10 Saker att se och Göra i Krakow

Krakow är en av de mest populära städerna att besöka i Polen och det finns massor av intressanta sevärdheter och saker att göra i Krakow som turist. 

Wawel slottet

Ett gotiskt slott som uppfördes på 1300-talet under Casimir III den stores styre. Detta är en av Polens viktigaste historiska landmärke och slottet fungerade länge som residens åt Polens kungar. Numera är slottsområdet ett av landets finaste konstmuseum där man också visar upp historiska utställningar.

Mariakyrkan

En vacker kyrka i gamla stan som byggdes i gotisk stil redan på 1200-talet. Inuti kyrkan finns Europas äldsta träaltare. Atmosfären är väldigt harmonisk och fridfull, trots att kyrkan har många besökare. Varje timme spelas en melodi på trumpet från kyrktornet och mitt i denna låt stoppar man för att visa sin vördnad åt en trumpetare som blev skjuten i tornet när mongolerna invaderade staden.

Utforska saltgruvan i Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka är en speciell sevärdhet i Krakow som årligen lockar över en miljon besökare. Saltgruvan är känd som en av världens äldsta och alla statyer, lämningar och sist men inte minst katedralen som gruvarbetarna karvat ut. Saltgruvan i Wieliczka är en av sevärdheterna i Krakow som borde finnas med på allas “att göra i Krakow lista”.

Wieliczka saltgruva

De judiska kvarteren

En historiskt viktig del av staden som idag förvandlats till ett modernt ställe bland många ungdomar i staden. Men det finns fortfarande mycket bevarat och man kan även besöka synagogan där judarnas liv och historia visas upp.


Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Polen så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 


Lost Souls alley

Ett läskigt ställe som kan skrämma den allra “modigaste” besökaren. Lost Souls alley är en kontrast till det annars vackra och ganska fridfulla Krakow med sina många kyrkkor och gamla byggnader. Här bjuds man på en riktig skräckupplevelse som definitivt borde finnas med på “att göra i Krakow listan”.

Gamla Stan

Den gamla stadsdelen i Krakow är själva hjärtat i staden. Mycket är välbevarat och det finns många vackra byggnader att se när man strosar runt bland kullerstenarna. Här finns också flera mysiga caféer och restauranger som serverar traditionell mat och dryck. Gamla stan är en av Krakows bästa sevärdheter utan tvekan.

Krakow gamla stan

Sukinniece (tyghallen)

Under Polens guldår på 1400-talet blomstrade shoppingen i Krakow och Sukinniece var centrum för den internationella handeln. Här såldes exotiska varor från fjärran land och lokala hantverk och varor. Idag finns det också två museum i Sukinniece. På undervåningen visas livet under medeltiden upp i Rynek-museet.

Krawl through Krakow

Polen är överlag världskänt för fest och vodka. Krakow är inget undantag och det finns gott om barer och nattklubbar som underhållning på kvällen. Krawl through Krakow är en pubrunda där man får följa med partyguider till stadens bästa klubbar tillsammans med andra resenärer. Perfekt om man vill träffa andra likasinnade resenärer eller bara träffa nya människor!

Rymningsspel

En rolig aktivitet för hela familjen som bjuder på spänning och äventyr. Rymningsspel är ungefär som fångarna på fortet eller som de mer brutala rymningsspelen i SAW-filmerna. Det gäller att klura ut hur man ska ta sig vidare till nästa rum genom att lösa olika uppgifter eller genom olika ledtrådar. I Krakow finns det flera rymningsspel, men vårt favoritställe heter passande nog “Locked up”.

Spa

Krakow är inget undantag i Polen när det gäller högklassiga Spa-behandlingar till låga priser. Utbudet i Krakow är bra och varierat med både österländska massage- och behandlingscenter samt traditionella Spa-anläggningar. En vanlig Spa-behandling kostar ungefär en tredjedel av vad motsvarande skulle kosta i Sverige, ändå håller den samma eller högre klass.

Spa-behandling

Boka flyg och hotell

Det finns många företag som erbjuder resor till Krakow, både reguljärt och charter. 

Lämna en kommentar