Island reseguide

På Island finner du en magnifik orörd natur som formats av alla dess olika naturkrafter genom åren. Alla Glaciärer, varma källor, vattenfall, mäktiga berg och vulkaner är något som utmärker Island. Denna nordiska ö bjuder på en magisk upplevelse du sent kommer att glömma.

Island ligger i norra Atlanten och har ett mycket varierande landskap och djurliv. Island har tack vare golfströmmen ett relativt behagligt klimat med milda vintrar och svala somrar. Den vackra naturen på Island är känd över hela världen och lockar årligen många turister att besöka landet. Island passar alla som vill uppleva en genuin natur och utforska det vilda och allt vad det har att erbjuda. Djurlivet domineras av marina djurarter och fåglar, totalt finns 17 olika valarter och minst 300 olika fågelarter.

Åker du till Reykjavik kan du dessutom blanda naturen med moderna inslag och uppleva en annorlunda matkultur som inte är sig lik någon annanstans i världen. Eller varför inte njuta av varma källor och spabehandlingar på Blue Lagoon?

Oavsett vad du väljer att göra på Island så garanterar vi att en resa till Island ger dig ett minne för livet.

Städer

Reykjavik

Huvudstaden på Island heter Reykjavik och har cirka 120 000 invånare. Reykjavik ska ha grundats
redan runt år 870, men själva staden började byggas 1786. Reykjavik är en av världens mest moderna städer med en infrastruktur i världsklass. Reykjavik är även Island kulturella centrum och här finner du museum, teatrar och operahus. Staden har även sju badanläggningar, som alla värms upp av de heta källorna. Både nattliv och restaurangbranschen anses vara av mycket hög standard.

Akureyri

Akureyri är den största staden utanför Reykjaviksområdet och ligger i den norra delen av Island. Akureyri har en mycket viktig fiskehamn och är en del av Islands fiskeindustri. Staden är även en knutpunkt på Norra Island med sin flygplats, där inrikesflyg flyger mellan Reykjavik och Akureyri. Cirka en timme från Akureyri ligger Mývatn. Även till Húsavík tar det cirka en timme.

Ísafjörður

Med cirka 3000 invånare är knappast Ísafjörður en stor stad, men likväl västfjordarnas huvudstad. Ísafjörður är en populär utgångspunkt för de som vill utforska Nordvästra Island (Västfjordarna) – inte minst eftersom detta är det enda stället man når Hornstrandir via båt. Det finns egentligen inte särskilt mycket att göra i Ísafjörður, mer än att strosa runt bland smågatorna, äta på någon av restaurangerna eller se på när fiskemännen arbetar i hamnen. Passa på att köp med allt som behövs innan du ger dig ut i vildmarken.

Húsavík

Húsavík är en charmig liten stad som ligger vid Skjálfandibukten på Islands norra kust. Invånarna lever främst på turism och fiske. Húsavík har de senaste åren växt fram till att bli valskådarnas Mekka. Skjálfandibukten är lite av en buffé med sitt rika fiskebestånd och därav även väldigt populär bland marina djur och fåglar. Från Húsavík utgår dessa traditionella fiskebåtar som har anpassats för valskådning.

Skjálfandibukten besöks av många olika arter. T.ex: knölval, delfiner, tumlare, späckhuggare, kaskelot för att nämna några. Dessa är några av de spektakulära marina djuren som troligtvis kommer att dyka upp under en valsafari. Lunnefåglar är också vanliga och brukar vara en positiv överraskning tillsammans med många andra fågelarter som lever i området.

valskådning

Grimsey

Grimsey är ett populärt resmål på Island och de flesta som åker hit stannar bara över dagen eftersom här är begränsat med boende. Denna fridfulla ö är särskilt intressant för fågelskådare och vandrare. Grimsey är den enda platsen på Island som räknas till norra polcirkeln. Det är också här du kan uppleva den riktiga midnattssolen under sommaren. Grimsey tillhör Akureyri kommun och transport hit sker antingen via båt eller flyg.

