Tips för dig som ska resa till Lissabon

Foto av författare
Redaktionen

Här kommer en hälsning från en före detta svensk nomad som numera slagit ned bopålarna för gott i Portugal. Här bor jag sedan snart fyra år tillbaka med min familj och hund och katter. Hur vi hamnade här är en lång historia som du kan läsa mer om på bloggen Bortugal, bloggen om en familj som längtade bort och hittade hem.

Nu ska det inte handla om den historien utan om platsen vi hamnade på, vid kanten av Atlanten och inte långt från Europas soligaste huvudstad Lissabon, dit många av er som fortfarande är nomader eller kanske bara resenärer kanske har vägarna förbi någon gång. Jag som bor här kanske har något tips på vad man inte får missa om man är på lång eller kort visit i Lissabon. Jag har ju faktiskt en hel blogg full av tips men här kommer några snabba:

Ta tåget från Cais do Sodré mot Cascais och kliv av i Estoril. Gå strandpromenaden mot Cascais och stanna till och ät eller drick på någon av serveringarna längs vägen. Om det är varmt har du med dig badkläder och kan bada vid någon av de vackra stränderna längs O Paredão, som strandpromenaden heter på portugisiska.

En av många vackra stränder i Cascais

I Cascais kan du låna en cykel gratis, exempelvis vid Parque Marechal de Carmona eller vid Casas da Guia och följa cykelbanan hela vägen till Guincho som är en av världens vackraste stränder. Just den här tiden av året är det extra vackert då landskapet längs Atlanten står i blom, men det är alltid vackert.

När det blommar vid Atlanten

En vacker dag vid Guincho

Från Cascais kan du också ta buss nummer 403 som tar dig med på en vindlande tur genom byarna längs Atlantkusten, med vackra vyer och ett omväxlande landskap. Om du vill kan du kliva av vid Cabo da Roca, Europas fastlands västligaste punkt.

cabo da roca

Du kan också kliva av i någon av byarna och vandra till nästa by eller strand om du har sköna skor och är på det humöret. Det är nästan synd att inte göra det om man kan.

Portugal har en fantastiskt vacker kust

Många vackra vandringsleder följer kusten

Om du går till Praia das Maçãs kan du ta en antik spårvagn upp till Sintra därifrån. Spårvagnen går från Sintra i bergen till havet och tillbaka

Buss 403 går annars vidare till Sintra, världsarvsstaden som du egentligen behöver ett par dagar för att upptäcka. Här finns bland annat ett av Europas mest spektakulära slott och en fästning från den tiden då Portugal var ockuperat av Morerna, samt den lite mindre kända Quinta de Regaleira, med en trädgård som inte är av denna världen.

Morernas fästning

Morernas fästning och Quinta da Regaleira i Sintra

Från Sintra kan du ta tåget tillbaka till Lissabon och kliva av vid Entrecampos. Därifrån är det cirka 20 minuters promenad till den här utsikten över Lissabons kullar och floden Tejo.

Eller så kan du åka vidare till någon station som ligger ännu mer centralt. I Lissabon får du inte missa Alfama och Bairro Alto som är stadsdelar med extra mycket atmosfär och charm och är du där på en tisdag eller lördag är Tjuvarnas Marknad värt ett besök.

Du kan förstås också göra samma runda åt andra hållet och börja med att ta tåget till Sintra och sedan ta spårvagn eller buss ned mot havet och byarna på vägen mot Cascais. Du kan låta denna runda ta en vecka eller mer eller bara svischa förbi på en dag. Jag gör den flera gånger i veckan när jag åker till jobbet i Lissabon och har inte tröttnat än, och när jag är ledig tar jag mig ofta till olika ställen längs denna runda för att uppleva dem om igen. Fortfarande efter fyra år här finns det byar, stränder och sevärdheter längs vägen som jag ännu inte besökt.

Alla platser som nämnts i inlägget och mer därtill kan du läsa mer om på min blogg Bortugal!

http://www.bortugal.se/

Lämna en kommentar