7 vanliga misstag med pengar och kreditkort på resan

Foto av författare
Redaktionen

Det finns ett par misstag som är vanliga när det gäller pengar och kreditkort på resan. De flesta av dem är kostsamma och skulle kunna jämföras med att man ger bort sina pengar helt i onödan. Som tur är, så kan man undvika dessa misstag relativt enkelt.

I denna artikel går vi igenom 7 vanliga misstag som görs under resan när det gäller pengar och betalkort. Vi ger dig även svaren på hur du undviker dessa kostsamma misstag och ger dig tips på hur du istället kan spara pengar som kan användas till betydligt roligare saker.

1. Att man inte berättar om sin resa för banken

Att inte berätta för sin bank om resan är ett av de dummaste misstagen man kan göra. Vi lever i ett samhälle där bedrägeri och stöld är en del av vardagen, där bankerna hela tiden måste göra sitt yttersta för att hålla sina kunder säkra.

Berättar man inte att man ska ut och resa och man helt plötsligt plockar ut pengar i ett annat land bara så där kommer varningslampan börja lysa hos banken. Vill det sig illa kommer banken att spärra ditt kort, vilket innebär att du inte kommer kunna få tag på några pengar innan du lyckats ringa banken.

Maila eller ring alltid din bank innan du reser iväg och var säker på att ditt kort inte kommer att spärras och att banken håller ett extra öga på ifall det skulle hända något skumt med ditt kort under eller efter resan.

2. Att man inte kollar upp avgifter som tillkommer

Inom EU tillkommer ingen kostnad för uttag, men detta innebär inte att det är gratis att ta ut. Både din egen bank och den lokala banken, samt kortföretaget har möjlighet att ta ut olika avgifter när du tar ut pengar eller använder ditt kort utomlands.

Utanför EU kan det kosta så mycket som 100 kronor att ta ut pengar med ett vanligt bankomatkort.

Använd därför ett bankomatkort som är anpassat för resor och slipp oväntade och höga avgifter.

3. Att man använder sitt kreditkort i bankomaten

Att använda sitt kreditkort (obs notera kreditkort, och inte ett vanligt bankomatkort) i bankomaten kan bli kostsamt. När man använder ett kreditkort så använder man pengar som man inte har. Pengarna får man i förskott mot att man betalar ränta. Många kreditkort har också en uttagskostnad på 20-50 kronor per uttag. Men det tar inte slut där, räntan på pengarna börjar ticka redan dagen efter.

Det finns sätt att komma runt detta problem och det kan variera beroende på vilket kreditkort man har, men i stort sett är det alltid ett misstag att använda sitt kreditkort i bankomaten.

4. Att man växlar pengar i förväg

Att växla pengar i förväg är ett dyrt misstag som enkelt kan förhindras. I dagens moderna samhälle finns det i stort sett inte längre någon vits med att växla pengar innan man reser. Bankomater finns i alla större städer och flygplatser. Växlingskontoren lägger på höga växlingsavgifter och det blir ungefär som att du ger bort dina pengar till dem.

Det är mycket billigare att ta ut pengar på plats i lokal valuta än att växla i förväg. Speciellt om man använder ett bankomatkort som är anpassar för resor. Exempelvis Norwegiankortet som är gratis att skaffa via länken nedan och som sedan ger dig flera fördelar så som kostnadsfria uttag, bra växlingskurs och inga höga växlingsavgifter. Med korten får man dessutom bonuspoäng och en gratis reseförsäkring.

Här kan du skaffa ditt Norwegiankort gratis

5. Man väljer sin egen valuta istället för den lokala valutan

Bankerna har kommit på ett fiffigt knep för att tjäna extra pengar på utländska besökare. Man erbjuder dem att ta ut pengar i sin vanliga valuta samtidigt som man erbjuder en dålig växelkurs. Många resenärer tänker inte på detta och tar det som “känns bäst”, vilket oftast är den egna valutan.

Det kan skilja så mycket som 100 kronor på ett vanligt uttag, summan ökar ju mer pengar man tar ut. Därför är det viktigt att man alltid väljer att ta ut pengar i lokal valuta.

6. Att man växlar pengar på flygplatsen

Många växlar antingen innan eller när man kommer fram på flygplatsen. Växlingskontoren är väl medvetna om detta och de gör allt för att utnyttja situationen. De vet att du är stressad inför resan eller trött efter en lång flygresa, det enda du vill är att skaffa lokal valuta, så att du kan ta dig ifrån flygplatsen och komma till ditt hotell.

Detta är ett stort misstag, inte nog med att det vanligtvis är dyrt att växla pengar i förväg, på flygplatser tas det ut ännu högre avgifter än vanligt. Fråga därför alltid efter närmsta bankomat och ta ut pengar i lokal valuta istället.

7. Att man betalar med sitt kreditkort

Återigen notera kreditkort (alltså inte ett vanligt bankomatkort). Många gör misstaget att de betalar för utflykter eller saker med sitt kreditkort. Det som flera missar är dock att kolla ifall försäljaren tar en avgift för betalning med kreditkort. Vissa tar omkring 5-7 % i avgift om man använder kreditkort och betalar man då till exempel något som kostar 10 000, så betalar man hela 500-700 kronor i avgift helt i onödan.

Lämna en kommentar