Så här lämnar du rätt dricks i utlandet

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Drickskulturen skiljer sig från land till land och för att undvika obekväma situationer är det bra att vara påläst om den lokala drickskulturen innan man reser till ett nytt ställe. I denna artikel går vi igenom bra tips att tänka på när man ska lämna dricks i utlandet.

De flesta av oss har säkerligen ställt frågan ”hur mycket ska jag lämna i dricks?” när man sitter på en restaurang eller ska betala taxichauffören utomlands. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska ge i dricks eftersom att det skiljer sig från land till land. I vissa länder är det inte standard att lämna dricks, medans det i andra länder nästintill är ett krav.

Det engelska ordet tip står för ”To Improve Promptness” och innebär egentligen att man betalar i förväg för att få en bättre service nästa gång. Nedan kan du se några bra tips att tänka på när man befinner sig i utlandet och ska ge dricks.

  • På vissa ställen kan det vara nedvärderande att lämna lite i dricks. Att tömma din plånbok på småmynt är sällan uppskattat av mottagaren och att lämna ett par cent är därför en dålig idé och det är i många fall bättre att inte ge något alls isåfall.
  • Dricksa gärna städpersonalen när du anländer till hotellet. Detta uppmuntrar dem till att göra ett bättre jobb under din vistelse. Efter ett par dagar märker man ofta att standarden sjunkit något och då kan det vara bra att ge en liten extra summa för att höja servicen under resten av vistelsen.
  • Ha alltid kontanter tillgänligt, gärna i olika valörer så att det blir enkelt att dricksa.
  • Uppdatera dig om den lokala drickskulturen innan du anländer. Hittar du ingen information, fråga på hotellet eller turistinformationen.
  • Tänk i procent när du ger dricks, ett bra riktmärke är 10 % av notan ifall serviceavgiften inte redan är inkluderad.
  • Ifall det inte är norm att ge dricks behöver du inte känna dig tvungen att ge dricks även om det kan vara trevligt att göra ifall servicen varit utöver vad som kan förväntas.
  • Ifall serviceavgiften är inkluderad behöver du inte ge någon dricks. Däremot kan det vara trevligt att göra ifall servicen varit utöver det vanliga.

Att lämna dricks eller inte är självklart upp till var och en i slutändan, men det kan ändå vara bra att ha koll för att undvika obekväma situationer där man råkar förolämpa personalen. Nedan kan du se en bild som är framtagen av Forex tillsammans med Affärsresenären och Magellan’s Travel Supplies.

dricks

Related Posts

Add Comment