Gambia Reseguide

Gambia är ett av de solsäkraste resmålen under vintern. Detta kombinerat med en spännande kultur och paradisstränder har gjort Gambia till en favorit bland hos turister från norra Europa. Gambia brukar även kallas för “the smiling coast of Africa”, tack vare dess trevliga och glada befolkning. 

Gambia är dessutom ett av de säkraste länderna i Afrika och passar perfekt som en introduktion till Afrika. “Den leende kusten” är ett litet och trevligt land. Befolkningen är fattig pengamässigt, men verkar trots det ha oändligt med kärlek och glädje att dela med sig av. En resa till Gambia kan innebära alltifrån lata dagar på gyllene sandstränder och besök på lokala marknader till spännande båtturer längs Gambiafloden, med chans att se vilda flodhästar, apor och krokodiler samt många andra vilda djur, inklusive nästan 600 olika fågelarter.

Städer

Serrekunda

Serrekunda eller Serekunda är Gambias största stad med 390 000 invånare och är belägen sydväst om Banjul. Staden är mest känd för sina marknader, silkesbomullsträd, Black Cow-djembetrummor och sin wrestlingarena. Serrekunda består egentligen av 9 mindre byar som växt ihop till en stor stad. Vill man uppleva mer än bara Gambias härliga stränder, bör man definitivt boka in ett besök till Serrekunda. Här kan du uppleva det gambiska nattlivet och den traditionella maten på någon av stadens lokala barer och restauranger.

Serrekundas marknader är också väl värda ett besök med goda möjligheter till fynd och fina lokala hantverk. Atmosfären i staden är avslappnad, men ändå full av liv och rörelse. Däremot ska man hålla koll på sina smycken, pengar och värdesaker eftersom det är vanligt med ficktjuvar i staden.

Banjul

Banjul är belägen på St. Mary’s Island och är både en viktig hamnstad och Gambias huvudstad. Staden har cirka 31 000 invånare och är en av Afrikas minsta huvudstäder. En av Banjuls största turistattraktioner är Royal Albert Market, där i stort sett allting som Gambia har att erbjuda finns att köpa. Det är enkelt att fynda på marknaden om man spenderar lite tid, jämför priser och prutar med olika handlare. Det finns också en del shopping runt hamnen vid den östra sidan av staden. Utöver shopping finns det möjlighet för sportfiske och fågelskådning. Vill man besöka Banjul bör man göra detta under dagtid, eftersom de flesta lokala invånarna åker tillbaka sina hem på fastlandet efter klockan 7 pm.

Bakau

Bakau är en livlig liten stad med en labyrint av små grusvägar och är ett utmärkt ställe för att uppleva det genuina Gambia. Första gången kan det bli en överväldigande upplevelse om man inte tidigare har rest i något Afrikanskt land, men staden är så levande och full av rörelse med massa härliga färger och det vore verkligen synd om man missar detta. Ett bra tips är att antingen åka dit tillsammans med några andra som vill besöka Bakau, eller hitta en vänlig taxichaufför som vill visa dig runt i staden.

Här finns flera bra restauranger som serverar traditionella gambiska maträtter. Staden är också känd för populära Kachikally Crokodile Pool samt sina lokala marknader. Här finns bland annat en mycket bra hantverksmarknad tillsammans med den berömda fiskmarknaden och en lokal marknad med frukt & grönt.

Kololi

Kololi är en populär turistort i Gambia som har allt man behöver för en lyckad solsemester. Staden var från början en liten fiske, men har sedan utvecklats till ett paradis för turister. Här finns mysiga strandbarer, restauranger och härliga stränder. Här ligger också Senegambia Strip, som är huvudområdet för turister med affärer, aktiviteter, barer, restauranger och mycket mer. Förutom att sola på Kololi Beach, finns bland annat aktiviteter som: hästridning, fågelskådning, köra fyrhjuling och gå på nöjesparken “Dream Park”. När det gäller boende finns det alltifrån lägenheter och stugor till resorthotell och bed & breakfasts. Våra favoritområden i Kololi är “Palma Rima Area” och “Senegambia Area”.

Se och göra

Banjul Market

Marknaden i Banjul är väl värt ett besök. Marknaden är också känd som Royal Albert Market. Här kan du fynda alltifrån textiler till masker och hantverk. Banjuls marknad är livlig och full av rörelse, bara ett besök på marknaden är en upplevelse i sig själv. Även om prisnivån ligger långt under Sverige, så gäller det att jämföra priser och pruta om man vill fynda. Som turist sticker man ut och även om gambier är vänliga och glada, så tjänar de gärna några extra slantar på turister som inte vet hur man prutar.

Bijilo Forest Park

Naturreservatet ligger vid kusten, 11 km från Banjul och har ett område på cirka 51 hektar. Parken är full av apor som kommer fram som vill leka och bli matade. Bijilo Forest Park passar bra för hela familjen och för dem som gillar att vandra i naturen, parken kan besökas med eller utan guide.

Brikama Craft Market

Marknaden är ganska liten, men har trots det ett bra utbud och är väl värt ett besök om man vill gå på en riktig marknad med handgjorda varor. Brikama Craft Market har också generellt lägre priser än både Banjul och Serrekunda, speciellt om man prutar. Stämningen är också lite lugnare i Brikama och de flesta av säljarna är mycket vänliga, även om de kan vara något påträngande enligt svenska mått. I Brikama finns även möjlighet att lyssna på lokal musik, staden är ett stort centrum i Gambia för musik som använder kora.

