party är det Bangla Road i Patong man ska besöka. Här finns alltifrån vanliga barer och nattklubbar till strippklubbar och pingpongshower. Mitt i allt finns det stånd som säljer mat. På Bangla Road finns också en del skandinaviska hak, till exempel Grabbarna Grus och Stockholm Syndrome. Festen pågår hela natten och det är verkligen blandade åldrar på besökarna. Soi Sunset är en annan gata i närheten där man hittar fler barer, men det är Bangla Road som är störst och populärast.

Bangla Road

Golf

Utbudet för golfspelare har växt i takt med att turismen ökat och i dagsläget kan man välja mellan sex olika golfbanor. Standarden är hög och vissa av golfbanorna har till och med varit värdar för internationella tävlingar och världsmästerskap.

Våra favoriter är: Blue Canyon, Phuket Country Club och Red Mountain Golf Course.

Vattenaktiviteter

Det finns flera ställen runtom Phuket som erbjuder utmärkta förhållande för snorkling och dykning. Det bästa ställena för snorkling är Ao Sane, Laem Singh, Kata Noi och Ya Nui. I det kristallklara vattnet kan man se många vackra tropiska fiskar och koraller i fina färger.

Phuket har många bra dykarskolor där man kan ta dykcertifikat och det finns flera ställen som anordnar heldagsutflykter med dykning.

Andra vattensporter som finns är jetski, vattenskidor, kitesurfing, paragliding, flyboarding och paddle boarding

Surf House: Ett populärt ställe att lära sig att surfa på. Perfekt för nybörjare eftersom det är konstgjorda vågor inomhus.

Gibbon Rehabilitation Project

Gillar man natur och djur är detta ett givet besök i Phuket. Gibbon Rehabiliation Project består av volontärer som jobbar med att ge Gibbonaporna en fristad och låta dem komma tillbaka till naturen. I takt med att turismen har ökat i Thailand har inhemska djur fått se sina hem bli förstörda för att bli hotell och städer. Volontärerna här gör ett väldigt bra jobb och det är ett nöje att besöka rehabiliteringscentret och få en chans att träffa gibbonapor på nära håll. Du tar dig enkelt hit via taxi eller Tuk-Tuk.

Adress: Bang Pae Waterfall, Phuket
Hemsidawww.gibbonproject.org

Åk till andra paradisöar

Från Phuket kan man åka till paradisöarna Phi Phi Islands, Krabi, Similan Islands, James Bond Island och flera andra öar som ligger i närheten av Phuket. Det finns försäljare av dessa turer i alla turistområden, allra flest inne i Patong, så egentligen är det bara att gå runt till dessa och jämföra priser och förhandla fram det bästa priset utifrån vart man vill åka. Vår egna favorit ö är Phi Phi Islands, som är ett riktigt paradis, både när det gäller fest och stränder.

Phi Phi Island

Shopping

Turistområdena är fulla av små butiker som säljer kläder, kepsar, väskor, solglasögon, teknik och mycket mer. Det finns också gott om skräddare. Det är enkelt att bli frestad att spendera i Thailand, då det är billigt och utbudet är så stort. Självklart finns det hur mycket souvenirbutiker som helst också. I shoppingcentren finns traditionella butiker främst med kläder och smycken.

Jungceylon – Ett stort shoppingcenter i Patong som säljer alltifrån kläder och smycken till mat och teknik. Här finns också bowling och biograf.

Phuket weekend market – Marknaden ligger strax utanför Phuket Town och är öppen mellan 16:00 till 21:00 varje lördag och söndag. Marknaden är en av Thailands största och här finns i stort sett allt möjligt att köpa och lite till. Gillar man marknader och vill shoppa loss till bra priser bör man bege sig till Phuket weekend market.

Stränder

Patong Beach

Denna strand är belägen i hjärtat av Patong, precis nedanför Bangla Road. Här finns också ett av det största utbuden för vattensporter och aktiviteter. Vattnet är varmt och sanden är kritvit. Runtom på stranden finns också möjlighet för en klassisk thaimassage. Patong Beach är väldigt populär så det kan vara bra att komma dit i god tid om man vill ha en solstol.

Kata Beach och Kata Noi

Två lugna och härliga paradisstränder med kristallklart vatten och utmärkta förhållanden för snorkling och sol & bad. Stränderna ligger vid den populära turistorten Kata med många resorter och restauranger i närområdet. Kata Noi är något mindre än Kata Beach och ligger cirka 1 kilometer bort. Båda stränderna är långgrunda och familjevänliga. Bästa sättet att ta sig hit från Patong är via Tuk-Tuk eller taxi.

