Luang Prabang Reseguide

Luang Prabang är en av Sydostasiens mest charmiga städer och har en blandad arkitektur av det traditionella med influenser av det europeiska efter tiden som fransk koloni. Staden finns numera med på Unescos världsarvslista och bör vara ett givet resmål för alla som vill utforska Sydostasien och Laos. Luang Prabang har många fina tempel och är vackert belägen vid Mekongfloden med grönska och klippiga berg i bakgrunden. Naturen runtomkring är enastående, inte minst med vattenfall som Kuang Si Falls med flera, som anses vara en av världens vackraste platser.

Luang Prabang och Laos blir ofta bortglömt till förmån för Thailand och Vietnam, vilket är synd, då både staden och Laos bjuder på en genuin och oförglömlig upplevelse. Livet i Luang Prabang och byarna runtomkring är simplare och mer autentiskt till skillnad från mer traditionella turistorter i Sydostasien så som Phuket och Ho Chi Minh City.

Se och Göra

Kuang Si Falls

Kuang Si är ett av Sydostasiens absolut vackraste vattenfall och en mycket populär turistattraktion, som ligger cirka 29 kilometer utanför Luang Prabang. Vattenfallet består av tre olika nivåer och längst ner finns flera “pooler” där man kan ta ett dopp i det turkosa vattnet. Runtomkring Kuang Si Falls ligger flera vandringsleder som erbjuder fantastiska vyer.

Off Road äventyr

Utforska landskapet runtomkring Luang Prabang med motorcykel eller vanlig cykel. De guidade Off Road turerna bjuder på ett roligt äventyr där man får chansen att upptäcka naturen, sevärdheter och andra närliggande byar.

Adress: 29/2 Chaosomphou Road | Ban Visoun, Luang Prabang.

Mount Phousi

Berget reser sig 150 meter över Luang Prabang och bjuder på en fantastisk 360 graders utsikt över staden och landskapet runtomkring. Det är mycket populärt att njuta av solnedgången från toppen av Mount Phousi.

Wat Xhieng Thong

Wat Xhieng Thong kan översättas till det gyllene templet och är ett av Laos viktigaste tempel. Wat Xhieng Thong byggdes omkring 1560 och är beläget i en vacker trädgård vid kanten av Mekongfloden. Templet har varit värd för många ritualer och flera av landet kungar har blivit krönta här. Både insidan och utsidan har en otroligt vacker arkitektur och inredning. Detta är ett måste när man besöker Luang Prabang, men tänk på att visa respekt när du besöker templet.

Det finns flera tempel i Luang Prabang som är värda att besöka för den är intresserad, varav de mest populära är: Wat Xieng MouaneWat Mai Suwannapumaram, That Chomsi StupaWat Sensoukaram, Wat Mahathat och Wat Sen.

Wat Sen

Chompet

En liten by på andra sidan floden av Luang Prabang som visar upp en mer genuin sida av Laos. Stämningen är fridfull, enkel och icke-turistig. Tänk på att visa respekt mot lokalbefolkningen, gör man inte det kan man förvänta sig att bli behandlad därefter. Visar man respekt får man respekt tillbaka och en chans att få uppleva mer av den laotiska kulturen och dess vardagsliv.

Elephant Village Sanctuary

Vill man rida på elefanter, bada med dem, mata dem och spendera en dag med dessa fantastiska djur rekommenderar vi att man bokar en tur till Elephant Village Sanctuary. De finns andra ställen som erbjuder samma sak, men dessa håller lägre kvalite och det har rapporterats om elefanter som farit illa på andra elefantläger. Hursomhelst vill vi även påpeka att elefanter inte är gjorda för att ha bärstolar på sin rygg och att alla ridturer på elefanter kan eventuellt skada dem.

Adress: Ban Xieng Lom, Luang Prabang

Gamla stadsdelen

Den gamla stadsdelen i Luang Prabang låter dig få en inblick i det genuina och traditionella livet i staden. Även om stadsdelen har blivit något mer turistig i takt med att turismen har ökat, så är den fortfarande väldigt charmig och värd ett besök under resan.

Gåvoceremonin

Varje dag klockan 6 på morgonen samlas munkar i sina traditionella orangea klädesplagg från över 30 olika buddhisttempel. Munkarna går ner för huvudgatan Th Sisavangvong, samtidigt som de sträcker ut sina skålar för att få mat donerat av lokalbefolkningen. Turismen har gjort det till en “turistattraktion” och det kan idag kännas väldigt turistigt, även om munkarna gör det till en väldigt vacker ritual att titta på.

Vi rekommenderar att man tittar, respekterar och håller ett visst avstånd för att visa sin ödmjukhet åt munkarna. Vill man fotografera bör man göra detta på ett behagligt avstånd och istället lära sig att använda zoom. Det är väldigt respektlöst att använda blixt och fotografera dem på nära håll utan deras tillåtelse.

Adress: Sisavangvong Road.

