Vietnam reseguide

Upplev storstadspulsen i Ho Chi Minh, utforska mekongdeltat, ta en tur runt Ha Long Bay eller varför inte njuta på någon av Vietnams paradisstränder? Här finns alltifrån kultur och historia till matupplevelser och nöjesliv. Det vänliga landet i Sydostasien har något för alla oavsett budget och intresse.

Städer i Vietnam

Hanoi

Vietnams huvudstad, Hanoi grundades redan år 1010 och har en mycket rik historia bakom sig. Eftersom fransmännen gjorde staden till Indokinas centrum under sin ockupation är mycket av staden influerad av fransk arkitektur, vilket inte minst märks på de breda boulevarderna. Hanoi är ett populärt turistmål i Vietnam, speciellt den gamla stadskärnan som har mycket att upptäcka.

Traditionellt är gatorna uppdelade av vad man kan göra på dem och vad som säljs, t.ex. finns det en speciell gata för skoförsäljare. De gamla stadsdelarna är ursprungligen från 1400-talet och det är både mysigt och spännande att promenera runt i dessa delar av Hanoi.

Populära sevärdheter i Hanoi: Dong Xuan Market, operahuset, Ho Chi Minh mausoleum, gamla stan, museum och vattenmarionetteater.

I Hanoi ligger en av Vietnams internationella flygplatser.

Ho Chi Minh City (HCMC)

Största staden i Vietnam, även känd som Saigon. Ho Chi Minh City är staden som aldrig sover, här finns landets finansiella centrum, lyxiga restauranger, nattklubbar och mycket mer. Även HCMC har kvar mycket av den franska arkitekturen som blandats med det nya och moderna. För den som vill utforska de södra delarna av Vietnam är Ho Chi Minh ett utmärkt ställe att utgå ifrån.

Populära sevärdheter i HCMC: Jade Emperor Pagoda, Ci Chi tunnlarna, marknader, Cao Dai tempel, Notre Dame katedralen och “War Remnants Museum”.

I Ho Chi Minh ligger Vietnams största flygplats.

Ho Chi minh CityFoto: Peter Nguyen

Hoi An

Idylliska Hoi An är en liten stad som ligger cirka 30 km söder om Da Nang. Staden är en av Vietnams äldsta och var under Champariket en viktig hamnstad. Hoi An har lyckats behålla mycket av sin historiska charm, trots att turismen och det moderna samhället tagit över på många ställen.

Tack vare turismen och den ökade ekonomin har man kunnat bevara stadens kulturarv beståendes av: Gamla stan, japanska handelshus, kinesiska tempel och te-hus. Hoi An är definitivt värt ett besök, även om turismen också lett till att staden blivit mer exploaterad och turistig.

Någon kilometer utanför Hoi An kan man upptäcka platser där tiden mer eller mindre står still.

Mui Ne

Detta var länge en gömd pärla i södra Vietnam med långa fina stränder. Mui Ne var och är fortfarande en liten fiskeby, även om antalet turister numera är fler än dess invånare. I takt med att turismen tagit över har även antalet hotell och resorter ökat markant, trots detta har Mui Ne lyckats behålla mycket av sin charm tack vare att hotellen är låga och ligger bland vackra trädgårdar vid havet.

Mui Ne är ett paradis för surfare mellan augusti och december, medans vindsurfarna har utomordentliga förhållanden från oktober till april.

Phu Quoc

15 km från Kambodja ligger Vietnams största ö – Phu Quoc. Under Vietnamkriget låg södra Vietnams största fängelse här. Numera är ön ett lugnt och härligt turistmål med långa fina stränder.

Phu Quoc ligger cirka en timme från Ho Chi Minh City och är perfekt för den som vill resa vidare till Kambodja från Vietnam.

Phu Quoc

Hue

Vietnams gamla huvudstad Hue är fylld av vackra tempel och byggnader. Här finns bland annat Hues förbjudna stad och den populära sevärdheten – gamla kejsarstaden Citadel. Staden ligger i de centrala delarna av Vietnam. Mitt igenom staden går Parfymfloden som delar upp Hue i två delar – Norra och södra sidan. Merparten av Hues gamla byggnader, tempel, pagoder och sevärdheter ligger i den norra delen.

Sedan 1993 finns många av dessa monument med på Unescos världsarvslista.

Da nang

Da nang är en av Vietnams största städer och utgör en väldigt bra utgångspunkt för den som vill utforska regnskogen, Hue och Hoi An. Da Nang passar även perfekt för sol och bad, tack vare mängder av hotell i olika prisklasser och sandstränder som sträcker sig flera mil. Da Nang har också en internationell flygplats som gör det enkelt att ta sig vidare.

