Tokyo Reseguide

Tokyo är Japans huvudstad och må vara en av världens största städer, men staden är egentligen många små städer som växt samman till ett storstadsområde, vilket märks tydligt i de olika delarna. Varje område i Tokyo bjuder på en ny upplevelse, gillar man inte det man ser, är det bara att hoppa på tåget och åka en station till och upptäcka något annat.

Den japanska huvudstaden erbjuder alltifrån spännande matupplevelser och nattliv till gammal arkitektur och kultur med tempel och heliga platser, men du finner även vackra japanska trädgårdar och fridfull natur på sina håll. Här finns också en stor publik med ett brinnande intresse för Manga, Anime och fotografering. Sist men inte minst gigantiska skyskrapor och ett ultramodernt samhälle. I Tokyo finns allt och den här staden har verkligen något för alla, oavsett intresse, ålder och plånbok. 

Se och Göra

Tempel och heliga platser

Tokyo har många fina tempel man kan besöka. Sensoji templet är Tokyos äldsta och mest besökta tempel. Här anordnas också festivalen Sanja Matsuri. Ett annat gammalt tempel är Zojoji Temple, som ligger alldeles bredvid Tokyo Tower. Vi rekommenderar också besök till Meiji Shrine, meiji jingu, Asakusa Shrine, Sengakuji Temple och Hie Shrine.

Stadsvandring och mat & pubrunda

Tokyo har många sevärdheter och om man vill hinna uppleva det bästa, kan det vara bra att betala för en guidad stadstur. Travelience – Private Tours är pålitliga och anordnar guidade turer efter önskemål. Tokyo bjuder på många konstiga och spännande maträtter, därför rekommenderar vi att man testar på någon av stadens vandringsturer med fokus på mat.

Två andra populära rundturer är Haunted Tokyo Tours och Tokyo Pub Crawl som är väl värda att gå på, speciellt barrundan som tar dig med på en oförglömlig barrunda genom Tokyos omfattande nattliv.

Hemsida Pub Crawlwww.tokyopubcrawl.com
Hemsida Traveliencewww.travelience.com

Japanska trädgårdar

Japan är världskända för sina trädgårdar och Tokyo är inget undantag. Staden är kanske som allra vackrast på våren när körsbärsträden förvandlar allt till ett hav med rosa blommor. Shinjuku Gyoen National Garden är en av de vackraste och populäraste trädgårdarna i Tokyo. Andra sevärda parker inkluderar: Ueno Park, Yoyogiparken och Happoen Garden.

Matlagningskurs

Japans största och mest spridda maträtt är utan tvekan olika former av sushi, men det finns gott om andra lokala specialiteter och det japanska köket har en hel del att erbjuda. Lär dig att laga sushi och andra japanska maträtter på Japanese Cooking Class Tokyo with Mari.

Tokyo Dome City

Ett stort nöjeskomplex i hjärtat av Tokyo med bland annat en basebollarena och en nöjespark med häftiga åkattraktioner och bergochdalbanor. Här finns också en stor spaanläggning “Spa LaQua” samt olika butiker, restauranger, datorspelsanläggningar och ett vadslagningscenter för spel på hästar. Tokyo Dome City bjuder på en rolig upplevelse mitt i centrum.

Sumobrottning

Ryogoku Kokugikan – Sumobrottningen är en del av den japanska kulturen och bjuder på en annorlunda och rolig upplevelse för hela familjen. På Ryogoku Kokugikan anordnas sumobrottningsmatcher och turneringar. Under turneringarna är det fullproppat med folk, så köp gärna biljetter i god tid för bra platser. På Ryogoku Kokugikan anordnas även andra sportevent så som boxning, wrestling och konserter. Arenan har 13 000 platser och bjuder på en fantastisk stämning och atmosfär.

