Trinidad och Tobago reseguide

De båda öarna Trinidad och Tobago bjuder på sin alldeles egna charm och kultur. Här kan du vandra i regnskogen eller lyssna på ett klassiskt steelpan band och dansa calypso.

Trinidad är den mer utvecklade ön med ett högre tempo tack vare en större befolkning och oljefynd. Tobago erbjuder å andra sidan fantastiska stränder och perfekta möjligheter för dykning. Oavsett vilken ö man besöker under sin vistelse hamnar man i ett paradis med härliga rytmer, underbar stämning och ett glatt humör. 

Trinidad

Det är på Trinidad det mesta händer, inte minst i den fartfyllda huvudstaden Port of Spain. På Trinidad finner du vackra stränder, basarer, skyskrapor i ett genuint samhälle som inte präglas av turism. Tack vare oljefynden man gjort är inte turismen den främsta inkomsten, vilket gör det möjligt för turister att uppleva kulturen och det genuina Trinidad på ett mycket behagligt sätt.

Många anser att Trinidad har ett av Karibiens mest bevarade kulturliv. Detta märks tydligt genom danserna limbo, calypso och winding tillsammans med de inhemska musikstilarna: calypso, soca och steelpan. Varje år hålls en stor karneval från februari till mars där man hyllar livet genom att klä sig i färgsprakande dräkter och dansa till de olika musikstilarna.

Trinidad erbjuder ett pulserande liv fyllt med glädje och positiv energi. Trinidad är även perfekt för den som gillar fåglar då det finns över 400 arter att upptäcka. På den norra och östra sidan av ön finns de fina stränderna som t.ex. Maracas beach och Grande Riviere.

Tobago

Den näst största ön Tobago är ganska mycket av en motsats till Trinidad. På Tobago har man gjort det till en konst att bara hänga och ta det lugnt (liming). Tempot är mycket lägre och den enda riktiga staden på Tobago är lilla Scarborough med cirka 17 000 invånare. Tobago lockar istället med vidsträcka paradisstränder och dykning i världsklass. Buccoo Reef sträcker sig längs den södra västkusten och anses vara ett av världens bästa ställen att dyka på. Tobagos marina värld är fylld av många olika sorters koraller, fiskar och sköldpaddor.

Här ligger också stränderna Pigeon Point, Pirate’s bay och Englishman’s bay, som enligt Daniel Defoe ska vara stranden där Robinson Kruse spolades upp.

Tobago är perfekt för den som vill njuta av ett lugnt paradis med möjligheter för vandring och dykning.

Stränder

Pigeon Point

När man står på stranden i Pigeon Point är det som att stå i ett levande vyckort. Här finns allt man kan begära av en strand: vattensporter, dusch & badrum, kritvit sand och underbara korallrev. Entréavgiften för att få vara på stranden är 18 TTD per dag eller 60 TTD för en hel vecka. Pigeon Point är ett sant paradis och entréavgiften är väl spenderade pengar.

Pigeon Point

Pirate’s Bay

Detta är lite av en dold pärla på Tobago, det är inte helt enkelt att ta sig hit, men väl framme är det mödan värt. Stranden erbjuder underbar snorkling, badvänliga vågor och en mjuk och len sand.
Vi rekommenderar att man promenerar hit då det kan vara en säkerhetsrisk att köra hit med bil. Promenaden är dessutom ett härligt sätt att upptäcka omgivningarna och bjuder på fantastiska vyer.

Att promenera till Pirate’s Bay gör man enklast från Charlotteville.

Paria

En av Trinidads vackraste oexploaterade stränder med en len och ljusgul sand. Du tar dig hit med båt eller en promenad genom regnskogen. Intill Paria stranden ligger ett vackert vattenfall. Denna strand är perfekt om man vill njuta av en härlig strand där turismen inte har tagit över.

Maracas Beach

Stranden ligger ungefär en timmes bilfärd från huvudstaden och är en av Trinidads populäraste stränder. Maracas Beach har alla faciliteter man förväntar sig av en välbesökt strand. Här finns även möjlighet att testa på olika vattensporter.

Maracas_bay

Se och göra

Asfaltssjön

Världens största naturliga asfaltsjö finns i Trinidad, cirka 90 km från Port of Spain. Storleken på sjön motsvarar ungefär 82 fotbollsplaner med ett djup på cirka 75-100 meter och en volym på 10 miljoner ton asfalt.

Korallrev och Havslädersköldpaddor

Runtom Trinidad och Tobago finns många vackra rev att utforska. Flera ställen erbjuder mycket bra möjligheter för snorkling och dykning. Ett rikt marinliv och det klara vattnet gör snorkling och dykning på Trinidad och Tobago till en oförglömlig upplevelse. Buccoo Reef på Tobago tillhör ett av de mest populära ställena att snorkla på.