Se och göra på Island

Blå lagunen

Den blå lagunen är sedan några år tillbaka en av Island mest besökta platser. Detta geotermiska spa är beläget cirka 20 minuter från flygplatsen, vilket gör det till en perfekt start på resan. Det varma vattnet är rikt på mineraler och sägs göra under för huden, både genom att motverka hudens åldrande, samt lindra besvär av olika hudsjukdomar. Inte nog med att vattnet är bra, på botten finns dessutom en särskild lera som ska vara väldigt bra för ansiktet.

Blå lagunen har dock mer att erbjuda än sitt vatten. Här finns också en stor spa-anläggning som erbjuder många olika skönhetsbehandlingar och massage. För den som vill stanna över natten går det bra att boka hotellrum i förväg.

Bussar går dagligen hit från flygplatsen och Reykjavik.

Blue Lagoon

Hallgrimskyrkan

Hallgrimskyrkan är med sina 70 meter Islands högsta byggnad. Ta en tur upp i kyrktornet och få en fantastiskt utsikt över hela Reykjavik. Rekommenderas starkt om man har vägarna förbi eller befinner sig i Reykjavik. Kyrkan bjuder dessutom på en något annorlunda arkitektur, både på utsidan och insidan.

Gyllene cirkeln

Gyllene cirkeln är en klassisk rutt som inkluderar dagsturer till tre populära sevärdheter: Geysir, Þingvellir och Gullfoss. Turistbussarna som arrangerar dessa dagsturer utgår från Reykjavik och sträckan är cirka 30 mil lång. På denna tur får du uppleva flera av naturens underverk som kännetecknar Island.

Gullfoss

I närheten av Geysir ligger Gullfoss, som betyder guldvattenfall på svenska. Gullfoss är det största vattenfallet på Island och faller i två omgångar, först 11, sen 21 meter ner i en 30 meter djup klyfta. För den som vågar är det möjligt att komma tätt inpå vattenfallet innan vattenmassorna forsar ner över stupet.

Þingvellir nationalpark

Þingvellir nationalpark finns med på Unescos världsarvslista och ligger cirka 40 minuter från Reykjavik. Här grundades Alltinget år 930, Alltinget är världens äldsta existerande parlament. Förutom ett historiskt värde ger Þingvellir dig ett fantastisk landskap omgivet av branta väggar av berg och lava. I området finns också flera vandringsleder samt Islands största sjö – Þingvallavatn.

Geysir

Ett av stoppen går till ett geotermiskt aktivt område där de två gejsrarna Geysir och Strokkur ligger. En gejser är en het källa som sprutar upp en fontän av kokande vatten och ånga. Strokkur sprutar upp vatten cirka var 4-8 minut med en höjd mellan 15-40 meter upp i luften. Geysir får utbrott mindre sällan, endast ett par gånger om dagen, men kan nå höjder upp mot 70 meter.

Geysir Strokkur

Valsafari

Valsafari är oerhört populärt och förutsättningarna för att få syn på några av havets giganter är mycket goda på Island. Húsavík är den ledande orten när det gäller valskådning. Från Húsavík utgår flera turer till Skjálfandibukten där flera olika arter besöker för att få sig en liten matbit. Knölvalar, delfiner, kaskeloter, späckhuggare, vikvalar och många andra arter simmar runt bland dessa vatten. Valsafari i Skjálfandibukten är garanterat ett av de bästa ställena i världen att uppleva havets giganter på.

För dig som inte har tid att åka till Húsavík och befinner dig i Reykjavik, finns även där möjlighet att åka på valsafari. Det är möjligt att åka på valsafari året runt från Reykjavik medans säsongen på Húsavík sträcker sig från april till oktober, där juni, juli och augusti är de bästa månaderna.

Husavik valskådning: www.northsailing.is (öppnas i ny flik)

Reykjavik valskådning: www.elding.is (öppnas i ny flik)

Mývatn

En av Islands främsta naturliga sevärdheter. Mývatn är mer än bara en sjö. Här kan du spendera några dagar genom att vandra, fiska, bada och njuta av den vackra naturen utan att bli uttråkad. Området har flera sevärda naturfenomen – en aktiv vulkan, lavaflöden, varma källor, intressanta kratrar och klippformationer. Förutom att det är otroligt vackert, både sjön och landskapet runtomkring så har Mývatn även ett rikt fågelliv och stort fiskebestånd, mestadels lax och öring.

