Solskyddskräm hotar världens korallrev

Foto av författare
Redaktionen

Forskare har slagit larm om att många vanliga solskyddskrämer innebär ett stort hot mot världens korallrev. Forskare har till och med gått så långt och varnat om att hotet är så pass stort att det kan komma att slå ut hela korallrev i framtiden.

Det är framförallt ämnet oxybenzone som orsakar skador på korallreven. Detta ämne finns i över 3500 olika sorters solskyddsprodukter. Ämnet förstör korallrevens DNA och stör hormonproduktionen, detta enligt en studie som publicerats i Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Effekterna av oxybenzone blir i slutändan att korallerna sluter sig inåt och dör. Detta skulle vara katastrofalt för jordens ekosystem.

Men det är inte bara solskyddskrämer som innehåller detta ämne, även produkter som schampo, läppbalsam och mascara kan innehålla oxybenzone. Ämnet får sin största spridning i haven genom att vi badar med dessa produkter på kroppen, men det sprids även via spillvatten.

Undersökningar har visat att det släpps ut någonstans mellan 6000 och 14 000 ton solkräm i områden där korallrev finns varje år. Detta är förödande siffror och något vi alla resenärer måste börja att tänka på. Vi måste bli mer medvetna som resenärer och vara en del av den hållbara turismen.

Många solskyddskrämer är heller inte bara skadliga för miljön, utan har även blivit misstänkta för att främja cancer samt för att vara hormonstörande hos människor.

Vad kan vi som resenärer göra?

Solskyddskräm är bra på många vis och är inget som vi rekommenderar folk att sluta använda. Däremot måste vi bli mer noga med att kolla innehållsförteckningar och undvika skadliga ämnen, exempelvis oxybenzone. Som tur är så finns det faktiskt ett par solskyddskrämer som är skonsamma mot miljön.

Använd ekologiska solskyddsprodukter

I ekologiska solskyddsprodukter finns inte ämnet oxybenzone och de är skonsamma både mot din egen hud och mot miljön. Använd alltid ekologiska solskyddsprodukter och bidra till en hållbar turism och en konservering av jordens vackra natur och djurliv.

Titta också efter oxybenzone i ditt schampo, mascara och läppbalsam. Detta ämne är skadligt för alla levande organismer.

Lämna en kommentar