Karon Beach

Karon är en av Phukets största och mest välbesökta stränder och kännetecknas av den vita sanden och de många hotellen runtomkring. Från den södra sidan av stranden sträcker sig ett korallrev som går ända bort till Kata Beach och Poo Island. På den norra delen finner du restauranger, strandbarer och resebyråer. Karon Beach är en av de mest populära stränderna för skandinaver i Phuket. Stranden passar utmärkt för snorkling och sol & bad.

Laem Singh

Laem Singh tillhör en av de bästa stränderna både när det gäller sol och snorkling, framförallt när det gäller snorkling rekommenderar vi ett besök på denna lilla strand.

Kamala Bay

Kamala Beach ligger norr om Patong och erbjuder en vackrare och lugnare omgivning. Stranden är framförallt populär bland äldre och långtidsboende tack vare dess lugn och trevliga atmosfär. Kamala är en liten fiskeby omgiven av skogbeklädda berg.

Bang Tao

Bangtao är en annorlunda upplevelse, här finner man lyxiga resorter och villor längs den 6 kilometer långa stranden, medans fem minuter bort kan man se hur lokalbefolkningen lever precis lika enkelt som sina förfäder gjorde och försörjer sig genom fiske, jordbruk och gummi. Stranden i sig är fantastisk, men om man vill vara ostörd får man gå långt ut på den norra udden.

Ta sig runt

Taxi

Taxi är helt klart det mest bekväma sättet att ta sig runt på. Ska man åka längre än 30 minuter rekommenderar vi att man tar en taxi med air condition. Vissa taxibilar kör enligt någon slags taxameter med fasta priser beroende på hur långt man ska åka. Men du kan förbereda dig på att behöva förhandla om priset innan du åker iallafall för att undvika missförstånd eller betala för mycket. I stort sett överallt i turistområdena är det enkelt att få tag på en taxi och du ser dem i princip överallt med jämna mellanrum.

Tuk-Tuk

Att ta sig runt via Tuk-Tuk är smidigt om man inte ska åka längre än 30 minuter. Det är inte det bekvämaste sättet att ta sig runt på, men det är smidigt och billigt. Kom överens om ett pris innan du sätter dig och försök att förhandla för att få ett så bra pris som möjligt.

tuk tuk

Moto-Taxi

Motorcykeltaxi är vanligt och billigt för kortare sträckor. Nackdelen är att om man är fler personer behöver alla ta varsin motorcykeltaxi. Förutom att man behöver ta flera stycken är säkerheten låg och förarna kör galet utan någon försiktighet alls. För det mesta går det bra att använda dessa, men tänk på att du mer eller mindre sätter ditt liv i någon annans händer utan några skydd. Förarna har på sig röda eller gröna västar och du hittar motorcykeltaxi stånd lite varstans. Priset beror på avstånd och hur bra du är på att förhandla.

Hyr bil eller moped/motorcykel

Det är enkelt att hyra bil, moped och motorcykel i Thailand, oftast krävs inget annat än ditt pass som deposition. Undvik att lämna ifrån dig passet. Tänk också på att det behövs ett internationellt körkort för att försäkringen ska gälla, räkna heller inte med att det ingår en försäkring även om säljaren påstår detta. Vi rekommenderar att du har en reseförsäkring där hyrbil och motorcykel är försäkrade vid olyckor. Trafiken är hektiskt och det är väldigt många som kör lite hursomhelst utan att egentligen bry sig om andra, särskilt lite bryr dem sig om faranger (utlänningar) i trafiken.

Om man väljer att hyra bil, moped eller motorcykel bör man inspektera och fotografera alla skador eller repor. Det är vanligt att säljaren försöker blåsa turister på pengar genom att hävda att fordonet har blivit skadat under uthyrningen och på så vis kräva pengar av den som hyrt.

Läs mer om hur du skaffar en bra reseförsäkring

Resa hit

Sveriges tre största charterbolag arrangerar resor till Phuket, vanligtvis till turistorterna Kata, Karon eller Patong. Om man letar och jämför priserna mellan ving, fritidsresor och Apollo, så går det ibland att hitta riktiga kap. Speciellt om man är flexibel med datum och kan boka en sistaminutenresa. Allt som oftast lönar det sig dock att boka flyg och hotell separat tack vare att hotellen är så billiga i Thailand. Det går att hitta hotell med bra standard för så lite som 200 SEK per rum och natt.

Det finns många resvägar från Sverige till Phuket. Allra smidigast och enklast är det att först flyga till Frankfurt och därifrån ta ett direktflyg eller flyg med mellanlandning till Phuket. Tur och returbiljett från Frankfurt brukar gå att hitta för 4000 SEK.

En annan resväg är att man flyger direkt från Stockholm eller Köpenhamn med Norwegian till Bangkok, för att sedan ta ett inrikesflyg från Bangkok till Phuket. Då kan man också passa på att spendera några dagar i huvudstaden Bangkok. Tur och returbiljetter från Stockholm till Bangkok går att hitta för 2000-2500 SEK, en inrikesbiljett till Phuket kostar ungefär 500-1000 SEK.