Åk utanför staden

Cirka två timmar ifrån Tokyo med bil ligger sagolika Mount Fuji och många fina pagodor. Ska man spendera en vecka eller mer i Tokyo bör man definitivt ta sig till Mount Fuji och dess vackra natur och omgivningar. Andra ställen i närheten som är värda ett besök är Yokohama, Kamakura, Izu Islands och Hakone.

Mount-Fuji

Shiatsu massage

Ett besök i Japan är inte fullbordat utan en äkta och traditionell Shiatsu massage.

Takao Mountain

Takao-san är ett berg som ligger cirka 1,5 timme ifrån Tokyo Station. Berget anses vara heligt och är populärt bland vandrare och bjuder på en trevlig promenad på cirka 30 minuter. Uppe på toppen finns en beer garden och en park med apor. Det är enkelt att ta sig hit med tåg, hållplatsen heter Takaosanguchi Station och ligger precis vid bergets fot.

Tokyo Disneyland resort

Oavsett ålder är ett besök på Disneyland alltid uppskattat. Tokyo har två officiella temaparker, Tokyo Disneyland och Tokyo Disney Sea. Här får man träffa alla karaktärer från Disneys sagovärld och besöka deras olika hem och slut.

Hemsidawww.tokyodisneyresort.jp

Tokyo Sky Tree och Tokyo Tower

Tokyos högsta byggnad och världens näst högsta byggnad med en höjd på 634 meter. Tornet ger en makalös utsikt över Tokyo och är väl värt ett besök. Ett annat populärt torn i Japan med en fin utsikt är Tokyo Tower, vars design är baserad på Eiffeltornet.

Shopping

Tokyo är ett riktigt shoppingparadis där i stort sett allt mellan himmel och jord finns att köpa. Stadens shoppingutbud har något för alla, särskilt roliga är så kallade 100 yen shops, som motsvarar 1 dollar stores. Det är helt otroligt hur många intressanta och fascinerade prylar och saker som finns att köpa för 100 yen, inklusive souvenirer.

Shibuya

Shibuya är ett ungdomsorienterat område och det är sällan som äldre lokalbor rör sig i området. Shibuya brukar vara uppskattat av turister i alla åldrar och ett besök här är givet under sin vistelse. Förutom att området är enormt och imponerande så finns här några av stadens bästa restauranger, nöjen, shopping och nattliv. Vi rekommenderar att man spenderar minst en heldag i Shibuya och utforskar så mycket man hinner, om man har tid förstås.

Några butiker i Shibuya som man inte får missa:

 • Shibuya 109, ett unikt och legendariskt shoppingcenter som säljer modekläder
 • Don Quijote, väldigt annorlunda affär som säljer alltifrån Cartier klockor till toalettpapper
 • Dogenzaka street
 • Uniqlo – Uniqlo har blivit ett riktigt kulturfenomen och bör besökas
 • Seibu, ett stort köpcenter för kvinnor med lyxiga varumärken som Louis Vuitton m.fl..

Ginza

Ginza är ett av Tokyos bästa shoppingområden. Här hittar man alla internationella och exklusiva butiker så som Gucci, Hermes, Apple, Prada och Zara. Ginza är också hem till några av Tokyos äldsta och mest prestigefyllda varuhus.

Shinjuku

Shinjuku är ett stort shoppingområde i Tokyo, som passar alla plånböcker. Här finns i stort sett allt mellan himmel och jord till salu och det bästa är att bara promenera runt och utforska alla våningar och undervåningar. Stationen i Shinjuku är världens mest trafikerade tågstation och i området finns också många av Tokyos högsta skyskrapor.

Akihabara

Akihabara är Japans elektronik shoppingmecka. De senaste åren har området fått konkurrens av växande Shinjuku och andra megaområden i Tokyo. Området har diversifierats till att också sälja Otaku relaterade saker så som Anime, Manga och Cosplay.

Shimokitazawa

Ett hipsterområde fyllt med secondhandbutiker som säljer kläder. Området är också känt för sina antika leksaksaffärer.

