Kenya Reseguide

Kenya är landet med ett varierande landskap med alltifrån öken till regnskog. Längs Mombasakusten ligger några av Afrikas finaste stränder med kritvit sand och kristallklart vatten med utmärkta förhållanden för snorkling och dykning bland korallreven. Kenya har dessutom över 40 olika nationalparker och reservat med ett rikt djurliv. Åk på Safari och upptäck hundratals olika djurarter, inklusive “the big five”, som består av lejon, elefant, afrikansk buffel, noshörning och gepard.

Förutom en fina stränder och en fin natur och ett rikt djurliv bjuder Kenya på ett mångkulturellt samhälle med många etniska bakgrunder och kulturer. I Masai Mara har du chansen att få se hur massajerna fortfarande lever sitt traditionella liv ute i naturen, utanför det moderna samhället.  

Sol & bad

Längs Mombasakusten finns många paradisstränder som sträcker sig flera kilometer. Många av stränderna erbjuder utmärkta förhållanden för snorkling och dykning. Det finns också flera stränder som erbjuder lugn och ro, där det är enkelt att hitta en plats för sig själv i paradiset.

Diani Beach

Diani Beach är en två mil lång paradisstrand med finkornig sand och ett kristallklart vatten. Längs med stranden ligger många fina resorter och hotell. Diani Beach är långgrund och leder ut till ett stort korallrev som kan sysselsätta vem som helst i flera timmar med snorkling. Längs stranden finns också många lokala försäljare som erbjuder hantverk av olika slag. I närheten ligger även Kisite Marine Park som är väl värd ett besök.

Nyali Beach

Nyali Beach tillhör Mombasa området och är känt för sina lyxiga resorter och den fina sandstranden. Här finns också ett stort utbud av aktiviteter så som snorkling, dykning, volleyboll, kitesurfing och segling. Stranden är också en del av det marina reservatet i Mombasa.

Watamu

Watamu ligger cirka 15 km söder om Malindi och består av flera vita sandstränder och offshore korallformationer arrangerade i olika vikar och stränder: Garoda Beach, Turtle Bay, Blue Lagoon Bay, Watamu Bay, Ocean breaze och Kanani Reaf och Jacaranda Beach. Området runt Watamu erbjuder några av Östafrikas bästa ställen för att snorkla och dyka.

Malindi Beach

Malindi är en gammal fiskeby som växt till ett turistparadis med all-inclusive hotell. Stranden består av kritvit sand och kristallklart vatten med svajande palmer i bakgrunden. Det finns goda förutsättningar för snorkling och det marina livet är rikt och varierat. Hela området runt Malindi Beach är så vackert att det lika gärna skulle kunna vara taget från ett retuscherat vykort. Efter en dag på stranden kan man njuta av riktigt goda fiskrätter som serveras på de lokala restaurangerna i Malindi.

Lamu Beach

Stranden på ön Lamu är en tre kilometer lång paradisstrand med kritvit sand och kristallklart vatten. Atmosfären är mysig och lyxig med olika resorter i närområdet. Vi rekommenderar att man kombinerar några timmar på denna underbara strand tillsammans med en promenad och restaurangupplevelse i den gamla stadsdelen på Lamu.

Mtwapa

Mtwapa ligger cirka 16 kilometer från Mombasa och erbjuder en riktigt lugn och fin sandstrand. Från Mtwapa Creek utgår många djuphavsfisketurer.

Se och göra

Safari

Åk på en guidad tur och upplev djurlivet på nära håll. Följ med ut på savannen i Masai Mara och kom öga mot öga med elefanter, lejon, hyenor, babianer, giraffer och många fler. Det finns många olika resebyråer som arrangerar safari, både internationella och lokala företag. För att få den bästa upplevelsen rekommenderar vi att man bokar med ett lokalt företag som har goda kunskaper om de olika nationalparkerna och en god erfarenhet av att arrangera safari.

Våra tre favoritföretag som arrangerar safari i Kenya är:

 • Julis Tact Safari – Framförallt bra i Nairobi
 • Wildlife Kenya – Pålitligt och professionellt
 • Natural World – Pålitligt och professionellt

Nationalparker

Nationalparkerna i Kenya har ett rikt djurliv med hundratals arter representerade, inklusive “the big five” – lejon, gepard, noshörning, elefant och afrikansk buffel. Här finns också många olika klimat och miljöer, alltifrån öken till regnskog. De mest kända nationalparkerna är: Masai Mara, Tsavo East, Tsavo West, Amboseli Park, Mombasa Marine, Lake Nakuru och Nairobi nationalpark. Dessa är allihopa enastående nationalparker som bjuder på oförglömliga upplevelser.

Lake Nakuru

Nakurusjön är en sodasjö utanför staden Nakuru i Kenya. Hela sjön och området runtomkring utgör nationalparken med samma namn som sjön. Det som gjort Nakurusjön mest känd är kanske dess rika algflora, som lockar dit mängder av fågelarter, däribland ett stort antal vackra rosa flamingos. De senaste åren har Kenya Wildlife Service introducerat både vit och svart noshörning i nationalparken med ett gott resultat. Även leoparder har synts till allt oftare runtomkring i nationalparken.