Alms giving Luang Prabang

The Living Land Company

Följ med på en rundtur i jordbrukarnas vardag. Lär dig hur man odlar och producerar ris och risvin. Allt som odlas här är organiskt. Det finns också möjlighet att bo på farmen ett par nätter om det önskas. Organisationen anställer dessutom etniska minoriteter och utför ett viktigt volontärarbete i Laos.

Adress: Khuangsi Water Fall Road | Ban Pongvang

Spa och massage

 • Angsana Spa – Lyxigt spa med många olika behandlingar, Rue Chao Fa Ngum.
 • Lao Red Cross Massage – Traditionell Lao sauna och massage, Wisunarat Road, framför Wat Wisunalat.
 • Spa by Burasari – Lyxigt spa med flera behandlingar och massage, Kingkitsalat Road, Ban Khili.

Båttur

Det finns flera båtturer man kan ta längs Mekongfloden, bland annat slowboats från och till Thailand, men även dagsutflykter där man åker runt mellan olika byar och sevärdheter längs Mekongfloden.

Shopping

Luang Prabang Night Market

Natten i Luang Prabang tillhör turisterna, vilket inte minst märks på den lokala nattmarknaden. Letar man efter lokala hantverk, kläder och souvenirer bör man spendera några timmar på marknaden. Här hittar man otroligt många fina saker och det finns goda möjligheter att fynda allt möjligt tack vare de låga priserna. Marknaden börjar runt 5 och slutar runt 10 tiden, förutom hantverk, kläder och souvenirer säljs även lokala maträtter.

Adress: Sisavangvong Road.

Morning Market

Vill man uppleva en lite mer genuin marknad ska man gå på morgonen, då lokalbefolkningen har sin egen marknad. Detta är minst sagt en annorlunda upplevelse och ger ett minne för livet samtidigt som man får upptäcka mer av den Laotiska kulturen.

Ta sig runt

Taxi

Det är rekommenderat att man tar en taxi från flygplatsen till Luang Prabang. Det är sällan det finns Tuk-Tuk vid flygplatsen, så taxi brukar vara det enda alternativet. Priserna är oftast fasta, men det skadar inte att försöka förhandla ner priset lite grann. Det viktigaste är att man berättar noga vart man ska så att man inte blir avsläppt på fel ställe.

Till fots

Luang Prabang är en ganska liten stad och det är fullt möjligt att ta sig runt till fots inom staden. Vill man resa utanför staden eller till sevärdheter som Kuang Si Falls med flera kan det bli lite långt att gå och då är det bättre att åka med en taxi eller Tuk-Tuk. Så länge man håller sig inom staden är det trevligt att strosa runt, men det kan vara lite svårt att hitta ibland eftersom gatorna kan byta namn mitt i allt eller inte ens ha någon gatuskylt. Laotierna använder istället namn på områden, som oftast brukar ha samma namn som det lokala templet “Wat”.

Tuk-Tuk

Detta är det smidigaste och billigaste sättet om man vill åka längre sträckor från Luang Prabang. Exempelvis är det vanligt att chauffören väntar under tiden man besöker en sevärdhet för att sedan köra dig vidare eller tillbaka. Pris bör man förhandla om innan man åker iväg för att undvika missförstånd.

Rickshaw Tuk Tuk Laos

Cykel / Moped

Cykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt på och finns att hyra från 1$ / dag. Moped är också smidigt att ta sig runt på, men värt att tänka på är att det har förekommit stölder och försök till att lura turister på pengar när dem har hyrt moped och motorcykel. Lämna aldrig ifrån dig ditt pass när du ska hyra ett fordon i Laos.

Resa hit

Det går inga direktflyg från Sverige till Laos, men det är enkelt att ta sig hit från Thailand, Vietnam och andra närliggande länder i Asien, både via landvägen och med flyg. Billigast är det att flyga direkt till Bangkok från Stockholm, Oslo eller Köpenhamn. Från Bangkok går sedan direktflyg till Luang Prabang. Tur och returbiljetter till Luang Prabang, inklusive byte i Bangkok finns för cirka 4000-5000 SEK tur och retur.

Befinner man sig i Thailand eller Vietnam kan man åka till Luang Prabang via båt och buss. Restiden är dock lång både för buss och båt och skillnaden på pris jämfört med flyg brukar inte vara värt det, om man inte vill ha en annorlunda upplevelse och resa såklart.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Luang Prabang och Laos

Rekommenderade hotell i Luang Prabang

Villa Maly

På detta hotell kan man njuta av spa och massagebehandlingar samt en utomhuspool. Hotellet ligger inom gångavstånd till allt i ett lugnt område. Villa Maly har även en restaurang och en bar som serverar mat & dryck till bra priser. Rummen är rymliga och mysiga med sköna sängar. Personalen är trevliga och hjälper gärna till med bokningar och utflykter.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Le Bel Air Boutique Resort and Villa