Vi rekommenderar att du jämför både charter och vad det skulle kosta om du bokade allt på egen hand. Är man flexibel med datum och lägger ner cirka 30 minuter eller en timme på att jämföra priser kan man spara flera tusenlappar. Pengar som kan läggas på roliga aktiviteter, spabehandlingar eller lyxiga middagar istället.

Här hittar du de billigaste flygen till Phuket 

Rekommenderade hotell i Phuket

avista hideaway resort

Avista Hideaway Resort & Spa

Ett riktigt lyxhotell beläget i Patong, men en bit utanför det livliga centret och Bangla Road. Här finns 3 utomhuspooler, fullständigt spa, takterrass, restaurang och 4 poolbarer. Avista Hideaway är precis som det låter ett romantiskt och underbart “hideaway” där din hälsa och välbefinnande är i fokus. Alla rum är stora med modern inredning och gratis Wi-Fi. Personalen är fantastisk och erbjuder service på högsta nivå.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

The Kee Resort & Spa

Ett utmärkt hotell för dem som vill ha allt och bo nära centrum, Bangla Road och Patong beach. The Kee Resort & Spa erbjuder sina gäster ett fullständigt spa, utomhuspool, 2 restauranger och 3 barer. Gratis Wi-Fi ingår i priset och för en liten extra summa kan man lägga till en god frukost. Personalen är utmärkt och håller precis som hotellet en hög standard med bra service. Detta hotell är ett av de mest prisvärda i Patong’s centrala delar.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Coral Inn

Ett lyxigt hotell i budgetprisklassen som ligger vid stranden i Karon, nära Kata Noi, Karon Beach, Big Buddha och Chalongtemplet. Det enda som egentligen saknas på detta hotell är en pool, men vad gör det egentligen när stranden bara är någon minut från rummet. I övrigt har detta budgethotell allt som behövs för en lyckad semester: Trevlig och professionell personal, stora rum med bekväma sängar och ett fantastiskt läge.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Mat & Dryck

Maten är fantastisk i Phuket, speciellt gatustånden och mindre restauranger som serverar traditionell thaimat. Friterade eller kokta nudelrätter med kyckling, fläsk eller räkor är vanliga och populära. Det mesta är godare än den thaimat vi är vana vid från Sverige, och framförallt mycket billigare.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Phuket och Thailand så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Bra att veta

Flygtid

Cirka 10 timmar och 45 minuter från Stockholm. En mellanlandning förekommer.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

Medeltemperatur

Luftfuktigheten är hög och det är varmt året runt. Torrperioden varar mellan december och mars, medans regnperioden varar mellan juni till oktober. April och maj tillhör de varmaste månaderna under året. Bästa årstiden att åka om man vill vara säker på sol är mellan slutet av december till april. Det är också under denna period som de flesta skandinaver besöker Thailand och Phuket.

Prisnivåer i Phuket

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 20 SEK
 • Tre rätters middag för två: 250 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten: 4 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl: 8 SEK
 • Vatten 1.5 L: 4 SEK
 • 75 cl vin: 165 SEK
 • Cigaretter: 25 SEK

Befolkning

Cirka 500 000 invånare.

Mobil och internet

Svenska mobiler fungerar utan större problem, men det är dyrt att ringa och ta emot samtal. Behöver man ringa eller ta emot samtal bör man ta med sig en olåst telefon och köpa ett lokalt sim kort. Wi-Fi finns i stort sett överallt, det gäller bara att få tag på lösenordet. Man kan också ta med sig en olåst Mi-Fi Router och köpa ett sim kort laddat med internet. Detta kan köpas på de flesta supermarkets.

Pass och visum

Svenskar får stanna 30 dagar i Thailand utan visum. Vill man stanna längre bör man ansöka om ett förlängt visum i förväg. Man kan också göra en visa run och åka över gränsen, exempelvis till Burma, Malaysia eller Kambodja för att på så vis få 30 nya dagar när man reser in i Thailand igen.

Utresebiljett kan krävas för att få komma in i landet och passet ska vara giltigt sex månader efter hemkomst.

Valuta och betalkort

Thai baht (THB). I Phuket kan du använda Eurocard, MasterCard och VISA. Bankomater finns på flera ställen och du sparar mycket genom att inte växla i förväg. Växla endast en mindre summa så att du klarar dig med taxi fram till hotellet.

Du kan spara mycket pengar genom att använda ett bankomatkort anpassat för resor och på så vis slippa onödiga växlingsavgifter och andra avgifter.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Thailand eller kontakta oss på info@Destinavo.com