Mount Kenya

Bestig mäktiga Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg, efter Kilimanjaro med en högsta höjd på 5199 meter över havet. Här finns möjlighet till fantastiska utsikter och en oförglömlig upplevelse. Luften är också otroligt ren och uppfriskande.

Snorkling och dykning

Kenyas kust erbjuder nästintill perfekta förhållanden för att snorkla och dyka. Det kristallklara vattnet erbjuder ett marinliv med en enastående biologisk mångfald och det finns chans att se många fina djur och koraller. Kenya tillhör en av världens bästa platser för dykning och snorkling. För nybörjare finns det flera dykarskolor runtomkring längs kusten där man kan ta dykcertifikat.

Åk luftballong över Masai Mara

Governors’ Balloon Safaris erbjuder en unik upplevelse där du får åka över nationalparken Masai Mara med en luftballong. Här väntar fantastiska vyer med vilda djur på savannen. Landskapet är otroligt vackert, särskilt när solen börjar gå ner. Att åka luftballong över Masai Mara är något som vi aldrig kommer att glömma och något som vi varmt kan rekommendera till andra.

masai mara air balloon

Lamu Old Town

Den gamla stadsdelen på ön Lamu finns med på Unescos världsarvslista och är den äldsta bevarade bebyggelsen med swahiliansk arkitektur i Östafrika. Staden är liten, men otroligt mysig. Restaurangerna serverar traditionell mat och här får man en chans att resa tillbaka i tiden och uppleva det genuina.

Kakamega Forest

Kakamega Forest är Kenyas nummer ett för fågelskådare. Regnskogen är hem åt över 367 fågelarter och är speciellt känd för sina fåglar, men är man inte särskilt intresserad av fåglar behöver man inte bli besviken. I Kakamega Forest bor nämligen många andra djur, bland annat: piggsvin, skogsgris, antiloper, myrkottar, uttrar och flera olika sorters apor.

David Sheldrick Wildlife Trust

Framförallt ett elefantcenter där man tar hand om föräldralösa och skadade elefanter, men även andra djur finns. Volontärarbetarna gör ett otroligt viktigt jobb i Kenya och det är väl värt ett besök. Tänk på att man ska helst boka i förväg. På elefantcentret finns det även möjlighet att adoptera en elefant och hjälpa den till att få ett bättre liv.

AdressMbagathi Road | Kws Workshop Entrance – Nairobi National Park.
Hemsidawww.sheldrickwildlifetrust.org

Städer

Nairobi

Nairobi är Kenyas huvudstad med cirka tre miljoner invånare. Staden har ett milt och behagligt klimat med en medeltemperatur på 25 grader, Nairobi är också känd som “The green city in the sun”. Kenyas huvudstad är kanske inte känt som en turistort direkt, men för den som åker hit väntar en nationalpark och flera museum, där man bland annat kan få se kvarlevor från en Homo Erectus pojke. I Nairobi finns också den svenska skolan i Kenya.

Vi rekommenderar att man är försiktig om man väljer att åka till Nairobi, staden har brottats med säkerheten ett bra tag nu, men brottsnivån ligger fortfarande på en hög nivå. Man ska absolut inte vara ute när det blivit mörkt och det gäller att man har god uppsyn på sina värdesaker. Bortser man från säkerhetsrisken är Kenyas huvudstad väldigt vacker med ett livligt tempo.

Nairobi skyline

Mombasa

Mombasa är Kenyas näst största stad och har länge varit en viktig hamnstad. Här finns många marknader och basarer att utforska tillsammans med en spännande arkitektur och ett trevligt nattliv. Staden har två populära nattklubbar, Pirates och Mamba som definitivt är värda ett besök om man vill uppleva Kenyas nattliv. I Mombasa kan man också besöka det gamla portugisiska fortet, Fort Jesus.

Nakuru

Nakuru är Kenyas fjärde största stad och hem åt Lake Nakuru, som är en av Kenyas mest populära turistattraktioner. Staden är en perfekt utgångspunkt för att utforska: Lake Nakuru national park, Menengai Crater (vulkan), fumaroles, Lake Bogoria och Lake Baringo. Nakuru är en trevlig stad som livnär sig främst genom turismen och jordbruk, staden är mångkulturell med många olika folkgrupper och har en befolkning på cirka 300 000 invånare.

Ta sig runt

Taxi

Taxi är utan tvekan det smidigaste sättet att ta sig runt på i Kenya. Taxibilarna ska egentligen ha taxameter, men dessa fungerar sällan och det rekommenderas därför att man kommer överens om priset innan man sätter sig i taxin. Detta är också ett av det säkraste sätten att ta sig runt på om man besöker Mombasa och Nairobi.