Ett lyxigt mellanklass alternativ som ligger ett lugnt område precis vid kanten av Mekongfloden. Le Bel Air är ett trevligt hotell inom gångavstånd till många av stadens sevärdheter. Rummen är rymliga och erbjuder sköna sängar med memory foam-madrasser. Här får man en god natts sömn och ett hotell i ett bra läge med trevlig och hjälpsam personal.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Villa Somphong

Ett enkelt och billigt hotell i centrala Luang Prabang, nära Wat Xhieng Thong och huvudgatan. Hotellet är litet, men har en fantastisk trevlig personal som hjälper till med bokning av utflykter och guidade turer. Gratis Wi-Fi och frukost ingår i priset.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Alternativa och billigare boenden

Har man en strikt budget eller hellre lägger pengarna på utflykter och aktiviteter kan det vara smart att titta på andra boendeformer än hotell. Vandrarhem/Hostel finns på flera ställen i Luang Prabang med alltifrån privata rum till enkla sovsalar. Dessa är betydligt billigare än ett vanligt hotellrum och erbjuder i många fall även kök, så att man kan laga egen mat för att spara ännu mer pengar.

Airbnb är ett annat alternativ som på senare tid blivit mycket populärt runt om i världen, som också blivit vårt eget favoritsätt för att hitta boende under resor. På Airbnb kan man hyra alltifrån lägenheter till rum och fritidshus.

Registrerar du dig via vår länk nedan bjuder vi dig på 25 $ i resekredit på Airbnb, som du kan använda när du bokar boende.

Ja tack! Ge mig 25 $ i resekredit på Airbnb

Mat & Dryck

Basen i Lao köket är grötris, även känt som “sticky rice” eftersom det blir ganska klibbigt till skillnad mot vanligt lång kornigt ris. Laotierna äter riset med händerna och Laos är de ställe på jorden där man äter mest “klibbigt” ris. Nationalrätten Larb är den mest kända maträtten och finns i många olika varianter, bland annat med kyckling, beef, anka, fisk, griskött eller svamp. När man besöker Laos och Luang Prabang bör man också testa de olika risvinerna som finns.

Andra rätter som är värda att nämna:

 • Luang Prabang Khao Soi
 • Tam mak hoong
 • Khao Jee Sandwich
 • Khao Poon
 • Or Lam
 • Sien Savanh

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Luang Prabang så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Bra att veta

Flygtid

Cirka 11 timmar från Stockholm Arlanda.

Tidsskillnad

+ 5 timmar svensk tid.

Medeltemperatur

Luang Prabang har precis som övriga delar av Sydostasien två säsonger, en regnperiod och en torrperiod. Regnperioden börjar i april och slutar i oktober och torrperioden varar mellan november och mars. Medeltemperaturen ligger på 25-30 grader hela året. Den regnigaste månaden är augusti och den torraste månaden är december.

Prisnivåer i Luang Prabang

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 17 SEK
 • Tre rätters middag för två: 200 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Lokal öl (50cl): 11 SEK
 • Vatten: 3 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Öl: 10 SEK
 • Vatten 1.5 liter: 5 SEK
 • 75 cl vin: 100 SEK
 • Cigaretter (Marlboro): 17 SEK

Befolkning

Cirka 50 000 invånare i staden (450 000 invånare i provinsen).

Mobil och internet

Undvik att använda svenskt abonnemang då priserna är dyra både för att ringa och ta emot samtal. Behöver man ringa rekommenderar vi att man skaffar ett lokalt sim kort, alternativt använder Wi-Fi från sitt hotell eller någon restaurang för att ringa. Internet är långsamt i Laos, så förvänta dig inte att kunna använda Wi-Fi som vanligt. Vissa hotell har bättre uppkoppling, men det är fortfarande långsamt jämfört med andra länder i Sydostasien.

Pass och visum

Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter utresa och ha minst två sidor lediga. Visum kan beställas för cirka 300 kronor via Laos ambassad i Stockholm, men kan också erhållas på plats för 32 USD och man erhåller då 30 dagars visum. Mer info finns på Laos officiella turistbyrå.

Valuta och betalkort

Kip (LAK). Bankomater finns i Luang Prabang, men det kan vara ett bra alternativ att ta med sig USD. Man kan också använda ett bankomatkort anpassat för resor för att undvika onödiga kostnader och växlingsavgifter.

Tips – Växlingskontoren och de som växlar pengar i Luang Prabang är kända för att lura turister på pengar, var därför väldigt uppmärksam och räkna alltid pengarna direkt. Ett vanligt trick är att ge 1000 kip istället för 10000 kip, då dessa sedlar är väldigt lika varandra.

Glöm inte att registrera ett gratis resekort från Norwegian så att du slipper uttagsavgifter.

El

220 volt. Adapter behövs inte på de flesta ställena, men är billiga att köpa på plats vid behov.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Laos eller kontakta oss på info@Destinavo.com