Havslädersköldpaddor

Mellan mars och Juli återvänder havslädersköldpaddorna till stränderna där de en gång föddes för att ge liv åt en ny generation. De flesta av sköldpaddorna kommer till Matura och Grand Riviere på Trinidad medans Grafton och Turtle beach är de mest besökta ställena på Tobago. De flesta hotell i området arrangerar sköldpaddeskådning under dessa månader. Bor du inte i närheten och vill uppleva detta kan man kontakta Save Our Sea Turtles Tobago, en välgörenhetsorganisation som informerar och ger guidade turer.

Läs mer på sos-tobago.org (öppnas i ny flik)

Leatherback Turtle

Fiske och djuphavsfiske

Vattnen kring Trinidad och Tobago är full av fiskar, vilket gör det möjligt att fiska både från strandkanten eller genom att ta sig ut på djupare vatten med båt. Vissa fiskarter är säsongsbetonade medans tonfisk och haj går att fånga året runt. Mellan juni och september har man chans att få dessa fiskar på kroken: afrikansk pompano, spansk makrill, kungsfisk och tarpon. Från oktober till maj nappar bland annat wahoo och segelfiskar i mängder.

Åk på en guidad fisketur med fishtobago eller hyr en egen båt.

Vandring

Det finns flera guidade turer som tar dig genom Trinidad och Tobagos vilda natur. Här finns mycket att se, inte minst i regnskogen som har ett rikt fågelliv. Vill man hellre vandra själv och veta mer om alla olika vandringsleder. Klicka då här för att se en lista med alla vandringsleder (öppnas i ny flik).

Lima

Vackra Tobago avnjuts bäst genom att göra så lite som möjligt. Öborna själva har gjort det till en konst att bara hänga och njuta av stunden. Varje dag ser man små träffar vid barer, gathörn eller hemma hos kompisar. Aktiviteten kallas för liming och kräver egentligen inte mer än en avslappnad attityd och ett glatt humör.

Träskmarkerna i Caroni

Utforska träskmarkerna i Caroni där den röda ibisen finns i mängder. Den Röda ibisen är Trinidad och Tobagos nationalfågel. Här åker man i långa båtar genom träskmarkernas kanaler.

Röd Ibis

Ta sig runt

Maxitaxi

Det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt på både Trinidad och Tobago är med så kallade maxitaxis. Maxitaxi är privatägda minibussar som kör efter särskilda rutter och plockar upp folk på vägen. Minibussarna är ganska mysiga att åka med och varje maxitaxi har sin egen inredning.

Taxi

Taxibilarna på Trinidad och Tobago har ett H på regskylten, medans privatbilarna har ett P på registreringsskylten. Taxameter är ovanligt och det är därför viktigt att man gör upp om ett pris innan man börjar åka. Det finns även delade taxibilar som kallas för route taxis, dessa kör bestämda rutter och stannar för folk som ska åka i samma riktning. Route taxis är något billigare än vanliga taxibilar.

Vattentaxi

Mellan Port of Spain och San Fernando, Chaguanas, Point Fortin och Point Cumana är det också möjligt att ta en vattentaxi. Detta är både snabbt och smidigt för den som vill åka mellan dessa platser.

Båt

Det vanligaste sättet att ta sig från Trinidad till Tobago är med expressfärjor som tar ungefär tre timmar.
En enkel resa kostar cirka 50 TTD för vuxna och 25 TTD för barn under 12 år.

Med båt kan man också ta sig till mer svåråtkomliga stränder och olika vackra öar.

Hyrbil

Det är även möjligt att hyra bil på Trinidad och Tobago. Vi rekommenderar dock att man kör försiktigt utanför de större vägarna då det kan förekomma små snirkliga vägar på många ställen. Trots det så erbjuder hyrbil som alltid en mer flexibel och bekväm resa där man kan åka iväg närsomhelst utan att vara beroende av någon annan.

Klicka här för att se de bästa priserna på hyrbilar

Resa hit

Det finns flera sätt att ta sig till Trinidad och Tobago, antingen via specialistarrangörer som Västindienspecialisten eller med charterarrangören Apollo (direktflyg från Stockholm). Det går också bra att pussla ihop resan själv och boka flyg & hotell separat.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Trinidad & Tobago

När man bokar resan själv finns en del pengar att spara och det finns även möjlighet att mellanlanda på intressanta platser som Surinam eller New York.

För den som vill ta sig hit via båt finns möjlighet att åka på kryssning med Hummingbirdtravel. Har man egen segelbåt går det bra att segla hit tack vare att Trinidad och Tobago ligger utanför orkanbältet.

