Intervju med FREEDOMtravel

Senast uppdaterad

Vi på Destinavo.com har pratat med husbilsresenärerna FREEDOMtravel. I den här intervjun får ni chansen att lära känna dem lite mer och se vilka som står bakom bloggen Freedomtravel.se.

Vem/vilka finns bakom bloggen FREEDOMtravel?

Vi heter Helena och Peter. Vi bor i en husbåt i Stockholm och älskar att resa. Ofta reser vi med vår husbil FREEDOM, men vi reser också gärna med tåg, båt eller flyg. När vi inte reser eller bloggar försöker vi hinna med att jobba. Helena är Med. Dr. inom folkhälsa och jobbar för närvarande på Karolinska Institutet. Peter har drivit en byggfirma under många år, men börjar nu mer och mer jobba med sociala medier.

När startade ni eran reseblogg?

Vi skaffade husbil 2009 och eftersom Peter älskar att bygga om allting han kommer över började han genast bygga om husbilen – med ledlampor, bashögtalare och en helt ny yttre design som förvandlade husbilen från vit till grå, svart och röd. Vi kände att vi ville dokumentera förvandlingen och våra första husbilsresor – och så var bloggen född. Eftersom vi döpt husbilen till ”FREEDOM” fick bloggen heta FREEDOMtravel.

Hur började er passion för resor?

Vi har alltid älskat att resa och när vi träffades, för ungefär 13 år sedan, började vi prata med varandra om våra resedrömmar. Det visade sig att vi båda hade samma två ställen i topp på vår bucket list: Nya Zeeland och Transibiriska järnvägen. Sagt och gjort, vi jobbade hårt, och inom bara några år lyckades vi ta oss iväg på båda våra drömresor. Man skulle ju kunna tro att suget efter att resa mattades av efter det, men det var precis tvärtom. Vi ville bara resa mer och mer!

Vad är det mest udda som hänt er på era äventyr runt om i världen?

Vi backpackade till Kenya vid jul och nyår 2006-2007. Vi landade några dagar innan det var dags för val i landet, och när befolkningen misstänkte valfusk bröt våldsamma oroligheter ut. Ca 1000 människor dödades och en miljon drevs på flykt. Vi satt instängda på ett litet pensionat i Mombasa en vecka medan färjan därifrån stängde, maten i affärerna sinade och folk sköt på gatorna på nätterna.

Till slut startade färjan och vi lyckades betala en taxichaufför två månadslöner för att köra oss till gränsen till Tanzania. Det var farlig resa och taxichauffören ringde många samtal till kontakter längs vägen innan han vågade ge sig av. Sedan låste han dörrarna och körde så fort han bara kunde – kryssandes mellan brinnande bilvrak i Mombasas slum. Vi gick till fots över gränsen, hoppade på en lokalbuss och hamnade i Tanga, en liten ort vid havet i norra Tanzania.

Hur är det att resa tillsammans med partner?

Det är ju det bästa som finns! Vi trivs med att göra saker tillsammans och allra bäst tycker vi om att resa tillsammans. En delad upplevelse är ju en större upplevelse! När vi reste Europa runt under ett helt år i vår husbil var det många som undrade om det inte var svårt att bo så trångt, men det var det inte. Det är mysigt att bo i husbil, och dessutom är det ju bara att öppna dörrarna så har man hela världen utanför.

Vad gillar ni mest med att resa?

Vi är båda nyfikna på livet och på världen. Det bästa med att resa är nog att man får se och uppleva nya saker hela tiden. Man möter nya människor, får uppleva annorlunda kulturer och får prova spännande maträtter. Vi gillar variation i livet, och det får man när man reser.

Hur tar ni er helst fram på resan? (Bil/Buss/Till fots/Tåg/Taxi/Husbil)

Att resa med husbil är en favorit. Det vi gillar med husbil är friheten. Man kör dit man har lust, stannar och sover när man blir trött och ändrar resrutt efter väder och tips från människor längs vägen. Men vi reser gärna på andra sätt också! Vi har till exempel åkt Transsibiriska järnvägen till Beijing och Helena har åkt båt till Island. Flyg är förstås också ett självklart alternativ många gånger.

Ifall ni fick välja en plats i världen att vara på just nu. Vart skulle ni då vilja vara?

Oj vad svårt! Vi vill alltid uppleva nya platser så det får bli något av de ställen vi drömmer om att besöka. Vi vill gärna uppleva den storslagna naturen i norra Kanada – så någonstans bland bergen i Kanada får bli vårt svar.

Vad har ni lärt er från era resor?

När man reser lär man sig att det finns många olika sätt att se på saker. Sverige är ett bra, men också litet, land och det är lätt att man fastnar i ett visst sätt att tänka. När man reser får man perspektiv på saker och man blir också ödmjuk inför andra människor och kulturer.

Om ni bara fick ta med en sak till en öde ö, vad skulle det vara för något?

Husbilen förstås! Var man än befinner sig i världen känner man sig ju hemma när man har med sig sin säng, sitt badrum och sitt kök, så den blir perfekt att bo i på den öde ön! Där har vi ju också en massa verktyg och prylar, så förhoppningsvis kan vi leka Robinson Crusoe och tillverka lite redskap för att fiska och jaga J

Har ni några tips till andra som vill resa lika mycket som er?

Våga prova nya resmål och läs på om resmålen innan du åker. En bra källa till information är alla fina resebloggar som finns idag. Om du vill resa mer men inte vet hur pengarna ska räcka kan du med fördel läsa vårt inlägg Så får du råd att resa – följ dessa tio steg om du vill resa (mer) där vi delar med oss av våra bästa tips.

Hur ser ni på ansvarsfullt resande?

När man reser lämnar man sina fotavtryck i världen, och det kan vara både på gott och på ont. En av de positiva sakerna är att man kan bidra till den lokala ekonomin på olika platser genom att spendera sina pengar hos lokala företagare. Men då gäller det ju att handla i lokala butiker och äta på lokala restauranger. Av den här anledningen bor vi aldrig på All Inclusive till exempel. Sedan tänker vi också att man alltid måste visa respekt, inte skräpa ner och ta seden dit man kommer.

Du hittar även dem på Instagram – @freedomtravelnews och på Facebook Freedomtravelnews

Related Posts

Add Comment