15 Filmer som inspirerar dig till att resa

Det finns många bra filmer som handlar om resor och äventyr. Många av dem har dessutom fina budskap som man kan lära sig av. Men framförallt är dessa filmer en underbar inspirationskälla som får en att vilja resa mer och kanske till och med våga ta det där klivet och göra något som man själv inte trodde var möjligt.

Vi har listat 15 av våra favoritfilmer som handlar om att resa. Filmerna är inte i inbördes ordning och inte rankade på något sätt. Alla dessa filmer är riktigt bra och väl värda att se för dig som gillar att resa.

The Beach

En riktig klassiker med en ung Leonardo di Caprio i huvudrollen. Filmen har inspirerat många backpackers runt om i världen och i filmen får man följa med till flera vackra platser runt om i Thailand. Filmen är från år 2000, men inspirerar fortfarande dig att resa och att upptäcka Thailand.

The beach movie

A Map of Saturday

Följ med amerikanen Scott Erikson, som säger upp sig från sitt jobb för att resa runt i världen i ett års tid. Filmen är en dokumentär som låter en få en inblick om hur det kan vara att resa jorden runt. Man får följa hans resa och ett par stycken personer som han träffar längs vägen.

Vill du bli inspirerad till att resa är A Map of Saturday en riktigt bra film som får en att våga ta sista klivet ut i världen.

Into the Wild

Christopher McCandless är en toppstudent och atlet som nyss tagit examen på Emory University. Men han känner sig inte lycklig och han bestämmer sig därför för att ge sig ut i vildmarken. Han ger alla sina besparingar och prylar till välgörenhet innan han påbörjar sin resa till vildmarken i Alaska. Han liftar hela vägen och i filmen får man följa hans resa.

Filmen är baserad på en verklig händelse och är absolut en sevärd film.

Samsara

Den här filmen är inspelad på flera platser i världen och kommer utan ljud. Det visuella talar för sig själv och i Samsara får man se människans samspel med naturen och hur vårt moderna samhälle ser ut ur en objektiv synvinkel.

I filmen får man se många fantastiska platser som inspirerar en till att resa, men Samsara är också en riktig ögonöppnare som kan få dig att tänka över din livsstil och förändra den till det bättre.

Samsara sand mandala

Up in the Air

George Clooney har huvudrollen i denna film, som handlar om ett något annorlunda yrke. Hans jobb är att åka runt i världen och ge sparken åt folk på ett “snällt” sätt. I filmen får man också en inblick hur det är att vara en frekvent resenär. Varje resa ger flygbonus och olika förmåner och ju fler flygmil man har, desto mer respekt har man i resevärlden.

En rolig film som absolut får en att vilja resa mer.

Seven Years in Tibet

En av världens kanske mest kända resefilmer. Filmen är från 1997 och handlar om en verklig händelse där Heinrich Harrer, en amerikansk klättrare blir vän med Dalai Lama vid samma tidpunkt som Kina tog över Tibet.

Eurotrip

En riktig ungdomsklassiker där man får följa med backpackers i Europa som festar och träffar folk. Filmen är inte den bästa, men den är ganska underhållande och för den som redan åkt runt en del i Europa som backpacker, så är det enkelt att relatera till vissa situationer.

eurotrip

The Way

En resa längs ” El Camino ” i Spanien, en klassisk pilgrimsfärd som kristna vandrat i många århundraden. I början får man följa en ung man som ska vandra El Camino, som sedan tragiskt omkommer. Hans pappa får ett samtal och bestämmer sig för att åka dit och väl framme bestämmer han sig till slut för att gå pilgrimsfärden för hans sons skull.

I filmen får man följa den äldre mannen på resan längs vägen och alla han träffar. En underbar film som verkligen inspirerar en till att resa och kanske framförallt vandra en längre sträcka.

Wild

En film om en tjejs 1 770 kilometers vandring längs Pacific Crest Trail. I filmen får man följa hennes resa och motgångar. Huvudrollen spelas av Reese Witherspoon, som gestaltar rollen på ett fantastiskt sätt.

Everest

En ny film från 2015 som är baserad på en verklig händelse från Mount Everest. I filmen får man följa ett gäng som ska bestiga världens högsta berg, hur de förbereder sig, hur de klättrar och umgås och allt som går fel längs vägen.

En spännande film som absolut är sevärd.

Everest movie

The Bucketlist

Två äldre döende herrar flyr från ett behandlingshem för cancerpatienter. Den ena av dem har mycket pengar och de båda beger sig ut tillsammans på en resa. Med sig har de en så kallad bucketlist med saker att göra innan de dör.

En hjärtvärmande film som får en att inse hur kärt livet är och att om man vill resa, så finns det ingen bättre tidpunkt än nu, för man vet aldrig vad som händer eller när det händer.

The art of Travel

Conner Layne är på väg att gifta sig med sin första kärlek, men när bröllopsplanerna går i stöpet bestämmer han istället sig för att åka själv på sin smekmånad i Centralamerika. Filmen bjuder på fantastiska miljöer och landskap, men också en underbar resa där huvudpersonen går igenom en resa där han upptäcker sig själv, efter att ha fått reda på att hans första kärlek varit otrogen mot honom.

Tracks

Tracks är baserad på en verklig händelse och skildrar en ung kvinnas 2 735 kilometers långa vandring genom västra Australien. Med sig har hon sin hund och kameler. Denna resan gjordes på 70-talet och var då en i stort sett omöjlig resa att göra för en kvinna. Men “the camel lady” Robyn Davidson trotsade detta och det är hennes resa man får följa i filmen Tracks.

En underbar film som garanterat inspirerar en till att resa.

Tracks

A good year

Denna film gjordes 2006 och är något för alla vinälskare. Huvudrollen spelas av Russel Crowe, som spelar en stel och spänd bankman, som återvänder till sin farbrors vingård. Först vill han bara sälja den och han vill inte alls vara där, men landsbygden och en fransk flicka får honom att ändra sig ganska snabbt.

Denna film tillsammans med Under Toscanas sol, får dig garanterat att vilja åka till närmaste vingård omgående.

Qué tan lejos

Två resenärer måste båda ta sig till den ecuadorianska staden Cuenca. Bussresan tar normalt 5 timmar, men en lokal strejk gör det omöjligt för dem att ta bussen, vilket resulterar i att de båda bestämmer sig för att lifta hela vägen.

Filmen bjuder på en häftig resa och en insyn i det vackra landet Ecuador.

Lämna en kommentar