Kap Verde reseguide

Cirka 40 mil utanför västafrikas kust ligger det lugna och solsäkra paradiset – Kap Verde. Allt fler svenskar åker hit på 1-2 veckors charterresa under de kalla vintermånaderna hemma i Sverige. Kap Verde lockar med kilometerlånga vita sandstränder, behagliga badtemperaturer, sol och en stressfri atmosfär. Förutom sol och bad erbjuder Kap Verde utmärkta förhållanden för spännande aktiviteter som vind och kitesurfing, segling, dykning och djuphavsfiske. 

Bem-vindo a Cabo Verde – Välkommen till Kap Verde!

Kap Verde består av 10 olika öar, varav 9 är bebodda. Klimatet är varmt året runt och temperaturen är något lägre än på det afrikanska fastlandet tack vare friska vindar som blåser in över landet. Landskapen på de olika öarna skiljer sig åt en hel del. Här finns alltifrån platta ökenliknande landskap till frodiga djupa dalar och berg med grönska. Kap Verde är dessutom en av Afrikas mest stabila demokratier.

Öar

Sal

Detta är det populäraste resmålet på Kap Verde och det är även hit större delen av charterutbudet går. De flesta turister kommer hit för att ta det lugnt och njuta av det härliga klimatet, vilket inte är så konstigt med tanke på att det både är varmt i havet och ett solsäkert resmål året runt. Åker man charter till Sal hamnar man i Santa Maria, där alla hotell och den sju kilometer långa sandstranden ligger. Förutom Santa Maria finns två andra nämnvärda städer på Sal, dessa är: Espargos och Palmeira.

Sal är ett härligt och lugnt resmål med en lång och fin vit sandstrand med mjuk och fin sand. Förutom att lata sig på stranden finns det många vattensporter och aktiviteter tillgängliga på ön.

Sal Kap verde

Boavista

Allt fler turister hittar till Boa Vista och det är numera även möjligt att boka charterresor hit. Namnet Boa Vista betyder ungefär vacker utsikt, vilket stämmer bra överens med vad man får. Boa Vista bjuder på lite mer av det genuina Kap Verde eftersom chartern inte har tagit över ännu. Det var också här på Boa Vista som den traditionella mornamusiken föddes.

Huvudstaden Sal Rei är både mysig och färgglad. Här finns möjlighet att köpa afrikanska hantverk, färgglada batiks och frukt & grönsaker. De olika vikarna omkring Sal Rei erbjuder bra vatten att simma i eftersom de är skyddade från vindar och underströmmar. Strax söder om staden ligger den långa och vackra sandstranden Praia do Estoril.

På den södra delen av Boa Vista ligger Praia do Santa Monica, som anses vara en av Kap Verdes finaste stränder. Många stränder och delar av ön är folktomma, men i takt med att turismen tagit fart har det skett en del rån mot turister i ödemarkerna. Vill man utforska den vilda naturen på Boa Vista gör man detta säkrast i en större grupp.

Boa VistaFoto: Hans Kreul

Santiago

Den största ön på Kap Verde är både torr och frodig på sina håll. Här ligger också den officiella huvudstaden Praia med cirka 100 000 invånare. Under dagtid är Praias centrum livligt men framemot kvällen blir staden nästintill livlös. Brottsligheten är relativt hög så det gäller att vara försiktig om man befinner sig här under kvällstid. Det finns en del gamla byggnader att kolla på, annars är egentligen Praia inget ställe man behöver åka till.

Däremot ligger en liten ö vid namn Maio strax öster om Santiago som är mycket charmig. På Maio finns flera fina sandstränder som är nästintill folktomma. Runtomkring finns många bra matställen som serverar väldigt god mat. Rätterna som serveras är traditionell mat från Kap Verdes kök.

Fogo

Fogo betyder eld och är ett passande namn eftersom landskapet domineras av det vulkaniska berget, Pico de Fogo. Vulkanen har en höjd på 2829 meter och området omkring erbjuder fantastiska vyer.
Fogo erbjuder en unik upplevelse på Kap Verde, tack vare den bördiga jorden som gör ön till en grönskande plats blandat med svart lavasand och jord. Här odlas bland annat Kap Verdes inhemska viner och många exotiska frukter.

Den pittoreska byn São Filipe är Fogos största stad och ligger på den västra sidan av ön. Även här finns en marknadsplats med lokala hantverk, frukter och lokala viner. Från São Filipe utgår guidade turer upp till vulkanen Pico de Fogo. Den bästa stranden heter Porto de Vale de Cavaleiros och ligger några kilometer utanför staden.

Fogo är en otroligt vacker ö och vill man göra något mer än att ligga på solstolen på Sal rekommenderar vi varmt några dagar här. Inte minst för de häftiga svarta lavastränderna som ön erbjuder.

Till Fogo tar man sig enklast via inhemska flyg eller via utflykter arrangerade av charterbolagen.