Under den franska ockupationen på 1800-talet var Da Nang den viktigaste hamnstaden. Under Vietnamkriget fanns USA:s största flygbas i staden.

Se och göra

Ha Long Bay

Ha Long Bay betyder bokstavligen “den nedstigande drakens bukt”. Bukten består av cirka 2000 kalkstensöar, vilket gör det till härligt område att åka båt i. Ha long-bukten är otroligt vacker och lockar årligen tusentals turister. Flera av öarna är ihåliga och det finns därför ett stort antal grottor att utforska, varav Hang Dau Go är en den största.

I bukten finns även flera stycken flytande fiskebyar att upptäcka. För den som vill upptäcka Ha Long Bay mer än en dag finns det möjlighet att övernatta på båtar, eller i vissa flytande fiskebyar.

Området har rikt djurliv med cirka 200 fiskarter, leguaner, apor, antiloper och bantam-höns.
Sedan 1994 finns Ha Long Bay uppskriven på Unescos världsarvslista.

Mekongdeltat

Mekongdeltat har en yta på 39 000 kvadratmeter och omfattar en stor del av sydvästra Vietnam. Här finns stora risodlingar och odlingar med kokosnötter och exotiska frukter. Längs Mekongdeltat finns flera mysiga små byar och marknader. Åker man på en arrangerad utflykt ingår flera stopp på sevärda platser och odlingar. Vi rekommenderar alla som åker till Vietnam att besöka Mekongdeltat och på så vis få en inblick i det genuina Vietnam och dess kultur. Dessa utflykter brukar vara mycket uppskattade.

Paddla kajak

Det finns gott om ställen att paddla kajak på i Vietnam. Till de finare ställena hör Ha Long bay med över tusen skärgårdar och öar att upptäcka.

Utforska Vietnams regnskog

Den biologiska mångfalden i Vietnam är stor och inkluderar bland annat 310 arter däggdjur, 296 reptilarter, 162 amfibier, 700 arter sötvattensfiskar och 2000 arter av havsfiskar. Utöver dessa finns 889 fågelarter och ett stort varierande plant- och växtliv. Många av arterna är endemiska, vilket betyder att det enbart lever i Vietnam och ingen annanstans i världen.

Är du intresserad av djur och natur finns det en hel del att upptäcka och ett besök i regnskogen är givet.

Bac Son Valley

Risterrasserna i Bac Son Valley bjuder på spektakulära vyer i ett färgrikt landskap. Risodlingarna lockar kanske främst fotografer men allt fler turister upptäcker skönheten med Bac Son Valley. Området är otroligt vackert och finns med på de flesta “att se innan du dör” listor. Dalen ligger i nordöstra Vietnam.

Cu Chi tunnlarna

Testa ifall du lyckas ta dig ner i tunnlarna som vietnameserna använde under Vietnamkriget. För dem som inte får plats i de små hålen finns turistanpassade ingångar till tunnlarna. En mycket häftig upplevelse som kan upplevas i utkanten av Ho Chi Minh City.

Cu Chi Tunnels

Ta sig runt

Taxi

Taxi är relativt billigt och är ett bra sätt att ta sig fram på kortare sträckor. Priserna kan skilja en hel del, trots att de kör efter taxameter. Det är heller inte ovanligt att taxichaufförerna kör en omväg för att tjäna mer pengar, så om du kan, försök håll extra koll på vilken väg taxin åker.

Buss

Att resa med buss i Vietnam är billigt, men inte alltid särskilt bekvämt. Bussarna går dagligen över hela Vietnam och bussnätet är väl utbyggt. För den som söker mer komfort finns speciella turistbussar med en högra standard, men också med ett högre pris. Det är fortfarande billigt och ska man åka längre sträckor kan det vara värt att åka med en turistbuss istället. Biljetter köper man på busstationen.

Bil & Moped

Trafiken i Vietnam, speciellt i storstäderna kan upplevas som kaotiskt jämfört med Sverige. Mopeder kör kors och tvärs i höga hastigheter. Det gäller att vara vaksam ifall man ska hyra bil eller moped och köra runt på egen hand. Om man inte kan tänka sig att gå, rekommenderar vi istället taxi eller de inofficiella taximopederna vid kortare sträckor. Glöm inte att avtala ett pris i förväg med taximopederna.