Norrskenet (Aurora Borealis)

Norrskenet är ett av naturens häftigaste fenomen. Norrskenet är magiskt vackert och ger dig en oförglömlig upplevelse. Norrskenet kan ses i stort sett varje natt på höga latituder under den så kallade polarskensovalen. Bäst möjligheter att uppleva Norrskenet är dock under vintermånaderna eftersom det är mörkt längre.

Från Reykjavik utgår en tur där man tillsammans med erfarna guider åker till det ställe där Aurora Borealis borde visa sig.
De olika platserna man åker till varierar och beror på vilket väderförhållande det är för dagen.

Norrskenet Aurora Borealis

Vatnajökull

Vatnajökull är Europas största glaciär med en areal om 8100 kvadratmeter. Glaciärisen täcker ett antal berg, platåer och dalar. Glaciären gömmer även en del aktiva vulkaner. Den största av vulkanerna är Bárðarbunga och den mest aktiva är Grímsvötn. Vyerna runt Vatnajökull varierar enormt. Här kan du uppleva alltifrån Vulkaner, vattenfall, floder och våtmarker till höglandsplatåer, majestätiska bergsryggar och oaser med grönområden. Vatnajökulls natur är en mäktig upplevelse att vandra runt bland. Runtom i Vatnajökulls nationalpark finns flera vandringsleder och campingplatser.

Ta sig runt

Att ta sig runt på Island gör man lättast med hyrbil eller buss, vägnätet låter dig åka till alla delar av landet och är väl utbyggt. Den viktigaste vägen utan tvekan är Ringvägen, denna går runt hela Island i en cirkel längs kusten.

Under sommaren går det bussar runt hela ringvägen, men kan tyvärr vara väldigt dyrt att åka, och är man flera som reser är det billigare med hyrbil. För längre resor med buss på sommaren bör ett buss pass köpas, vilket ger obegränsat med resor längs ena riktningen av ringvägen.

Från Reykjavik utgår flera turistbussar som kör runt till olika sevärdheter. Har man inte möjlighet eller inte vill köra bil är detta det bästa sättet att ta sig runt på om man planerar att hålla sig runt Reykjavik.

På Island är nyckeln till en lyckad resa att hyra bil, gärna en jeep eller liknande. Med egen hyrbil slipper man passa tider, och kan utforska den fantastiska naturen på egen hand. Det är synd att begränsas av de olika dagsturerna med bestämda rutter. Därför rekommenderar vi att man iallafall några dagar under resan hyr bil, och planerar sin egen rutt till olika sevärdheter.

Eftersom vi samarbetar med de bästa uthyrningsfirmorna på Island får du garanterat bra priser om hyrbil bokas innan avresa.

-> Se priser och boka hyrbil <-

Ett annat vanligt sätt att ta sig runt på vid längre sträckor är via flyg, speciellt under vintertid. Inrikesflyg går till de flesta delar av landet och trafikeras av Air Iceland och Eagle Air. Det är billigast att boka online i förväg.

Resa hit

Dagligen avgår flyg från Oslo, Köpenhamn och Stockholm som tar dig till Island. Billigaste sättet att resa till Island är att boka flyg och hotell för sig. Reykjavik är det vanligaste resmålet på Island, men orter som: Husavik och Akureyri är två andra populära resmål på Island. Beroende på vad målet är med resan kan vi rekommendera olika orter och boende för att du ska få en så lyckad resa som möjligt.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Island

Rekommenderade hotell på Island

Blue Lagoon Hotel Clinic

Detta hotell är beläget precis vid den Blå Lagunen på Island och erbjuder en fantastisk vistelse med spabehandlingar och utsikt över det vackra lavalandskapet. Varje dag går det bussar fram och tillbaka från Reykjavik till Blue Lagoon. Hela hotellanläggningen inklusive personal håller en hög standard och erbjuder ett prisvärt, men lyxigt alternativ för dem som vill skämma bort kropp och själ.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Icelandair Hotel Akureyri 

Vill du utforska norra Island? Då är Icelandairs hotell i Akureyri ett utmärkt ställe att utgå från. Standarden är bra och personalen är hjälpsam. Härifrån är det också enkelt att ta sig till andra delar av Island och utforska den vackra naturen. Ett mycket prisvärt och bra alternativ om man vill åka till norra Island, men ändå bo billigt med ett bra läge.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Hotel Klettur

Reykjaviks bästa budgethotell heter Klettur och ligger nära Sundhöll Hafnarfjarða inomhus- och utomhusbad, Laugavegur och Hallgrímskirkja. Läget är kanon och personalen är vänlig och hjälpsam. Dessutom ingår både gratis Wi-Fi och frukost i priset. Standarden på hotellet är bra och ger mycket värde för pengarna.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

>> Se hela listan med Islands topp 10 bästa hotell <<

Bra att veta

Flygtid

Cirka tre timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

Svensk tid – 2 timmar sommartid. Minus 1 timme vintertid.

