Skip to Content

Thailand öppnar upp för turister (utan krav på karantän)

Thailand öppnar upp för turister (utan krav på karantän)

Thailand har varit stängt för vanlig turism sedan mars 2020. Det har varit möjligt att resa dit under vissa former, men med strika karantänkrav och särskilda regler för besökare. 

Den 22 oktober kom glädjande nyheter från de thailändska myndigheterna. För dig som längtar att resa tillbaka till Thailand blir det nu möjligt att resa dit utan krav på karantän. 

Men det är inte helt utan villkor. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller och vad du behöver tänka på innan du bokar din resa. 

Bild: Leony Eka Prakasa / Shutterstock.com

Inresa utan karantänkrav för fullvaccinerade resenärer

För närvarande har Thailands myndigheter godkänt inresa för fullvaccinerade resenärer från följande länder: Australien, Österrike, Bahrain, Belgien, Bhutan, Brunei Darussalam, Bulgarien, Kambodja, Kanada, Chile, Kina, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Israel, Italien, Japan, Lettland, Litauen, Malaysia, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Polen, Portugal, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Slovenien, Sydkorea, Spanien, Sverige, Schweiz, UAE, Storbritannien, USA, och Hong Kong 

Förutom krav på vaccination gäller det att resenären reser via flyg från ett av ovanstående länder. Resenären ska dessutom ha spenderat åtminstone 21 dagar innan resan i något av dessa länder för att få lov att resa in i Thailand.

Vidare krävs ett ”Certificate of Entry (COE) som kan ansökas om online via https://coethailand.mfa.go.th/

thai coe

Ett reseintyg med ett negativt RT-PCR testresultat som inte är äldre än 72 timmar innan avresa. Har man haft covid inom 3 månader behöver man dessutom ett intyg som visar att man tillfrisknat från viruset.

En försäkring som täcker sjukvårdskostnader på minst 50 000 USD. Försäkringen ska gälla ifall man blir smittad med covid under sin vistelse. (Detta gäller ej thailändska medborgare som täcks av det nationella sjukvårdssystemet.).

Resenärer behöver även kunna visa upp betalningsbekräftelse som visar att man bokat minst 1 natt vid ankomst på ett boende som är godkänt som karantänanläggning (Alternative Quarantine – AQ, Organisation Quarantine – OQ, eller Alternative Hospital Quarantine – AHQ), eller ett hotell som är SHA Plus-certifierat.

Kvittot för boendet ska även inkludera betalning för ett RT-PCR test samt ett antigen-testkit. 

Fullvaccinerade måste kunna visa upp ett vaccinbevis som styrker att de blivit fullvaccinerade med ett vaccin som är godkänt av Thailands hälsomyndighet eller WHO. Vaccindosen måste ha tagits minst 14 dagar innan avresa.

Vad gäller för ovaccinerade barn? 

Barn som är under 12 år och reser med sina försäldrar/vårdnadshavare behöver inte vara fullt vaccinerade. Däremot måste varje barn ha ett negativt RT-PCR testresultat som inte är äldre än 72 timmar innan avresan.

För barn som är äldre än 12 år så gäller samma regler som för vuxna resenärer. 

Vad händer när man kommer fram till Thailand? 

Vid ankomst i Thailand måste resenärer gå direkt till den godkända flygtransfern som tar en till ett testcenter för covid, alternativt till ett reserverat boende där man tar ett RT-PCR test på dag 0-1.

Resenärer måste även ladda ner en särskild app (MorChana) och stanna på sitt boende tills testresultatet kommit. 

morchana

Negativt testresultat

För resenärer som testar negativt blir det möjligt att resa fritt i hela landet. Varje resenär får sedan ett antigen-testkit. Får man symptom måste ett test göras omedelbart med testkitet som man fått tilldelat.

Nytt test dag 6-7

Om man inte visar några symptom innan dag 6-7 måste ett test göras med antigen-testkitet iallafall. Testresultatet ska visas upp till hotellpersonalen som omedelbart måste notifiera ansvarig smittskyddsperson i området där resenären befinner sig. 

Vad gäller för vuxna som ej är ovaccinerade? 

Att resa in till Thailand som ovaccinerad vuxen är möjligt. Dock är det krav på karantän på särskilda hotell som gäller i 10 dagar. Anländer man via land är det 14 dagars karantän som gäller. 

Sandbox

Ett annat alternativ för att besöka Thailand utan att behöva sitta i karantän är att resa via deras Sandbox-program. I samband med en Sandbox-vistelse måste resenären stanna på samma destination i minst 7 nätter/dagar.

Dessutom är det krav på vaccination, negativt PCR-test, Covid-försäkring, Certificate of Entry (COE) eller Thailand Pass samt att boendet måste vara SHA+ certifierat. 

Full vaccinering ska ha skett minst 14 dagar innan avresan och den andra dosen får inte ha varit för mer än 12 månader sedan.

Bild: Nutkamol komolvanich / Shutterstock.com

Turismen är oerhört viktig för Thailand

I pandemins spår har ekonomiska svårigheter ökat för många thailändare, som tidigare varit beroende av turismen. År 2019 utgjorde turismen 20% av Thailands bruttonationalprodukt.

Fram tills 2030 förväntas ökningen bli uppemot 30% av landets BNP, enligt en rapport från 2019. År 2019 hade Thailand 39,8 miljoner turister som besökte landet.

Merparten av dessa turister kommer ifrån Östasien eller andra länder inom ASEAN. Men även turister från Europa och USA/Kanada utgör en stor del av antalet turister i landet. 

Boka din resa till Thailand

Antal bokningar och intresset har ökat markant efter att Thailands myndigheter annonserat att landet nu kommer att öppna upp för turister som är fullvaccinerade, utan krav på karantän. 

Bland annat börjar resebolaget TUI att flyta från Sverige till Thailand igen den 4 december, enligt deras kommukinationschef Adam Györki. Intresset för deras resor har även ökat de senaste veckorna, så det gäller att boka innan det blir slutsålt. 

Thai Airways flyger direkt från Arlanda till Bangkok. Just nu finns det tur och returbiljetter med Thai Airways från 3500 kronor per person. Då är det också direktflyg till Thailands huvudstad i bekväma flyg med bra standard ombord.