Upptäck Europa med husbil

Senast uppdaterad

Denna artikel är skriven av Helena Bergström från Freedomtravel.se

Med husbil kan du resa precis vart du vill. Du behöver inte boka någonting i förväg och du kan ändra resrutten precis när du vill. Det är nog därför vi älskar att resa med husbil och har döpt vår husbil till ”Freedom”. Vi har rest med vår husbil på semestrar och helger under åtta år, och under det senaste året har vi gjort verklighet av vår dröm: Att resa runt Europa med husbil under ett helt år.

Här presenterar vi våra bästa tips för dig som också vill upptäcka Europa med husbil. 

En stor fördel när du reser med husbil är att du har med dig sovrum, badrum och kök. Du kan stanna och sova när du behöver och du kan alltid laga din egen mat. På detta sätt är du fri, och du har också möjlighet att hålla ner kostnaderna. En annan fördel är att du inte bara hamnar på en enda destination, vilket är lätt hänt när du reser med charter eller flyg. Istället är du fri att resa runt och uppleva alla de små oupptäckta pärlorna som ligger mellan de stora turistdestinationerna. När vi besökte Sardinien i juli i år hittade vi till exempel ner till en kilometerlång sandstrand där vi var nästan helt ensamma i flera dagar. Ju mer vi reser med husbil desto mer inser vi att man bara hittar till dessa platser om man reser med husbil eller campar med tält.

Vad behöver du tänka på när du reser med husbil?

När du reser med husbil har du redan med dig det mesta du behöver, och därför har du många olika alternativ när du ska stanna över natten. Om du önskar lite mer bekvämlighet kan du ta in på en camping, där du ofta hittar all service inklusive Wi-Fi. Du kan också välja att övernatta på så kallade ”ställplatser”, vilket är enklare och billigare övernattningsplatser för husbilar, eller så kan du välja att ”fricampa”, det vill säga ställa dig på en parkeringsplats eller i naturen. Det finns massor av platser att övernatta på och det finns gott om kataloger, appar och nätforum som listar övernattningsplatser för husbilar. Ett annat bra tips är att gå med i någon husbilsklubb eller Facebookgrupp för husbilister – där kan du alltid ställa dina frågor och få hjälp av erfarna husbilsåkare. Människor som reser med husbil tycker om att hjälpa varandra!

6 spännande platser att besöka med husbil

Man kan förstås resa i stort sett vart som helst med en husbil. Allra mest husbilar ser man nog i Tyskland, Frankrike, Portugal, Spanien och Italien. Vi vill gärna rekommendera några resmål som vi upplevt under våra resor i Europa, och som vi tycker är extra fantastiska:

  1. Polen – Polen är ett underskattat men otroligt fint land, som dessutom ligger nära Sverige. Man kan ta färjan från Nynäshamn, Karlskrona eller Ystad. Sandstränderna längs Östersjökusten är långa, det finns massor av campingar och kostnadsläget är hälften jämfört med Sverige.
  2. Normandie och Bretagne i Frankrike – I Normandie och Bretagne finns allt för dig som vill se vidunderlig natur, krigsminnen och sevärdheter som Mont St. Michel, klostret ute i havet. Dessutom kan du äta fantastiska skaldjur här! Det finns förstås campingar, men också många automatiska ställplatser där du betalar med mynt eller polletter.
  3. Gorge du Verdon i Frankrike – Denna ravin runt floden Verdon har kallats ”Europas Grand Canyon” och vägen runt går längs svindlande branta stup med fantastisk utsikt. Det går utmärkt att köra med husbil, men om du vill slippa för många möten på bergsvägarna kan du välja att åka hit under lågsäsong.
  4. Korsika – Den franska ön Korsika är kanske den vackraste plats vi besökt i Europa. Vattnet vid de fina små stränderna är turkosblått och fullständigt kristallklart. Mest fascinerande är ändå att naturen är så vild och orörd. Man kan köra länge och bara se skog, hav och rovfåglar, men inte ett enda hus.
  5. Albanien – Detta relativt fattiga land överraskade oss positivt! Naturen är dramatisk med höga berg, vackra sjöar och fina små stränder längs den långa kusten. Människorna är de mest generösa och gästvänliga vi träffat i hela Europa. Campingarna kan ibland vara relativt enkla, men man får alltid bra service och priserna är mycket låga.
  6. Kroatien – Kroatien har en lång och magiskt vacker kuststräcka som passar perfekt att upptäcka med husbil. Vägarna är fina, det finns gott om campingar och massor av charmiga städer att strosa runt i. Om man vill kan man ta med husbilen på färjorna ut till de olika öarna i Kroatiens skärgård.

Ksamil Albanien (1)Foto från vackra Ksamil i Albanien.

Related Posts

Add Comment