QUIZ – Lider du av Wanderlust?

Gör testet och ta reda på om du lider av wanderlust!

Se i vilket stadie du befinner dig och vad som stämmer in på dig. Stämmer allt in på dig har du ett solklart fall av Wanderlust.

Stadie 1 – Det tidiga stadiet: Dagdrömmande

Det är måndag morgon, en ny dag och en ny vecka, men allt du kan tänka på är att du vill se och uppleva något nytt. Du är trött på att gå samma väg till jobbet varje dag, du är trött på ditt jobb och du är trött på att vara på samma ställe. På väg till jobbet dagdrömmer du om olika platser. Det är inte ovanligt att du föreställer dig liggandes i en svalkande pool på Bali eller en kritvit strand på Fiji med en kokosnöt i handen. Det händer också att du föreställer dig på platser och ställen som du gärna skulle vilja besöka.

dagdrömma

Stadie 2 – Symptomen blir mer synliga: Resebloggar/Resebyråer

Du dagdrömmer inte bara längre och ytterligare ett symptom börjar visa sig. Det är nu inte ovanligt att du kollar runt på olika resebloggar/resebyråer eller jämförelsesajter för inspiration eller för att se om du hittar några billiga flygbiljetter och resor. Helt plötsligt kommer du på dig själv att läsa om en plats du aldrig hört talas om förut. Du börjar räkna lite på olika budgetar. Bli inte förvånad om du räknar dagarna tills nästa resa.

Skyscanner sök

Stadie 3 – Medelmåttig: Du har en bucketlist med platser och saker du vill göra innan du dör

Du har skrivit ner olika platser och saker du vill göra innan du dör. Din bucketlist växer på längden i takt med att du hittar nya ställen och kommer på nya saker som du vill göra. Det är inte helt ovanligt att du har bra koll på många ställen runtom i världen. Det är heller inte ovanligt att vänner och bekanta frågar om råd när det gäller resor; hur man hittar billiga resor och vart man ska åka m.m.

bucket list

Stadie 4 – Riskzon: Tanken på karriär, “Volvo, villa, hund”, kontorsjobb och ett vanligt svenssonliv får dig att må dåligt

Anledningen till att du jobbar är endast för att tjäna pengar till nästa resa. Karriär och ett vanligt svenssonliv känns främmande. Ditt drömjobb är istället ett jobb som ger dig möjligheten att resa när du vill, hur du vill och var du vill. Du skulle absolut inte tacka nej till att resa jorden runt samtidigt som du får betalt för det. Du vill gärna leva i nuet och din framtid består av nya platser och saker som du vill se och uppleva istället för materialistiska ting. Du förstår inte hur man kan välja en ny mobiltelefon eller dyra klädesplagg framför en längre resa.

Stadie 5 – Farozon B: Ditt mål är att se och uppleva allt

Istället för att oroa sig över vardagliga saker så oroar du dig över hur du ska hinna med att se och uppleva allt. Innan du dör hoppas du iallafall att du har kunnat göra så mycket som möjligt. Det är inte ovanligt att du har en karta över platser du redan har besökt eller som du vill besöka i framtiden. Ibland känner du dig överväldigad av tanken att det finns så mycket att göra. Klockan tickar och livet är kort. Ditt mål med livet är att se och uppleva så mycket som möjligt, plus lite till.

Stadie 6 – Farozon A: Du har svårt att slå dig till ro och stanna på samma ställe

Dina vänner går runt och kollar på hus med sina respektive. Vissa har fått barn eller har barn på väg. Andra har ett stabilt jobb och inkomst. Många av dina vänner har börjat påpeka att det kanske är dags att hitta ett stabilt jobb och slå sig ner, skaffa familj och ett anständigt liv. Problemet med detta är att din ide om ett anständigt liv skiljer sig jämfört med traditionella värderingar.

Ibland kan du känna dig ensam och dina vänner och familj kan ha svårt att förstå ditt behov av att resa och upptäcka nya platser. Att slå dig ner på ett och samma ställe skrämmer dig mer än att dyka med hajar eller hoppa fallskärm från 10 000 meter. Din medicin mot stadie 6 är att resa mer, träffa likasinnade och att testa på nya saker.

Stadie 7 – Grov Wanderlust: Du är ostoppbar

Efter flera års försök att komma överens med din rastlöshet och kärlek till resor, så har du kommit fram till att det finns ingen mening att streta emot, du har accepterat ditt sanna jag. Du kommer att resa resten av ditt liv och byta jobb när du känner för det utan att oroa dig för framtiden. Ditt ultimata mål är att se och uppleva allting och det finns ingenting som ska få hindra dig.

Resultat

Stämmer alla sju steg? Då kan vi härmed bekräfta att du lider av grov Wanderlust, dömd till att resa, träffa nya människor och upptäcka nya platser och saker att göra i resten av ditt liv. Ditt hjärta kommer alltid att slå lite snabbare av tanken att få resa och utforska.

Stämmer bara några av dem? Då finns det kanske fortfarande möjlighet att “bota” din Wanderlust. Man kan också skippa den biten och omfamna sin Wanderlust ännu mer. Det viktigaste är att man vågar vara sig själv oavsett vad. 

Så här många saker stämde in på dig

  1. Du har en lindrig form av Wanderlust
  2. Du har en lindrig form av Wanderlust med flera symptomer
  3. Din Wanderlust är medelmåttig
  4. Du ligger i riskzonen
  5. Du har många symptom och ligger i Farozon B
  6. Troligtvis håller du på att utveckla en grov Wanderlust – Farozon A
  7. Du har ett solklart fall av Wanderlust

Att lida av något är ofta negativt, men i det här fallet tycker vi att det kan vara både positivt och negativt. Man ska alltid vara sig själv och vill man verkligen göra något ska man inte låta något eller någon hindra en, så länge man inte skadar någon annan.

Låter det egentligen så dåligt? Att få resa, uppleva nya kulturer och platser samtidigt som man träffar nya människor och alltid har chansen att göra nya saker. Det tycker inte vi iallafall!

För många Wanderlusters handlar det inte bara om att “resa”. Det handlar främst om resan dit, alla människor man träffar, alla äventyr och oförutsedda saker som händer. Vi älskar att resa för att det får oss att känna oss levande.

Lämna en kommentar