Tsukiji Fish Market

Världens största fiskmarknad med en total storlek på 44 fotbollsplaner. Varje dag säljs det omkring 2800 ton fisk av ungefär 450 olika arter.

Tsukiji

Nattliv

Tokyos nattliv är väldigt unikt och är absolut i en klass för sig. En traditionell utekväll börjar efter arbetet eller skolan på en Izakaya, restaurang eller en karaokebar. Ofta stannar man inte på samma ställe mer än två timmar. Det är istället vanligt att man besöker 1-3 ställen innan man går vidare till en större nattklubb. Därefter börjar klockan ticka snabbare, i Tokyo finns nämligen det sista tåget att anpassa sig efter, vilket innebär att om man missar detta tåg, har man fyra alternativ: antingen en dyr taxiresa hem, ta in på ett kapsel- eller love-hotell, campa på ett snabbmatsställe tills tågen börjar gå, eller däcka på ett manga café eller en karaoke bar. Tågen slutar gå omkring 12 och 1 på natten.

Hostess Clubs

Dessa klubbar är vanligt förekommande i Japan. En hostess club riktar sig främst mot män som vill dricka och konversera med tjejer. Klubbarna anställer främst tjejer som ska servera drinkar, underhålla och flörta med männen. På senare tid har det också dykt upp host clubs som istället riktar sig mot kvinnor, där främst män anställs för att servera drinkar, underhålla och flörta med kvinnorna. Som svensk kan det kännas främmande och bordelliknande, men i Japan är dessa klubbar en populär del av samhället.

Shinagawa

Shinagawa är ett stort affärs, restaurang och nattlivsområde i downtown Tokyo. Här finner man många Izakayas (japanska pubar).

Shibuya

Shibuya är hem åt många av Tokyos mest populära nattklubbar och barer. Här får man uppleva den vilda sidan av japanerna, som vanligtvis kan verka tillbakadragna och blyga. En av Shibuyas bästa och mest populära nattklubbar är utan tvekan Womb och Vision. Runt om Shibuya finns också många traditionella Izakayas och karaokebarer.

Shibuya Womb

Shimbasi

Shimbasi är känt bland lokalbefolkningen som ett paradis för “salaryman”. Området är fyllt av höga torn med kontorslokaler och är fullproppat med små matställen och barer. Precis de ställen som en japansk “salaryman” föredrar. På många sätt är detta det riktiga Tokyo. Kontorsarbetarna är de som driver stadens massiva ekonomi och Shimbasi är deras ställe, både för arbete och nöje. Shimbasi är inte direkt turistinriktat, men det kan vara intressant att få en inblick i en typisk japansk arbetsdag.

Ta sig runt

Till fots

Det första man tänker på när man vill ta sig runt i Tokyo är inte att man ska ta sig runt till fots. Däremot kan det vara ett mycket trevligt sätt att uppleva staden på om man inte har bråttom. Staden är en av de säkraste i världen, även på natten. I vissa delar av staden kan det till och med vara smidigare att gå än att ta tåg eller tunnelbana, till exempel mellan områdena: Akasaka/Nagatacho/Roppongi som passar utmärkt att utforska till fots.

Taxi

Taxi är relativt dyrt, men kan vara användbart om man är flera stycken som ska åka. Startpriset är generellt 710 yen för de två första kilometerna, efter det kan priset stiga en hel del per kilometer. En resa från Tokyo station till Shinjuku station kostar som regel 3000 yen under normala trafikförhållanden. Räkna inte med att taxichauffören kan prata engelska eller vet vart alla platser ligger, förutom de mest kända.

Tåg / Metro

Tokyo har ett av världens omfattande kollektivtrafik. Det är lätt att bli förvirrad, men som tur är står det på engelska på de flesta av skyltarna, därför är det viktigt att läsa på skyltarna så gott det går. När man lyckas få koll på läget är det förvånansvärt smidigt och effektivt att ta sig runt med tåg och metro. Helt klart det mest prisvärda och bästa alternativet om man vill utforska staden. I stort sett alla biljetter säljs i automater. Planerar man att åka mycket tåg eller tunnelbana rekommenderar vi att man köper ett “prepaid fare card”.

