Rethymnon Reseguide

Rethymnon är ett populärt resmål på svenskfavoriten Kreta i Grekland. Här blandas ett grekiskt vardagsliv med turismen på ett behagligt vis. Själva Rethymnon är inte särskilt stor och man räknar att det bor cirka 30 000 personer i staden, men trots det så är det liv och rörelse, särskilt under kvällen i Gamla stan.

Rethymnon har ett brett utbud av restauranger, barer, caféer och affärer. I Rethymnons gamla stad finner man ett flertal internationella butiker blandat med lokala butiker som säljer souvenirer och lokala produkter. Mixen mellan turism och vardagsliv är väldigt charmig och atmosfären är verkligen inbjudande.

På kvällen finns det också flera barer som håller öppet ända in på småtimmarna och för den som vill ha ett rikligt nöjesliv blandat med solsemester är Rethymnon ett bra alternativ, särskilt om man är ute efter barer som serverar goda drinkar i en trevlig miljö.

Att göra i Rethymnon

Gamla stan

En livlig gammal stadsdel som haft stor betydelse genom historien. Numera är det ett livligt centrum både bland turister och lokalbefolkningen. Strandpromenaden kantas av restauranger och barer som serverar både internationell mat och grekiska specialiteter. Arkitekturen är vacker och det är även här som Rethymnons slott ligger.

Klostret Arkadi

Förutom att vara vackert så är detta kloster speciellt, eftersom man anser sig tillhöra hela världen och inte bara Kreta eller Grekland. Pilgrimer från hela världen kommer hit för att besöka Arkadiklostret. Klostret ligger cirka 23 kilometer från Rethymnon stad.

Venetianska hamnen

Hamnen i Rethymnon är verkligen vykortsvacker och det är ett måste att ta en promenad längs hamnen. Hamnpromenaden kantas av vackra palmer och i vattnet står lyxyachter uppradade.

St. Anthony Gorge

Gillar man natur och vandring är det nästan ett måste att besöka den vackra ravinen St Anthony Gorge. Särskilt vackert är det i början av sommaren när allting blommar samtidigt som det porlar från små vattenfall lite varstans.

Adress: Sof Venizelou 4a, Rethymnon.

Gokart

I utkanten av Rethymnon ligger Rethymno kart som erbjuder gokart. Banan är normalstor, men priset är lågt och vill man testa gokart ska man göra det här. Rethimno Kart är väldigt prisvärt och en kul aktivitet för hela familjen.

Adress: Pigianos Kampos, Rethymnon.

Utflykter

Det bästa man kan göra på Kreta överhuvudtaget är att hyra egen bil eller moped och bara utforska ön. Kreta är en fantastisk ö med fina paradisstränder och mysiga grekiska byar som bjuder på lokala specialiteter.

Många hotell erbjuder även arrangerade utflykter och det är möjligt att åka över till andra grekiska öar med båt. Arrangerade utflykter ordnas även till Balos lagun och Elafonisi Beach.

Ta sig runt

I Rethymnon är det smidigast att ta sig runt till fots. På så vis får man också sightseeing samtidigt som man promenerar. Det mesta ligger inom gångavstånd, förutom Rethymnon Gokart, som ligger en liten bit utanför.

Ska man åka till andra stränder eller städer på Kreta så är bästa sättet att åka buss eller att hyra egen bil. Att åka taxi långa sträckor blir snabbt kostsamt. Trafiken kan vara hetsig, men är egentligen inte värre än en storstad i Sverige. Det gäller bara att man har ögonen på vägen och inte något annat.

Resa till Rethymnon

De flesta charterbolag erbjuder paketresor till Rethymnon och ibland kan man fynda riktigt bra priser. Håll utkik efter sista-minuten resor om du ska boka med ett charterbolag, annars är det oftast mycket billigare att boka flyg och hotell på egen hand.

Direktflyg avgår från bland annat Stockholm och Malmö och en typisk tur och returbiljett går att hitta för under 2500 kronor tur och retur under högsäsong. Åker man på lågsäsongen kan det vara ännu billigare.

Hotell finns i alla prisklasser, men oftast blir det billigare att boka resan på egen hand än att gå via ett charterbolag. Det är enkelt att ta sig från flygplatsen till Rethymnon, antingen via transferbuss, taxi eller lokal buss.

Hoppa.com anordnar billiga transfers från flygplatsen till Rethymnon.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 4 timmar från Stockholm, Arlanda.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

Medeltemperatur

Rethymnon och Kreta har ett klassiskt medelhavsklimat likt de andra grekiska öarna. Med andra ord har man milda vintrar och varma och torra sommarmånader. Klimatet är behagligt året runt och den bästa tidpunkten att besöka Rethymnon är i början av sommaren eller på sensommaren i september. I mitten av sommaren är det mest folk och det är också som varmast med temperaturer uppemot 35 grader i solen.

Prisnivåer i Rethymnon

Priserna nedan är angivna i Euro (EUR).

Cirkapriser restaurang:

  • En enkel lunch: 5-10 euro.
  • Trerätters middag för två: 30 euro.
  • Coca Cola: 2-3 euro
  • Öl (50cl): 2-4 euro.
  • Vatten: 2 euro.

Cirkapriser butik:

  • Coca Cola: 0.70 euro.
  • Öl: 1 euro.
  • Vatten: 0.55 euro.
  • 75 cl vin: 5 euro.
  • Cigaretter (Marlboro): 3.90 euro.

Befolkning

Cirka 30 000 invånare.

Pass och visum

Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort behövs för att få resa till Rethymnon och Kreta.

Språk

I Rethymnon pratar man grekiska. De flesta som bor här pratar även bra eller hyfsad engelska.

Valuta och betalkort

Valutan är Euro (EUR). Bankomater finns på flera ställen i Rethymnon och kort accepteras på många affärer och restauranger. Det finns således ingen anledning att växa någon större summa pengar innan man åker. Det är betydligt billigare att ta ut pengar på plats i lokal valuta.

För att få det så billigt som möjligt ska man använda ett bankomatkort som är anpassat för resor. Detta är enkelt att skaffa och du kan läsa mer om detta här.

Hälsa och säkerhet

Kriminaliteten är låg i Rethymnon och chansen att råka ut för något brott är ytterst liten. Däremot ska man ändå vara uppmärksam på sina tillhörigheter och helst inte lämna dem utan tillsyn.

Vatten

Kranvatten i Rethymnon och Kreta går bra att dricka. Smak kan skilja sig beroende på var på ön man befinner sig. Vatten på flaska finns annars att köpa i alla mataffärer.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

 

Har du frågor om Rethymnon eller Kreta? Tveka inte på att höra av dig. Vi svarar gärna på dina frågor eller rekommenderar hotell och restauranger. Du kontaktar oss via mail: info@destinavo.com