Flyg

Inrikesflyg är billigt och är ett smidigt och snabbt sätt att ta sig runt mellan olika delar och städer. Biljetterna bokas via Vietnamarlines kontor eller via deras hemsida – Vietnamairlines.com

Resa hit

Reguljärflyg finns från Stockholm till Hanoi och HCMC. Både Apollo och Ving anordnar charterresor till bland annat Mui Ne, Nha Trang och Phu Quoc. Beroende på hur länge man vill stanna och vad man vill göra på sin Vietnamresa skiljer det sig vilket alternativ som är bäst.

Har man planer på att utforska mer av Sydostasien efter Vietnam är det mest förmånligt att boka flyg och hotell separat. Det kan också vara en ide att kolla efter billiga flygbiljetter till Thailand för att sedan ta sig till Vietnam därifrån. Vi rekommenderar att jämföra olika alternativ då priserna kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Vill man endast ha sol och bad är det ofta mer förmånligt att välja en charterresa. Vill man utforska Vietnam och besöka olika delar, gör man bäst i att hitta billiga flygbiljetter och boka hotell separat. Hotell är väldigt billigt i Vietnam, precis som i övriga delar av Sydostasien.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Vietnam

Rekommenderade Hotell i Vietnam

Hanoi La Siesta Hotel & Spa

På La Siesta Hotel & Spa kan du skämma bort din kropp och själ. Härifrån har man gångavstånd till många av de olika sevärdheterna i Hanoi. Rummen är modernt inredda och lämnar inte mycket att önska. Här finns allt man behöver för ett lyckat besök i Hanoi. Personalen håller hög klass precis som resten av hotellet.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Pandanus Resort

Ett härligt resorthotell på paradisön Mui Ne. På Pandanus Resort kan man njuta av ett fullständigt spa, utomhuspool, moderna rum och en väldigt serviceminded personal. Dessutom är läget perfekt och flera sevärdheter ligger inom gångavstånd samtidigt som man har nära till en fin del av den långa stranden.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Sonnet Saigon Hotel

Ett lyxigt budgetalternativ med ett bra läge i Ho Chi Minh City. Härifrån tar man sig enkelt till alla sevärdheter samtidigt som man bor billigt med en bra standard. Sonnet Saigon Hotel är utan tvekan ett av HCMC’s mest prisvärda hotell och här får man mycket valuta för pengarna. Personalen är trevlig och hjälper gärna till med bokning av utflykter och aktiviteter.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Sol och bad

Mui Ne

Den kritvita sanden och den rena stranden gör detta till ett paradis. Stranden var länge oexploaterad, men i takt med att fler turister upptäckt stranden har allt fler lyxresorter och hotell dykt upp kring Mui Ne. Stranden lockar även många surfare och kitesurfare under vissa delar av året. Bästa tiden för sol och bad på Mui Ne är mellan december och maj, då havet är som lugnast.

Nha Trang

Nha Trang brukar ibland kallas för den Vietnamesiska rivieran. Här kan du njuta av vackra stränder och en mysig liten stad med vänlig lokalbefolkning. Den som söker något extra kan ta sig norrut på stranden, där omgivningen är vackrare. Runtomkring finns även ett par småöar med paradisstränder. Det är enkelt att ta sig ut till dessa småöar via båtar som körs av lokalbefolkningen.

Nha trang

China Beach

China Beach är mycket lång och ligger mellan Hoi An och Da Nang. Stranden är oexploaterad och väldigt vacker. Bästa perioden att åka hit är maj – oktober.

Hon Chong Beach

Denna vackra strand ligger i ett angränsande område till Kambodja, i närheten av staden Ha Tien och sevärdheten Tien cave. Hon Chong beach är en av Vietnams bästa stränder och här möts du av en vit mjuk sand och ett lugnt tropiskt hav. Bästa tid för ett besök på Hon Chong Beach är mellan december och maj.

Bai Tam

Stranden är även känd som Long beach och ligger på ön Phu Quoc. Eftersom att stranden är så pass lång har man namngivit olika delar av stranden. Den vackraste och bästa delen för sol och bad heter Bai Truong och ligger på den västra sidan av Phu Quoc.

Mat & dryck

Pho

Vietnams nationalrätt Pho är en nudelsoppa som ofta äts till frukost. Rätten består av köttbuljong, lök, kött eller kyckling och nudlar. Soppan äts med pinnar så den som inte är van att äta med pinnar bör överväga att fuska med bestick.

Bun Rieu

En annan känd nudelsoppa som innehåller tomatbuljong, krabba, räkpasta och grönsaker.

