35 Vackra platser i Kroatien

Foto av författare
Redaktionen

Kroatien är ett av världens mest älskade resmål med miljontals besökare varje år. Ett litet land med varierande landskap, god mat, trevlig lokalbefolkning och en rik kultur och historia. 

Här har vi samlat ihop 35 vackra platser i Kroatien med tillhörande bildtext ovanför bilden. Med dessa bilder upptäcker du förhoppningsvis några nya platser samt får en stund av njutning där du får vila ögonen på dessa bildsköna platser! 

Plitvice nationalpark

En av Kroatiens mest spektakulära platser med en vild natur som kantas av berg, vattenfall och vackra promenadstigar. Plitvice nationalpark är en välbesök sevärdhet som lockar besökare från hela världen. 

Plitvice

 

Izvor Cetine

Izvor Cetine är en dold pärla som ligger vid foten av bergskedjan Dinara. Källan kallas även för jordens öga då det ser ut som ett öga ovanifrån.

 

Rovinj

Rovinj är en av Kroatiens mest pittoreska städer, belägen på en halvö i Istrien. 

rovinj

 

Plaža Podrače

Podračestranden har blivit utsedd till en av Europas vackraste stränder. Denna paradisstrand är belägen vid Brela längs Makarskarivieran.

 

Komiza på ön Vis

Ön Vis har blivt känd som inspelningsplats för Mamma Mia. En särskild charmig plats är den lilla byn Komiza, som är byggd i traditionell stil. 

 

Krka nationalpark

Krka är en annan vacker nationalpark i Kroatien som kan nås på dagsutflykt från kända resmål som Zadar, Split och Sibenik. Här väntar en naturskön upplevelse med olika vattenfall och vackra vyer. 

krka nationalpark

 

Vela Sestrica

Vela Sestrica är en charmig liten ö som tillhör Kornatiskärgården utanför Zadar. En vacker plats som omges av kristallklart vatten som skimrar i turkos färg. 

Vela Sestrica

 

Amfiteatern i Pula

I staden Pula står en av världens bäst bevarade amfiteatrar från romartiden. Arenan i Pula öppnade år 27 före Kristus. 

Amfiteatern i Pula

 

Rastoke

Rastoke är en liten by utanför staden Slunj i centrala Kroatien. Det som lockar besökare är främst byns läge vid floden Korana och de porlande vattenfallen tillsammans med välbevarade kvarnar och traditionella hus.

 

Galešnjak Island

Galešnjak är en av få platser i världen som är formade naturligt som ett hjärta. Öns ovanliga form upptäcktes redan på 1800-talet av Napoleons kartograf Charles-François Beautemps-Beaupré.

 

Motovun

Motovun är en charmig bergsby i Istriens inland. Byn har cirka 500 invånare. En medeltida stad med traditionell bebyggelse som byggts uppe på en höjd med fantastiska vyer över det omkringliggande landskapet. 

 

Trakošćan Castle

Slottet Trakošćan är beläget i norra Kroatien och har en historia som går tillbaka till 1200-talet. 

 

Strbacki Buk

Vid gränsen mellan Bosnien och Kroatien finner du detta vackra vattenfall. Från den kroatiska sidan får man en vacker vy över Strbacki Buk.

Strbacki Buk

 

Stari Grad

Stari Grad är den äldsta orten på ön Hvar med anor som går tillbaka till 300-talet före Kristus. Numera är det en relativt populärt turistort under sommarmånaderna, men trots det så har den traditionella bebyggelsen bevarats. 

 

Mirogoj (kyrkogård)

Mirogoj är en kyrkogård i staden Zagreb som ofta nämns som en av världens vackraste kyrkogårdar. 

 

Trogir

Trogir är en annan vacker plats i Kroatien med en lång historia. Denna charmiga gamla stad finns med på UNESCO:s lista med världsarv och ligger cirka 30 minuter från Split i södra delen av landet. 

 

Stadsmuren i Ston

I den kroatiska staden Ston i Dalmatien finner du världens näst längsta stadsmur, efter Kinesiska muren. Ett imponerande bygge där besökare kan promenera längs stadsmuren i Ston. 

 

Hum

Hum nämns ofta som världens minsta stad med sina 23 invånare. Det är en gemytlig medeltida stad där det endast finns en gata. 

 

Diocletianus palats i Split

I staden Split finns det gamla romerska palatset som kejsare Diocletianus lät bygga. Palatset uppfördes i slutet av 200-talet efter Kristus och inkluderar även den historiska stadskärnan i Split. Diocletianus palats har en storlek på 30 000 kvadratmeter. 

 

Kornati National Park

Nationalparken Kornati är en arkipelag som ligger väster om Sibenik. Totalt finns det 89 öar och det är ett riktigt paradis för seglare.

 

Zrmanja

Zrmanja är en flod i södra delen av Kroatien som ofta nämns som en av Europas vackraste. Här kan man bland annat testa på forsränning eller paddla kajak.

 

Modro Jezero

Modro Jezero, eller den blå sjön som den heter på svenska är en annan vacker plats i Kroatien. En insjö som är belägen vid Imotski i Dalmatien.

 

Labin

Labin är en färgglad liten stad i Istrien med lång historia och äldre bebyggelse.

 

Vidova Gora

Vidova Gora är den högsta punkten på ön Brac. En vacker plats i Kroatien med fantastisk utsikt som belöning efter vandring upp till toppen. 

 

Korčula

Korčula är en genuin ö som är otroligt naturskön med en vacker historisk stadskärna. Ön är också känd för sitt vin.

 

Pučišća

Pučišća är en charmig liten hantverksby på ön Brac som är särskilt känd för sitt stenhuggeri. Ett flertal byggnader i världen har sten från denna plats, bland annat Vita Huset i USA.

 

Baćina Lakes

Baćina-sjöarna ligger i Dalmatien, mellan Makarska och Dubrovnik. Här väntar ett vackert landskap med sju olika sjöar.

 

Groznjan

Groznjan ligger i västra delen av landet och nämns ofta som en av Kroatiens vackraste byar. Det är en idyllisk plats som även lockat många konstnärer genom åren.

 

Nugal Beach

Nugal Beach är en nudiststrand på Makarskarivieran som också råkar vara en av Kroatiens vackraste stränder.

 

Veli Losinj

Veli Losinj är en välbevarad och färgglad by på ön Lošinj i västra Kroatien.

 

Baska beach

Baska beach är en vacker strand som omges av berg och turkost vatten på ön Krk i nordvästra Kroatien.

 

Cigoc

Cigoc är en liten by i nordöstra Kroatien med traditionella trähus, där vissa är över 200 år gamla. Men det är inte främst husen som har gjort byn känd, utan det är snarare alla storkar som stormtrivs här i byn. 

 

Omiš

Omiš brukar kallas för äventyrshuvudstaden i Dalmatien och här finns möjlighet till adrenalinfyllda äventyr som zipline. Området runtomkring är också väldigt naturskönt med bergen som omger staden. 

 

Varazdin

Varazdin är både namnet på en stad och ett slott som ligger i provinsen Zagorje i nordöstra Kroatien. Varaždinborgen byggdes ursprungligen på 1300-talet.

 

Dubrovnik

Dubrovnik är ett av Kroatiens mest kända resmål, men med all rätt. En välbevarad stad med en lång och intressant historia. 

 

Har du besökt några andra vackra platser i Kroatien? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan. 

Lämna en kommentar