Matatu

Detta är det vanligaste sättet att ta sig runt på bland lokalbefolkningen. En Matatu kan vara lite vad som helst, men den vanligaste varianten är vita minibussar. Säkerheten på dessa kan ibland vara tveksam och chaufförerna är kända för att köra snabbt och oansvarigt. Matatus hittar man lite överallt och ser du ingen för tillfället är det bara att fråga någon om närmsta station. Matatu är det billigaste sättet för att ta sig runt mellan olika städer och platser.

Tuk-Tuk

På vissa ställen i Kenya finns detta traditionella fordon från Sydostasien. Tuk-Tuks finns i Mombasa, Nairobi, Nakuru, Diani Beach och Malindi. Tuk-Tuk är ett roligt och billigt sätt att ta sig runt mellan olika platser.

Delad taxi

Delade taxis är vanligtvis Peugeot 505 station wagons med plats för sju till nio personer, som kör när den är full. Detta går oftast snabbare än de så kallade Matatus, eftersom de delade taxibilarna fylls snabbare. Delade taxibilar är billigare än traditionella taxibilar, men något dyrare än Matatu och Tuk-Tuks.

Resa hit

Expedia säljer paketresor till Kenya. Från Sverige är snabbaste och smidigaste resan från Stockholm med mellanlandning i Addis Abeba, Etiopien innan planet går vidare till Mombasa. Ett annat alternativ är att flyga direkt från London eller Frankfurt som har direktflyg till både Mombasa och Nairobi. En typisk tur och returbiljett till Kenya kostar ungefär 5000 kronor.

Här hittar du de billigaste flygen till Kenya

Mat & dryck

I Kenya kryllar det av lokala maträtter samtidigt som resorterna, hotellen och restaurangerna i turistområdena blandar sitt utbud med internationella rätter för att göra alla nöjda. Några rätter vi rekommenderar att man provar: Irio, Sukuma Wiki, Nyama Choma, Bajias, Chips mayai, Mandazi och Mutura. 

Dryck

Chai – Te är populärt i Kenya sen landet tillhörde Storbritannien. Det kenyanska teet bryggs mörkt och blandas med fet mjölk och en stor portion socker.

Kenyanskt kaffe – Kenyanskt kaffe är väldigt gott och känt över hela världen.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 12 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

+ 2 timmar sommartid. + 3 timmar vintertid.

Klimat

Klimatet varierar stort beroende på vart i landet man befinner sig. Längs kusten är klimatet varmt och behagligt året runt medans det blir torrare ju längre in man kommer i Kenya.

I tabellen kan du se medeltemperaturer i olika delar av Kenya

Ort Höjd ö h (m) Max (°C) Min (°C)
Mombasa kuststad 17 30,3 22,4
Nairobi huvudstad 1,661 25,2 13,6
Eldoret västra kenya 3,085 23,6 9,5
Lodwar torr slätt i norr 506 34,8 23,7
Mandera torr slätt i norr 506 34,8 25,7

Visum

Svenska medborgare behöver ansöka om visum för att komma in i Kenya, antingen i förväg via ambassaden eller på plats. På plats kostar det 50 USD. Om man fixar i förväg på Kenyas ambassad i Stockholm kostar ett enkelt turistvisum 200 SEK. Passet ska vara giltigt i minst sex månader efter utresa och det ska finnas minst två lediga sidor i passet.

Prisnivåer i Kenya

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 25 SEK
 • Tre rätters middag för två: 170 SEK
 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten: 4 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 4 SEK
 • Lokal öl: 11 SEK
 • Vatten 1.5 liter: 7 SEK
 • 75 cl vin: 62 SEK
 • Cigaretter: 14 SEK (Marlboro)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Kenya så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Befolkning

Cirka 40 miljoner invånare.

Mobil och Internet

Täckningen är god i Kenya, landet är ett av Afrikas mest utvecklade när det gäller mobiltelefon och internet. Orange är ett av de mest stabila och smidigaste företaget att använda sig av. De erbjuder både kontantkort för samtal och internet. Hastigheten är snabb i städer och i de flesta turistområdena. Däremot är det dyrt att använda sitt svenska abonnemang i Kenya. Därför bör man istället ta med sig en olåst telefon och köpa ett lokalt sim kort av Orange.

För stabilt och snabbt internet rekommenderar vi att man tar med sig en olåst Mi-Fi router och köper ett sim kort med internet på Orange när man kommer fram.

Valuta & betalkort

Kenyansk shilling (KSH). Bankomater finns på många ställen. Vissa bankomater accepterar däremot endast Visa och inte Mastercard, men fler och fler bankomater börjar även acceptera Mastercard. Undvik att växla pengar i Sverige eftersom valutakursen oftast är väldigt dålig och gör att du kan förlora upp till flera tusenlappar. Använd istället ett bankomatkort anpassat för resor och växla endast en liten summa i förväg som täcker transport från flygplatsen.

Vatten

Undvik att dricka kranvatten och håll dig till vatten på flaska. Du kan också spara pengar och skona miljön genom att använda en vattenflaska med inbyggt filter.

El

220 volt. Kenya har samma uttag som Storbritannien. Adapter behövs och kan köpas här.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar under kategorin Kenya eller kontakta oss på info@destinavo.com