Vårrullar

I Vietnam har du chansen att äta riktigt goda vårrullar. Vårrullarna består av grönsaker blandat med färska kryddor och skaldjur, kyckling eller kött inrullade i rispapper. De går bra att ätas färska eller klassiskt friterade.

Fylld Baguette

En rätt som lever kvar sedan Frankrike ockuperade landet. Baguette fylld med paté, majonnäs, skinka eller annat kallt kött, ost, grönsaker och kryddor. Denna rätt är populär till lunch och serveras på de flesta gatuköken.

Exotiska rätter

Vietnameserna har lite annorlunda snacks jämfört med vad en traditionell svensk har. Här friteras alltifrån spindlar, kackerlackor, larver till små räkor. Dessa snacks äts som godis och till öl.
För den som är modig och nyfiken är Vietnam en perfekt plats att testa dessa delikatesser på.

Dryck

Vietnamesiskt kaffe ger en härlig start på dagen. Kaffet bryggs på ett särskilt sätt och är väldigt starkt. I botten av koppen har man kondenserad mjölk, som ger en söt smak. Efter en kopp vietnameiskt kaffe är du garanterat pigg resten av dagen och redo för nya äventyr.

De populäraste ölen i Vietnam är 333, Rivina och Tiger – Ljusa lager allihopa. Risbrännvin är den vanligaste alkoholsorten. Brännvinet serveras i små koppar med frukt som tillbehör.

En varm och solig dag rekommenderar vi kokosnötsmjölk, en hel nöt kostar cirka fem svenska kronor.

Kokosnöt

Bra att veta

Flygtid

Cirka 11 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

+ 6 timmar vintertid.
+ 5 timmar sommartid.

Visum

Som svensk får man stanna i Vietnam upp till 15 dagar utan visum. Vill man stanna går det bra att ansöka om detta i förväg på nätet. Via nätet kostar det 45 dollar för en månad, då ligger visumet och väntar vid ankomst. Behöver man hjälp med detta kan deras ambassad utfärda visum mot en kostnad på 500 kronor + kostnaden för rekommenderat brev.

Visum kan sökas tidigast sex månader innan resa.

Klimat

De södra delarna av Vietnam har ett tropiskt klimat året om. Störst risk för regnskurar är det mellan maj och november. Norra Vietnam har större växling av klimat under året, med kallare vintrar och varma och torra somrar.

Vietnam är ett bra resmål året runt så länge man har koll på var i landet värmen finns just då.

Prisnivåer i Vietnam

Med ett semesterindex på 39 innebär det att prisnivån är ungefär 60 % billigare än Sverige generellt.
Ett restaurangbesök kostar sällan mer än 100 kronor för två personer. Importerade varor har fortfarande lägre priser än hemma i Sverige, men man tjänar betydligt mer på att köpa det lokala.

Det mesta är billigt i Vietnam helt enkelt och det är ett mycket prisvärt resmål.

Cirkapriser restaurang:

En enkel lunch: 15-20 kronor
Middag: 40-50 kronor
Mcdonalds: 30 kronor
Öl (50cl) 8 kronor
Vatten 3 kronor
Coca Cola 5 kronor


Cirkapriser butik
:

Coca Cola: 3 kronor
Öl (50cl): 5 kronor
Vatten (1,5 liter): 4 kronor
Färskt bröd: 5 kronor
Cigaretter: 10 kronor (Marlboro)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Vietnam, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Befolkning

Vietnam har cirka 86 miljoner invånare. Här finns totalt 54 olika etniska grupper, varav den största gruppen är khmer krom som är bosatta i Mekongdeltat.

Mobil och Internet

Täckningen är bra i större delen av landet. Istället för att använda sin egen mobiltelefon kan det vara billigare att köpa en ”egen linje”. En egen linje får du från 5 dollar och då ingår även samtalstid.

Wifi finns på de flesta restauranger, kaféer och hotell. Oftast är det gratis att använda deras wifi. Annars finns internetkaféer man kan gå till om man behöver använda internet en längre stund.

Valuta

Vietnamesisk Dong (VND). Även den Amerikanska dollarn är accepterad som valuta.

Vatten

Kranvattnet bör undvikas, vatten säljs nästan överallt så köp istället vatten på flaska. Var försiktig med isbitar då de ofta är gjorda utav kranvatten.

El

De flesta ställen använder sig av 220 volt. Adapter behövs på vissa ställen och det kan vara bra att köpa i förväg.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Vietnam eller kontakta oss på info@destinavo.com

Lämna en kommentar