Mer info om priser och linjer hittar du på www.tokyometro.jp

Transport Tokyo

Buss

De få områden som inte är enkla att ta sig till med tåg eller metro är trafikerade av olika bussar. Priset är fast och kostar 200 yen oavsett längd på resan. Bussarna går mer sällan än tåg och tunnelbana, vilket gör att det inte är så smidigt. Informationen står inte heller alltid på engelska och det kan vara svårt att veta vilken linje och hållplats man ska åka och hoppa av på.

Resa hit

Expedia erbjuder paketresor från Sverige till Tokyo. Ett annat alternativ är att boka flyg och hotell på egen hand, vilket oftast blir billigare, speciellt om man är flexibel med datum och restid. Det finns några olika resvägar från Sverige till Tokyo, alla inkluderar minst en mellanlandning. Smidigaste och snabbaste resvägen går från Helsingfors och London direkt till Tokyo, men det finns också andra alternativ med mellanlandning i Istanbul och Hong Kong.

Det bästa är att jämföra olika datum och flygrutter, du kan spara flera tusenlappar genom att jämföra.

Här hittar du de billigaste flygresorna till Tokyo

Rekommenderade hotell i Tokyo

tokyo station hotel

The Tokyo Station Hotel

Ett lyxhotell mitt i centrala Tokyo, precis vid Tokyo station med närhet till det kejserliga palatset. Härifrån är det enkelt och smidigt att ta sig runt överallt i Tokyo. Hotellet i sig är även det utmärkt och bjuder på en riktigt lyxig upplevelse med bland annat spabehandlingar, gym och en utomordentlig service. Rummen är rymliga och modernt inredda med supersköna sängar. Gratis Wi-Fi ingår i priset. Personalen håller högsta klass. Det finns många lyxhotell i Tokyo, men inget så prisvärt som The Tokyo Station Hotel, här får du mest valuta för pengarna och ett fantastiskt läge för att utforska Japans huvudstad.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Millennium Mitsui Garden Hotel Tokyo

Ett bra mellanklasshotell som ligger i shoppingdistriktet Ginza, nära Tsukiji och Kabuki teatern. Millennium Mitsui Garden är ett enkelt 4 stjärnigt hotell med bra standard och trevlig personal. Läget är utmärkt om man framförallt vill shoppa i Tokyo. Vill man utforska staden finns kollektivtrafik i närheten som tar dig till de flesta sevärdheter och platser runtom i Tokyo.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Hotel Grand Arc Hanzomon

Grand Arc är ett riktigt bra budgetalternativ, trots det låga priset håller hotellet en hög standard och service. Hotellet ligger nära en metrostation och flera sevärdheter, till exempel det kejserliga palatset och shoppingdistriktet Ginza. Detta hotell lämpar sig bäst för dem som vill ha ett enkelt och prisvärt boende i centrala Tokyo och istället lägga extra pengar på utflykter och restaurangbesök.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Alternativa och billigare boenden

Har man en strikt budget eller hellre lägger pengarna på utflykter och aktiviteter kan det vara smart att titta på andra boendeformer än hotell. Vandrarhem/Hostel finns på flera ställen i Tokyo med alltifrån privata rum till enkla sovsalar. Dessa är betydligt billigare än ett vanligt hotellrum och erbjuder i många fall även kök, så att man kan laga egen mat för att spara ännu mer pengar.

Airbnb är ett annat alternativ som på senare tid blivit mycket populärt runt om i världen, som också blivit vårt eget favoritsätt för att hitta boende under resor. På Airbnb kan man hyra alltifrån lägenheter till rum och fritidshus.

Registrerar du dig via vår länk nedan bjuder vi dig på 25 $ i resekredit på Airbnb, som du kan använda när du bokar boende.

