Skip to Content

Så här hittar du billiga flygresor till hela världen

Så här hittar du billiga flygresor till hela världen

Att hitta billiga flygresor är en hel vetenskap, speciellt ifall man inte vet vad man ska leta efter eller när. Det är många faktorer som spelar roll när ett pris på flygbiljetter sätts. Därför har vi på Destinavo bestämt oss för att dela med oss av våra bästa tips och trix när det gäller att hitta billiga flygresor.

Vad är det egentligen som styr priset?

Det finns flera faktorer som styr priset på din flygbiljett, men de starkaste faktorerna är:

  • Oljepriset
  • Konkurrens / Utbud
  • Efterfrågan
  • Skatter och avgifter
  • Hur mycket flygbolagen tror att de kan få

Det är dessa saker som spelar mest roll när flygbolagen sätter sina priser. Samtliga punkter är sådant som kan ändras snabbt och det är just därför som priset på en flygbiljett kan skilja mycket i pris beroende på när man tittar.

Här är våra bästa tips på hur du hittar billiga flygresor över hela världen

Var flexibel med dina datum

Som du nu vet så styrs priset på flygresor utav flera olika faktorer, bland annat oljepriset, konkurrens och efterfråga. Vårt bästa tips är därför att försöka vara så flexibel som möjligt med dina datum och tidpunkter som du flyger på. Det kan skilja flera tusenlappar i pris om man istället flyger dagen efter eller senare under veckan eller till och med samma dag, fast en annan tidpunkt.

Det är nästan alltid billigare att flyga på veckodagar istället för på helgen. Att vara flexibel med sina datum innebär även att man är uppmärksam på röda dagar, högtider och om det är högsäsong eller lågsäsong för turister.

Flyg till en närliggande och mindre flygplats

Speciellt Europa har många flygplatser som lågprisflygbolagen flyger till. Det är billigare för flygbolagen att använda dessa flygplatser, vilket i sin tur innebär att de kan erbjuda lägre priser. Ett bra exempel på ett lågprisflygbolag som gör detta är Ryanair.

Ryanair flyger till i stort sett alla storstäder i Europa, men flygplatsen de landar på skiljer sig mot vanliga flygbolag. Till exempel så landar man inte på Heathrow i London, utan istället landar man på Stansted eller Gatwick. Skillnaden för dig som resenär? Inte särskilt mycket förutom att det är billigare och att flygplatsen är mindre. I Stockholm flyger man inte från Arlanda, utan man flyger istället från Skavsta, som ligger lite längre bort. Skillnaden? Cirka 50 kronor mer i transportkostnad och cirka 30-40 minuters längre restid.

Det finns mängder av olika lågprisflygbolag, speciellt i Europa, så tänk på att alltid titta efter flygbiljetter till närliggande flygplatser. Att det kostar 50 kronor mer att ta sig från flygplatsen till ditt boende är ju absolut värt ifall flygbiljetten är flera hundralappar eller tusenlappar billigare.

Testa alternativa rutter

Ibland kan det vara billigare att mellanlanda på ett annat ställe, så därför kan det vara en bra ide att söka på olika rutter. Ett annat bra tips när det gäller alternativa rutter är att boka flygbiljetterna separat med samma eller olika flygbolag. Ibland är det billigare att boka två enkelbiljetter istället för att boka tur och retur samtidigt.

Kom ihåg att alla sökmotorer inte är samma

Du har säkert sett någon gång att det skiljer ganska mycket pengar när man söker efter flygbiljetter på olika hemsidor. Detta beror på att deras sökmotorer är unika och inte alltid visar samma erbjudanden. Även om många av flygen är samma, så finns det ändå en hel del flyg som skiljer i pris.

Vår favorithemsida för att hitta billiga flygbiljetter är Skyscanner 

Kolla efter erbjudanden eller registrera er på olika flygbolags/resebolags nyhetsbrev

Ibland finns det särskilda erbjudande man kan ta del av, t.ex studentrabatt, medlemsrabatt eller nykundsrabatt. Ett annat tips är att registrera sig på de olika rese- och flygbolagens nyhetsbrev. I dessa nyhetsbrev skickar de ut exklusiva kampanjer och rabatter till sina trogna kunder/läsare.

Vet var din gräns går och hur mycket du kan tänka dig att betala

Om du ser en flygbiljett till USA som kostar 8000 kronor, då kanske din första tanke är att det är för dyrt. Ser du sedan en flygbiljett till samma ställe för 3000 kronor, så tänker du kanske att visst det är billigt, men jag kanske kan hitta billigare?

Visserligen är det inget fel att tänka så, så länge man är realistisk. Tyvärr så kan ju priserna också bli högre och inte bara lägre, vilket innebär att den här resan för 3000 kronor kanske är ett bra kap. Chansar man hellre då och väntar för länge kanske flygbiljetten istället kostar 6000 kronor bara för att man ville ha några hundralappar billigare.

Fråga därför alltid dig självHur mycket kan jag tänka mig att betala och vad är ett bra pris för mig?

Boka tidigt, men inte för tidigt

Vänta inte till sista minuten att boka, men boka heller inte för tidigt. Man brukar säga att omkring 90 dagar innan så kan man hitta bra priser, innan dess försöker flygbolagen få in så mycket pengar som möjligt på tidiga bokningar. Omkring 60 dagar innan så brukar priserna bli lägre för att sedan bli som billigast (enligt statistik) 53 dagar innan resan på en tisdagkväll.

Fram tills det är 30 dagar kvar brukar man kunna hitta fynd, efter det så lägger man sig själv i flygbolagets händer helt och hållet. Är det mindre än 30 dagar kvar och man ännu inte bokat, så är ditt enda hopp egentligen att det är låg efterfrågan på just din flight, annars har du oddsen emot dig när det gäller att hitta en billig flygresa.

Satsa därför på att boka din biljett ungefär 60 dagar i förväg, i regel är det då man ska hålla mest utkik om man vill hitta billiga flygbiljetter.

Checklista innan du bokar flygbiljetter

  • Kolla flera jämförelsesajter eller resebolag
  • Kolla alltid på flygbolagets hemsida
  • Kolla ifall det finns några erbjudande eller rabatter
  • Töm webbhistoriken

Ett bra tips är att börja sitt sökande efter billiga flygresor på Skyscanner

 

Har ni några frågor eller vill ha fler tips så är det bara att kontakta oss på info@destinavo.com så gör vi vårt bästa för att hjälpa till.