Medeltemperatur på Island

Island har trots sin nordliga breddgrad ett relativt milt klimat, mycket tack vare golfströmmen. Vädret kan dock variera en hel del, därav det isländska uttrycket “Om du inte är nöjd med vädret, vänta 15 minuter”.

På sommaren är temperaturen oftast någonstans mellan 11-13 grader, men temperaturer runt 20 grader är inte ovanliga i inlandet. Övriga delar av året varierar väldigt mycket, men vintertid ligger genomsnittstemperaturen omkring 0 grader.

Under höst, vinter och vår bör man ta med sig varmare plagg, vind och regnjacka samt ett par rejäla skor. Glöm inte bort badkläder, det är badsäsong året runt på Island, tack vare de varma källorna.

Mat & Dryck

Maten på Island är i världsklass och kännetecknas av färska råvaror och kvalité. Islands specialiteter är olika lammrätter, fisk- och skaldjursrätter med andra lokala ingredienser. Många restauranger är specialiserade på detta och gillar du denna typ av mat kommer du att älska maten på Island. De flesta restauranger serverar även andra mer internationella maträtter.

Besöker du Island under perioden januari-februari kan du prova på en minst sagt annorlunda matupplevelse. Þorramatur är ett urval av traditionell isländsk mat som serveras med mörkt rågbröd, smör och isländskt brännvin.

Läs mer om maträtter och restauranger i vår – restaurangguide på Island.

Prisnivåer på Island

Med ett index runt 85 i Reykjavik, ligger Island något billigare än hemma i Sverige. Landet som tidigare varit ett av världens dyraste länder att semestra i tvingades efter finanskrisen att sänka sina priser. Ekonomin på Island är på väg uppåt, men ligger fortfarande på en behaglig nivå för svenska plånböcker. Detta är ungefärliga priser 2014.

Priserna nedan är angivna i ISK, isländska kronan. 1675 ISK motsvarar 100 SEK.

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: cirka 2000 ISK
 • Middag: 3000-5000 ISK för varmrätt
 • Coca Cola: 400 ISK
 • Öl (50cl):  800 ISK och uppåt beroende på sort
 • 75 cl vin: från 4000 ISK
 • Vatten: 300 ISK
 • Stor pizza: 1500-2500 ISK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 200 ISK
 • Öl: 300 ISK
 • Vatten: 200 ISK
 • 75 cl vin: från 2000 ISK
 • Vodka 1 liter: 3000 ISK
 • Smirnoff ice:  400 ISK
 • Cigaretter: 1000 ISK (Camel)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Island, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Befolkning

Cirka 320.000 invånare, varav cirka 180.000 i huvudstaden Reykjavik.

Språk

Isländska. De flesta kan även engelska.

Valuta

Isländska kronor (ISK). 100 SEK ger cirka 1675 ISK.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Den resandes regler

Kom ihåg de här tolv reglerna när du vistas ute i naturen på Island, så att andra också kan njuta av den orörda naturen.

 • Lämna camping- och rastplatser i samma skick som du vill se dem i när du kommer.
 • Gräv aldrig ner sopor, eller släng det inte omkring dig.
 • Elda aldrig på bevuxen mark.
 • Flytta aldrig på stenar, och res inte kummel.
 • Smutsa inte ner vatten. Var varsam med källor och bassänger.
 • Skada inte vegetationen.
 • Stör inte vilt.
 • Skada inte geologiska formationer.
 • Respektera friden på landet.
 • Kör inte ifrån vägen.
 • Håll dig till markerade leder där det påbjuds.
 • Respektera fredningsregler och tillsynspersonalens instruktioner.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Island eller kontakta oss på info@destinavo.com