Rhodos Gamla stad

Rhodos gamla stad ligger i den äldre stadsdelen i Rhodos stad. Här ligger det medeltida arvet som finns kvar på Rhodos. Det var härifrån som Johanniterorden utgick ifrån och än idag finns det mycket som är bevarat i gamla stan på Rhodos.

Unesco listar området som ett världsarv och den gamla stadskärnan anses av många vara den bäst bevarade medeltida stadskärnan i hela Europa.

Att besöka gamla stan är ett måste när man åker till Rhodos. Här bjuds man inte bara på en historisk upplevelse, utan hela området är väldigt livligt och det finns något som passar alla.

I gamla stan hittar man smala små gränder, mysiga caféer, genuina ouzobarer, nattklubbar, souvenirer, historiska byggnader, mysiga restauranger och kanske Rhodos bästa glass?

Att promenera runt i Gamla stan är otroligt charmigt och mysigt. Kullerstensgatorna och den gamla arkitekturen får en att känna sig som att man åkt tillbaka i tiden och istället befinner sig någon gång under medeltiden.

Det är en stor kontrast jämfört med hotellen som ligger i den nya delen av Rhodos stad.

Även om Rhodos gamla stad är fylld av turistfällor så är det här man ska spendera sin kväll ifall man vill ha en mysig kväll med god mat och dryck. Det finns gott om restauranger med vacker utsikt och inredning i gamla stan, men det gäller att vara uppmärksam på vilken restaurang man väljer.

Flera av dem är turistfällor med duktiga inkastare, som sedan inte ger särskilt god eller vällagad mat.

Som tur är så finns det också en hel del restauranger som serverar god och genuin grekisk mat. En favorit med ett härligt läge är Romeo, som ligger på huvudtorget i gamla stan. En annan lite mer exklusiv och dold restaurang är Wonder, som många klassar som Rhodos bästa restaurang.

Gamla stan Rhodos

Även i butikerna finns det gott om turistfällor och det är en bra idé att gå runt och jämföra olika produkter och det viktigaste kanske av allt – använd konsten att pruta. Priserna i gamla stan är satta för att tjäna så mycket pengar som möjligt på turister.

Grekerna vet att de flesta av turisterna här inte är särskilt duktiga eller vana på att pruta. Men vill man komma undan billigt och betala ett mer normalt pris för souvenirer och produkter så gäller det att pruta.

Ett tips är att göra det på ett lugnt sätt och att börja med att ge ett lågt bud, inte ett skambud, men åtminstone en bit lägre än vad du kan tänka dig att betala i slutändan. En tumregel är också att ju mer man köper, desto bättre erbjudanden kan man förhandla sig till.

Att ta sig till gamla stan på Rhodos

Bor man i Rhodos stad är det enkelt att ta sig till gamla stan. Det är gångavstånd från i stort sett alla hotell i Rhodos stad och följer man Mandrakihamnen så kommer man efter 5-10 minuters promenad till början av gamla stan.

Det är den enklaste vägen, men man kan också gå igenom shoppingområdet.

Åker man till gamla stan med buss från en annan ort på Rhodos, så är det väldigt enkelt att ta sig hit. Huvudstationen för bussar ligger nämligen i stort sett bredvid gamla stan och det tar endast 2-3 minuter att gå till gamla stan därifrån.

I stort sett alla orter på Rhodos har bussar som går till gamla stan.