Ja tack! Ge mig 25 $ i resekredit på Airbnb

Mat & Dryck

Tokyos variation på maträtter överträffar de flesta städer i världen. Tokyo har bokstavligen talat flera tusen restauranger som representerar mer eller mindre kök från hela världen, men det finns också ett par lokala delikatesser, till exempel Nigirizushi, a.k.a sushi som faktiskt härstammar från Tokyo. Andra delikatesser som är väl värda ett smakprov: Monjayaki, Miso soppa, Sashimi, Okonomiyaki, Fugu, Teppanyaki och Hijiki.

Dryck

När det kommer till dryck finns det några drycker som är särskilt populära, bland annat grönt te och sake. Internationella drycker som Coca Cola, Fanta etc finns alla att köpa, men är långt ifrån lika populära som de inhemska japanska läskdryckerna, till exempel ginger soda och en kolsyrad läsk med smak av grönt te.

Rekommenderade restauranger

Cedros – En av Tokyos absolut bästa restauranger, till ett bra pris dessutom. Restaurangen är enkel och serverar traditionella rätter. Personalen pratar engelska och atmosfären är väldigt trevlig. Helt klart en dold pärla i Tokyo.

Adress1-32-3 Ebisunishi | D Tradgard Daikanyama, Shibuya150-0021.

Umegaoka Sushino Midori Ginza – En av Tokyos, kanske till och med en av världens bästa sushiställen. Restaurangen är mycket populär, så boka bord eller räkna med att få stå i kö. Gillar man sushi är det dock värt att vänta några timmar på att få smaka den utsökta sushin. Detta är ett måste för alla sushiälskare.

Adress7-2 Ginza, Chuo 104-0061.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 12 timmar.

Tidsskillnad

+ 7 timmar svensk tid.

Medeltemperatur

Tokyo har varma somrar och milda vintrar. Medeltemperaturen från april till oktober ligger på cirka 20-30 grader. Under vintermånaderna sjunker temperaturen något och landar på cirka 10 grader. I genomsnitt regnar det ungefär 10 dagar per månad från april till oktober. Januari är både den kallaste och torraste månaden på året.

Prisnivåer i Tokyo

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 60 SEK
 • Tre rätters middag för två: 350 SEK
 • Coca Cola: 10 SEK
 • Lokal öl (50cl): 30 SEK
 • Vatten: 7 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl: 17 SEK
 • Vatten 1,5 liter: 8 SEK
 • 75 cl vin: 100 SEK
 • Cigaretter: 30 SEK

Befolkning

Cirka 13,5 miljoner invånare.

Mobil och internet

Tokyo har ett väl fungerande 3G och 4G nätverk som fungerar ungefär lika bra som hemma i Sverige. Vi rekommenderar att man undviker att använda sitt svenska abonnemang, då kostnaderna för samtal, sms och internet är höga.

Ta istället med en olåst telefon om du behöver ringa eller en olåst Mi-Fi router om du behöver stabilt internet på och utanför hotellet. Det bästa alternativet för turister är att köpa ett Japan Travel Sim Card, som säljs på alla Yodobashi Camera Stores samt turistinformationen vid Tokyo Station.

Pass och visum

Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum om vistelsen är under 90 dagar. Man ska också på begäran kunna visa upp en utresebiljett och uppgifter om hotell/boende.

Valuta och betalkort

Japanska Yen (JPY). Bankomater accepterar i stort sett alla betalkort och finns på många ställen i staden. Det bästa är att växla en liten summa innan avresa, som täcker transport från flygplatsen till hotellet. Därefter är det bästa att använda ett bankomatkort anpassat för resor för att slippa onödiga växlingsavgifter och andra avgifter.

El

100 volt. Adapter behövs och kan köpas här. Man bör även dubbelkolla alla elektriska prylar man vill ha med sig, så att de fungerar på 100 volt utan att skadas.

 

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin eller kontakta oss på info@Destinavo.com