Rekommenderade hotell på Trinidad och Tobago

Hyatt Regency Trinidad

Hyatt ligger i Port of Spain och är troligtvis Trinidad och Tobagos bästa hotell. På Hyatt finns ett fullständigt spa, utomhuspool och en fitnessanläggning. Detta är ett av få ställen på Trinidad och Tobago där man verkligen får valuta för pengarna på sitt boende. Många andra hotell tar ut höga priser utan att erbjuda något särskilt för det, bara för att Trinidad och Tobago i sig själv är så otroligt vacker med grönskande natur och paradisstränder. Men på Hyatt får du precis vad du betalar för – Lyx i ett paradis.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Blue Waters Inn Speyside

Detta mysiga lilla hotell ligger på stranden i Speyside, norra Tobago. Här kan man verkligen njuta och det finns utomhuspool samt en privat strand precis utanför hotellet. Snorklingen är fantastisk och det finns även goda möjligheter för fiske. Detta är en mysig liten oas som har trevlig personal och en bra standard.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Coco Reef Resort and Spa

Ett av Tobagos populäraste hotell samt ett utav de bästa Personalen är helt fantastisk och servicen håller hög nivå. Den enda nackdelen är att hotellet behöver renoveras, men trots det så är Coco Reef fortfarande bättre än många andra alternativ som finns på Tobago. Här finns allt man behöver.

Var bara förberedd på att inredningen inte är det allra senaste eller att hotellet ser superfräscht ut så kommer du inte att bli missnöjd. Tobago i sig själv och personalen väger upp det negativa utan tvekan.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser 

Mat & Dryck

Roti

Detta är landets inofficiella nationalrätt. Roti tillagas och säljs överallt på Trinidad & Tobago och är mycket populär. Roti består av ett tunt bröd, som kallas skin. Brödet fylls med channa (currykryddade kikärtor), grönsaker eller köttbitar och som grädden på moset tar man en klick mango chutney.

Bake’n’Shark

Beställer du en bake’n’shark får du in ett fluffigt friterat bröd som fylls med kryddade och friterade bitar hajkött. Tillbehör väljer du själv, vanligast är lök, sallad och sås. För den som inte äter kött finns det vegetariska alternativet bake’n’cheese.

Pholouri

Kryddade och friterade bollar som görs på delade ärtor. Pholouri serveras ofta i en plastpåse tillsammans med en kryddig sås. Brödbollarna är väldigt goda och det är svårt att få nog av dem.

Corn soup

En populär rätt som dominerar utbudet av gatumat på Trinidad. Majssoppan består av delade ärtor, majs och grönsaker. Soppan serveras med minidumplings i plastmugg.

Dryck

Carib

En ljus lättdrucken öl som påminner en hel del om Corona. Ölen bryggs på Trinidad och på Saint Kitts Nevis. Serveras kall och gärna med en bit lime.

Bra att veta

Flygtid

12 timmar med direktflyg från Stockholm.

Tidsskillnad

Svensk tid -5 timmar vintertid, -6 timmar sommartid.

Visum

Som svensk behöver man inget visum för att komma in i landet sålänge man inte planerar att stanna i mer än tre månader.

Klimat

Trinidad och Tobago har ett tropiskt och varmt klimat. Temperaturen ligger mellan 23-35 grader året om. Mellan juni och november är det regnperiod och mellan december och maj är det torrperiod. Oavsett vilken tid på året man åker är det behagligt att vara på Trinidad och Tobago.

Prisnivåer på Trinidad och Tobago

Både på Trinidad och på Tobago är det relativt billigt att semestra. Det som är billigast är transport, kläder och mat & dryck. Även lokala hantverk är prisvärda och håller hög kvalitet på de flesta ställena.

Priserna nedan är angivna i TTD.

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 20-40 TTD
 • Middag: 75-100 TTD för varmrätt
 • Coca Cola: 5 TTD
 • Öl (50cl): 10 TTD  inhemsk öl
 • 75 cl vin: från 100 TTD
 • Vatten: 4 TTD

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 TTD
 • Öl: 10 TTD
 • Färsk bröd: 12 TTD
 • Vatten (1,5-2l): 10 TTD
 • 75 cl vin: från 100 TTD
 • Cigaretter: 20-25 TTD beroende på märke

Befolkning

Strax över en miljon invånare, varav 96 procent bor på Trinidad.

Mobil och Internet

Täckningen är god i större delar av Trinidad och Tobago, men det är dyrt att ringa. Behöver du ringa se till att din telefon är upplåst och skaffa ett lokalt simkort. Wifi erbjuds på flera restauranger och hotell.

Valuta

Trinidad och Tobago dollar (TTD).

Vatten

Vattnet på Trinidad och Tobago går bra att dricka, även om smaken inte alltid är den godaste.

El

110/220 volt. Adapter behövs.

 

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar under kategorin Trinidad och Tobago eller kontakta oss på info@destinavo.com