Fogo

São Vicente

En av Kap Verdes mer kulturrika öar, speciellt i Mindelo som är huvudstaden på Sao Vicente. Mindelo är en mysig hamnstad. Även om globaliseringen har medfört mycket av det internationella kan man fortfarande njuta av den traditionella mornamusiken på Café Musique och flera mindre restauranger och barer.

Sao Vicente är ett även ett paradis för vindsurfare och seglare. Ta sig hit gör man enklast via flyg.

Santo Antão

Gillar du att vandra är Santo Antão ett perfekt ställe att åka till. Ön domineras av berg och djupa raviner med tropiska odlingar. Vandringslederna på Santo Antão bjuder på fantastiska vyer som kan utforskas på egen hand eller via guidade turer. Enklaste sättet att ta sig hit är med färja från Mindelo, São Vicente.

Se och göra på Kap Verde

Vind & Kitesurfing

Kap Verde tillhör en av världens bästa platser för just vind och kitesurfing. På populära Kite beach på Sal finns det möjlighet att gå en nybörjarkurs och lära sig att kitesurfa. Sal anses förövrigt vara ett riktigt surfarparadis med konstanta vindar från norr. Det finns många stränder att utöva dessa extremsporter på och en annan favoritplats är Bahia på ön Boa vista. Även Sao Pedro beach på São Vicente är en härlig plats för vindsurfing.

Kite_surfing

Djuphavsfiske

Flera av Kap Verdes öar har bra förhållande för djuphavsfiske. På många ställen arrangeras även olika fisketurer man kan åka med på. Vanligast att fånga är: bland annat wahoo, gulfenad tonfisk, marlin. Under vissa månader kan man även fånga dorado och segelfisk.

Från Santa Maria, Sal finns turer med Cabo Verde fishing center.

Valsafari

Mellan mars och april kan man se knölvalar utanför Boa Vistas västra och sydvästra kust. Valarna kommer hit för att para sig och det är möjligt att åka ut med guidade turer. Från båt kan man sedan se knölvalarna på nära håll.

Ta sig runt

Hyrbil

Att hyra bil är ett utmärkt sätt att ta sig runt på Kap Verde. Trafiken på Kap Verde är inte särskilt hetsig, de flesta kör långsamt inne i städerna och de mindre vägarna är knappt trafikerade. Hyrbil är det perfekta sättet att utforska Kap Verde på ifall man är ute efter mer än att bara lata sig på stranden.

Vi samarbetar med flera av dessa uthyrare – klicka här för att få de bästa priserna på hyrbil

Taxi

Planerar man bara någon enstaka utflykt fungerar taxi utmärkt som alternativ till hyrbil. Jämför man med Sverige är taxipriserna billigare här. Bor du på Sal inne i Santa Maria kostar en taxi inom stan cirka 20 svenska kronor. Från flygplatsen till Santa Maria kostar taxin cirka 150 kronor.

Minibussar

På Sal kör minibussar längs landsvägen. Bussarna går mellan Santa Maria – Espargos och Palmeira. Negativt med dessa är dock att det kan ta en stund innan bussen går eftersom de kör först när bussen är fylld. Har man bråttom kan det vara en bra ide att ta en taxi istället.

Resa hit

Flera charterbolag flyger till Kap Verde från Sverige mellan oktober och maj månad. Charterresor hit är ofta prisvärda, särskilt sistaminuten resor brukar vara billiga till Kap Verde. Ibland kan man även fynda lediga flygstolar via charterbolagen.

Charterbolag som arrangerar resor till Kap Verde: Fritidsresor och Ving.

Det går dessvärre inga andra direktflyg från Sverige. Vanligaste rutten om man bokar flyg och hotell själv är att man flyger till Lissabon från Sverige och från Lissabon till Kap Verde. I detta fall rekommenderar vi att välja charterresa eftersom det är det mest prisvärda och smidigaste sättet att ta sig till Kap Verde.

Kan man tänka sig mellanlandning så finns de billigaste flygen här

Sol och bad

Santa Maria

Den sju kilometer långa vita sandstranden i Santa Maria är en helt fantastisk strand. Eftersom stranden är så lång finns det goda möjligheter att lägga sig på ett avskilt område och vara helt ensamma på en paradisstrand. Vissa delar av stranden erbjuder goda förhållanden för vind och kitesurfing och huvuddelen av stranden är tilldelad turister med solstolar och parasoller. Det är enkelt att slappna av och njuta på denna vita paradisstrand.

Curralinho

En familjestrand på ön Boa Vista. Curralinho erbjuder varmt kristallklart vatten och en lång vit sandstrand. Curralinho är också ett bra ställe att dyka på. Besöker du Boa Vista är det ett måste att njuta några timmar på denna underbara strand.

