10 Saker att Se och Göra i Burma / Myanmar

Foto av författare
Redaktionen

Flyg luftballong över Bagan

Bagan är en antik ruinstad i Mandalayområdet som bjuder på en magisk upplevelse. Känslan man får när man åker luftballong över Bagan är utom denna värld. I Bagan finns nämligen flera hundratals tempel och pagodor i ett vackert och frodigt landskap.

Ayeyarwady River Cruise

Ayeyarwady, även känd som Irawaddy är Burmas längsta flod och har sin början i Himalaya. Åk på båttur mellan Mandalay och Bagan och upplev det vackra landskapet. Längs floden ligger flera charmiga byar samt djungel och raviner.

Ngapali

Ngapali är Burmas främsta resortställe och erbjuder en härlig kontrast mellan vackra kritvita stränder och traditionella burmesiska fiskebyar. De flesta som åker till Ngapali kommer hit mellan november och mars, resten av året är det mestadels lugnt och stilla.

NgapaliFoto

Shwedagon Pagoda

Schwedagon, även känd som den stora drakpagodan anses vara den heligaste platsen för buddhister i Burma. Inuti pagodan finns en sträng av Buddhas hår och flera andra reliker. Pagodan är väldigt gammal och byggdes redan för 2500 år sedan. Ett måste när man besöker Burma, och framförallt i Yangon, där pagodan ligger.

Golden Rock

Många buddhister från Burma och andra delar i Sydostasien åker hit på pilgrimsresa. Golden Rock är en häftig pagoda som står ovanpå ett enormt stenblock, som ser ut som att den ska falla över klippkanten. Lokalbefolkningen tror att stenen hålls på plats genom ett mirakel av Buddha.

Taung Kalat

Ett buddhistiskt kloster som är byggt uppe på en slocknad vulkan (Mount Popa) cirka 50 km ifrån Bagan. Från toppen får man en fantastisk panoramautsikt över de vackra landskapet. Är sikten klar kan man till och med se en skymt av ruinstaden Bagan. Taung Kalat är utan tvekan en av världens häftigaste platser, samtidigt som det är en av världens mest harmoniska.

Taung Kalat

Mrauk U

En medeltida stad som tidigare var en Arakan huvudstad och en viktig handelsstad. I området runt omkring Mrauk U hittar man flera stentempel. Idag är platsen en viktig arkeologisk stad i Burma. Att ta sig hit är tyvärr lite knepigt, för att ta sig hit krävs en 4-7 timmars båttur längs Kaladanfloden. Gillar man historia och kultur, så är resan väl värd mödan.

Shwenandaw klostret

Ett historiskt buddhistkloster, som ligger i staden Mandalay. Detta är en viktig byggnad i Burma och var ursprungligen en del av Mandalays palatskomplex. Klostret är utsmyckat med många vackra skulpturer.

Pindaya Caves

Grottorna i Pindaya är hem åt över 8000 skulpturer och avbildningar av Buddha. Det finns många legender om händelser som ska ha inträffat i och runt grottorna. En av höjdpunkerna i Burma!

Inle lake

Se på Inle Lakes klassiska fiskare när dem åker runt på sina små unika fiskebåtar. Deras sätt att ro och styra båten är även det en upplevelse i sig. Landskapet runt sjön är också det otroligt vackert.

Inle lake

Lämna en kommentar