Stränder på Kreta

Kreta har många härliga stränder som är värda att besöka. Ofta håller man sig till stränder som ligger i närheten av hotellet eller staden där man bor, men då är också risken att man missar paradisstränder och dolda pärlor. I denna guide listar vi Kretas bästa stränder som man inte bör missa under sin vistelse på Kreta..

Elafonisi

Denna underbara strand är inte en ovan kandidat bland världens bästa stränder. Elafonisi Beach är helt klart en av de bästa stränderna på Kreta och vissa hävdar till och med att stranden är i klass med paradisstränderna på Maldiverna, och med all rätt, Elafonisi är en riktigt vacker strand.

Konstigt nog är det många turister som inte hittar hit. Kreta är ju som bekant ett av våra mest älskade resmål i Grekland, men trots det är det alltså inte så många turister som hittar hit. Stranden ligger ungefär 8 mil från turistorten Chania på Kretas sydvästra kust.

På Elafonisi Beach väntar en härligt len och kritvit sand och kristallklart vatten. Utflykter brukar arrangeras av hotell och charterbolag, men ett skönare alternativ är att hyra egen bil.

Kedrodasos beach

I närheten av Elafonisi ligger en annan vacker strand som har en mer vild natur och i stort sett inga turister alls. Stranden heter Kedrodasos Beach och har inte ens några faciliteter att bjuda på, men det är också det som är en del av charmen. Hit åker man för lugnet och för att få njuta av en oexploaterad strand i sin sanna skönhet.

Elounda

Den här stranden ligger vackert belägen i en vik, som dessutom gör den väldigt lämplig för snorkling och bad. Sanden på Elounda är finkornig och har en ljus färg. Vattnet är kristallklart med en härlig turkos nyans. Elounda ligger alldeles i närheten av turistorten Agios Nikolaos.

Vai beach

Gillar du palmer? Då ska du åka till Vai Beach, detta är nämligen Kretas enda strand där palmer växer naturligt. Sanden är finkornig och len och det finns gott om både matställen och aktiviteter. Vai Beach ligger på den norra kusten av ön, närmare bestämt på den östra spetsen.

Agii Apostoli

Reser du med barn? Då är Agii Apostoli ett ställe att skriva upp. Här ligger nämligen tre stycken utmärkta stränder för dig som reser med barn. Stränderna är långgrunda och säkra att bada i utan starka strömmar. Agii Apostoli ligger endast en liten bit bort från Chania, så det är enkelt att ta sig hit, antingen via buss eller med egen bil.

Stefanou beach

Cirka två kilometer utanför den charmiga lilla byn Chordak hittar man en paradisstrand vid namn Stefanou Beach. Stranden är belägen i en vik som skyddar den från vindar och hårda strömmar. Tänk på att det inte finns några matställen, så ta med egen matsäck. Du tar dig enklast hit via båt, men det går också bra med bil ifall man orkar gå i cirka 20 minuter från parkeringen ner för en brant och smal stig.

Oavsett vilket så är det värt att besöka denna vackra oexploaterade strand.

Balos

Detta är ett riktigt guldkorn när det gäller stränder på Kreta. Många kommer hit för att fotografera stranden, särskilt vid soluppgång och solnedgång. Landskapet runt omkring är precis som själva stranden väldigt vackert. Väl framme väntar alltså en riktigt härlig paradisstrand med turkost vatten.

Balos passar både barnfamiljer och resenärer utan barn. Vattnet är varmt och långgrunt.

Falassarna beach

Falassarna är en annan vacker strand som absolut platsar på topplistor med de bästa stränderna i Europa. Egentligen består Falassarna av 5 stränder och det finns gott om plats för alla trots att den är väldigt populär och välbesökt. Du tar dig enkelt hit med buss från Chania eller Kissamos.

Det enda egentliga negativa med Falassarna Beach är att det kan bli ganska blåsigt.

Matala Beach

Detta var tidigare en strand för hippies, speciellt under hippie-eran på 60 talet, och visst lever en viss hippiekänsla kvar på stranden. Matala Beach är en härlig strand och perfekt att åka till ifall man vill ha en avslappnad dag på stranden.