Praia do Santa Monica

På den södra delen av Boa vista ligger denna fantastiska sandstrand som anses vara en av Kap Verdes finaste stränder. Besöker man Boa Vista bör man spendera några timmar på denna paradisstrand.

praia santa monica

Sao Pedro beach

I den lugna lilla byn Sao Pedro på ön Sao Vicente kan vindsurfare njuta av utmärkta förhållanden på Sao Pedro beach. Här finns även möjlighet för djuphavsfiske, dykning och segling.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Kap Verde så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Bra att veta

Flygtid

Cirka 7-9 timmar från Stockholm beroende på vind och flygbolag.

Tidsskillnad

-2 timmar svensk vintertid.
-3 timmar svensk sommartid.

Visum

Svenska medborgare behöver visum för att få komma in i Kap Verde. Detta går att köpa vid ankomst för 25 euro om man anländer med flyg. Åker man hit på charterresa och har fyllt i visumansökan online så får man visum vid ankomst utan extra kostnad.

Klimat

Kap Verdes klimat är bra året runt med ungefär 350 soldagar per år. Vädret på Kap Verde är stabilt och medeltemperaturen ligger runt 25 grader. Solen på Kap Verde är stark och under dagtid kan temperaturerna gå upp till 30-35 grader. På kvällen kan det bli lite kyligt jämfört med dagen, men det räcker att ta på sig en tröja eller kofta.

Mat & Dryck

Cachupa

Kap Verdes nationalrätt heter cachupa och äts både till frukost, lunch och middag. Cachupan står oftast och kokar hela dagen. Beroende på vilken tidpunkt du äter cachupan ser den annorlunda ut. På morgonen är det en soppa, senare på dagen har den blivit till en gryta och till sist framemot kvällen har cachupan förvandlats till en grov mos.

Cachupa innehåller bönor, majs, rotfrukter som kassava och sötpotatis och ibland även kyckling eller getkött.

Cachupa

Fisk & Skaldjur

På Kap Verde finns många restauranger som serverar fisk, alltifrån mindre småfiskar till stora barracudor. Vår favorit är den gulfenade tonfisken som både kan ätas helt rå eller med en lättstekt yta. Fråga gärna på restaurangen vilken som är dagens fisk.

En annan favorit på Kap Verde är grillade räkor som serveras på spett. För den som vill lyxa till det finns lokalt fångad hummer för runt 300 kronor.

Dryck

Öl

Kap Verdes inhemska öl heter Strela och finns i två varianter, en ljus lager och en mörk öl. Utöver Strela finns flera internationella märken, där Superbock från Portugal är vanligast.

Vin

Kap Verdes inhemska viner odlas på ön Fogo, i den näringsrika vulkansanden. De vita lokala vinerna är riktigt goda och kostar runt 80 kr i affären och cirka 140 kr på restaurang.

Kap Verdes röda viner är helt okej, men är man sugen på rött vin rekommenderar vi istället att välja importerade viner från Sydafrika, Portugal eller Chile.

Grogue

Den lokala spritsorten Grogue är gjord på sockerrör och kan också heta grog och grogo. Det finns både lagrade och olagrade varianter av Kap Verdes Grogue. Det är ingen direkt smaksensation och man bör förvänta sig en hel del spritsmak. Grogue är en vanlig ingrediens i drinkarna ponche och caiprinha på de lokala barerna.

Prisnivåer på Kap Verde öarna

På Kap Verde är prisnivåerna på lokala varor mycket lägre än i Sverige. En tumregel när man åker hit bör vara att ta med sig alla produkter hemifrån som är kopplat till semester. Lokala varor och mat är billigt och håller en bra kvalité.

Priserna nedan är angivna i svenska kronor (SEK)

Cirkapriser restaurang:

Enkel lunch: 40-50 kr
Middag: 100 kr
Coca Cola: 10 kr
Öl (50cl): 15 kr
75 cl vin: från 50 kr
Vatten: 5 kr


Cirkapriser butik
:

Coca Cola: 5 kr
Öl (50cl): 8-10 kr
Vatten (1.5 liter): 6 kr
75 cl vin: från 50 kr
Färskt bröd: 13 kr
Cigaretter: 20 kr (Marlboro)

Befolkning

Cirka 530 000 invånare.

Mobil och Internet

Mobilnätet fungerar bra på Kap Verde, men det är dyrt att ringa till Sverige, runt 30 kr/minut.

De flesta hotell erbjuder wifi mot betalning. En del restauranger och barer erbjuder gratis wifi till sina gäster. Det finns internetkaféer, men dessa är relativt dyra, räkna med 30-50 kronor för en halvtimme.

Valuta

Escudos. 100 escudos är cirka 1 euro. Även euro är accepterat på de flesta ställena.

Vatten

Undvik att dricka kranvatten. Köp istället på flaska.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

 

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar under kategorin Kap Verde eller kontakta oss på info@destinavo.com

Lämna en kommentar