Upptäck Zanzibar bortom den klassiska turismen

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Förutom de klassiska vita stränderna med palmer och turkost hav har Zanzibar också massa djur, natur och kultur. Och framförallt – Stonetown. Denna lilla pärla som kastar dig tillbaka till osmanska riket.

Om du gillar att vara aktiv är sydöstkusten bästa platsen för att upptäcka ön. Här finns Jozani regnskog med 2000 Red Colobus Monkeys, Mangroveskog att åka träkanot i med någon av fiskarna, Pungume sandbank med bra snorkling, cykeltur i Makunduchi med sina röda lerhyddor och bananskog och gigantiska mangoträd, Michamvi med sin stilla solnedgång och bad i mangrovelagunen. Och så en fin liten aktiv by i Jambiani som bjuder på en bit av Zanzibar och en smula afrika.

Några av Zanzibars pärlor

Pungume sandbank

Om du är på Zanzibar så är detta ett paradis i paradiset som tar din resa till nästa nivå. Pungume sandbank ligger ca 1.5 timme väster om den söta fiskebyn Kizimkazi i söder. Den halvmåneformade sandbanken kommer upp vid lågvatten och döljs vid högvatten och har du tur anländer du vid alldeles orörd sand.

På vägen ut stannar du till och snorklar runt Pungumes korallrev. Fullt med fiskstim och akvarieliknande fiskar. Efter det är sandbanken som att landa i paradiset. Enastående klart vatten och en hänförande utsikt. Du badar i den stilla lagunen när besättningen förbereder en BBQ med hummer, king fish, calamari, nybakat bröd mm. Om du har tur så träffar du på delfiner också, det finns nämligen en hel del i dessa vatten.

Simma med delfiner

Havet som omger Kizimkazi i söder är hemstad för ett stort antal delfiner, underbara korallrev
och tropiska fiskar. Delfinerna hänger runt i detta område för att vila, leka och äta. Det är med
90 % säkerhet att du kommer se delfiner- vilda delfiner i sin naturliga miljö. Inga garantier kan ges
förstås – delfinerna bestämmer själva. Båtarna kommer så nära som 10 m ifrån delfinerna och
då kan du hoppa i och simma nära dem, riktigt nära. All interaktion sker på delfinernas villkor och du skall inte vidröra dem om de inte inbjuder dig till det. Efter några timmar återvänder du till den lugna fina stranden i Kizimkazi, en fiskeby där de stora fiskarna landas- tonfisk, red snapper, marlin. Är du där när fiskebåtarna kommer in kan du även få uppleva fiskeauktionen.

En resa till fågelön i mangroveskogen

Området runt Kitogani på södra Zanzibar är frodigt och grönt och fullt med fascinerande
mangroveskog. På vår promenad längs stigen ner till mangrove skogen berättar Rama, som arbetar för att göra en skola om skogen och bevarandet, om träden, växterna och hur du kan använda medicinalväxterna. Nere vid havet väntar kaptenten (Kapten Kulala, eller Kapten Sova, som vi kallar honom då han gärna tar en tupplur i väntan på att vattnet skall komma in) på oss i sin träkanot för att med segel och paddel ta oss ut till mangrove skogen och fågelön. ”Ön”är i själva verket en mangrovelabyrint full av fågelliv. Väl framme får vi en chans att komma nära flera olika fågelarter.

På vägen hem kan du äta lunch i byn, lagat av en av kvinnorna där. Detta är med andra ord Zanzibar på riktigt. Så klart är de kritvita stränderna och resorterna också riktiga, men detta är ett annorlunda sätt att upptäcka Zanzibar, som låter en komma närmre det lokala.

Denna artikel är framtagen genom att samarbete med Helen Ingvarsson, som förutom att vara en riktig zanzibarexpert även driver hemsidan Lovezanzibar.

Related Posts

Add Comment