River Gambia National Park

En båttur som visar stora delar av Gambia och dess natur. På vägen har man chansen att få se vilda flodhästar, krokodiler, olika sorters apor, vårtsvin och många fler. Guiderna är mycket kunniga och gör sitt bästa för att alla gäster ska vara nöjda. Turen är ganska lång, men är väl spenderad tid om man vill upptäcka Gambia. Här finns också möjlighet att besöka ett rehabiliteringscenter för Schimpanser. River Gambia National Park är en av våra absoluta favoriter och ger en oförglömlig upplevelse.

Gambia River

Katchikally Crocodile Pool

Ett krokodilzoo i Bakau, där du har chansen att komma öga mot öga med den fantastiska Nilkrokodilen. Krokodilen har länge varit helig i Gambia och är en symbol för fruktbarhet.

Fågelskådning

Om du gillar fåglar är detta ett måste. Ousman och Musa tar med dig på en guidad tur med fågelskådning. De båda guiderna är mycket kunniga och professionella och gör alltid sitt yttersta för sina gäster. I Gambia finns många exotiska fågelarter och har man tur kan man se omkring 300 olika fågelarter under en guidad tur.

Hemsidawww.bsc.gm

Fisketur med Pa

Följ med på en fisketur med de lokala fiskarna på Gambia River. Mat och dryck ingår under fisketuren och all fångst ges till de lokala invånarna så dem får mat på bordet. En härlig upplevelse där man hjälper den fattiga lokalbefolkningen samtidigt som man själv ett roligt minne. Pa’s fiskebåt utgår från Banjul.

Sol och bad

Cape Point

Den här underbara gyllene sandstranden ligger i utkanten av nordöstra Bakau. Vårt tips är att åka hit tidigt och först njuta några timmar på stranden, sedan ta en paus från solen och besöka stadens lokala marknader samt äta på någon av Bakau’s traditionella restauranger. Efter några timmar på marknaden och med mat i magen kan man gå tillbaka till stranden och njuta av eftermiddagssolen och stanna för att se den vackra solnedgången. Stranden är också familjevänlig.

Bijilo Beach

Bijilo Beach är en gömd liten pärla söder om Kololi. Stranden är inte lika välbesökt som Kololi Beach, men bjuder på fantastiska vyer och allt som behövs för en lyckad dag på stranden. I närheten ligger även Bijilo National Park.

Sanyang Beach

Sanyang Beach är en riktig paradisstrand med mjuk gyllene sand, palmer och ett fint hav. Stranden anses vara en av Gambias bästa och är belägen på den nordvästra kusten, cirka 30 km från Kololi. Sanyang Beach passar perfekt för en heldag på stranden. Det är enklast att ta sig hit med taxi eller hyrbil.

Kartong Beach

Kartong är belägen i södra Gambia cirka 60 km från huvudstaden Banjul. I den här delen av Gambia finns flera vackra stränder. Stränderna här är vilda och öde med mjuk sand och härliga vyer. På Kartong Beach är det enkelt att hitta en plats för sig själv och njuta i lugn och ro.

Kotu Beach

Stranden är belägen norr om Kololi och är en av Gambias “guldstränder” med svajande palmer i bakgrunden. Här är det enkelt att njuta och ta det lugnt i solen. Om du går längre ut än 25 meter i vattnet så var försiktig, eftersom det snabbt blir djupt på många ställen efter 25 meter. I övrigt är stranden härlig och absolut värt ett besök.

Kololi Beach

Stranden är mycket populär och ligger i ett av Gambias största turistområden. Vill man ha liv och rörelse samtidigt som man vill sola är det definitivt den här stranden man ska vara på. Här finns det största utbudet av strandbarer, hotell och restauranger.

Gambia_kololi_beach

Resa hit

Ving arrangerar klassiska charterresor till Gambia under vintersäsongen. Det går också att ta sig hit genom att boka flyg och hotell separat. Enklaste och billigaste sättet att ta sig till Gambia från Sverige är att ta ett direktflyg till Barcelona eller Las Palmas. Iberia flyger hela vägen från Sverige till Gambia med mellanlandning i Barcelona. En annan möjlighet är att flyga med Ryanair eller Norwegian till Las Palmas, på Gran Canaria, för att sedan flyga med Binter Canarias till Gambia.

Tur och returbiljetter brukar gå att hitta från 3500 till 4000 och uppåt. Boende är billigt i Gambia, så därför kan det vara bra att jämföra priser mellan charterresor och bokning av flyg och hotell separat. Här hittar du de billigaste flygen till Gambia.

Ta sig runt

Hyrbil

Vill man åka runt mycket i Gambia kan det vara skönt att hyra en egen bil, speciellt om man reser med hela familjen. Trafiken i Gambia är ganska gles och det är oftast inte några större bekymmer rent trafikmässigt. Kör man inuti städer kan det vara bra att vara extra uppmärksam på andra bilister. Vägarna utanför städer är oftast simpla landsvägar och vägförhållanden kan därför vara mindre bra vid regn. Ska man hyra bil rekommenderar vi en fyrhjulsdriven bil för att enkelt kunna ta sig fram.

Taxi

I Gambia finns det två typer av taxis, en grön (turisttaxi) och en gul variant (vanlig taxi). De gröna taxibilarna är mycket dyrare än de vanliga och det är samma pris oavsett hur många som åker. De gula taxibilarna är mycket billigare och används ofta av lokalbefolkningen. Tyvärr för oss turister så får de gula taxibilarna sällan plocka upp turister inom turistområden. Ska man åka en längre bit kan det därför löna sig att gå en liten sträcka och sen ta en gul taxibil från ett ställe där dem får plocka upp dig. De gula taxibilarna kallas också för “bush taxis”.

bush taxi Gambia

Minivan Bush Taxi

En större variant av “bush taxis” som oftast kör mellan mindre orter och större orter, men även till turistområdena. Dessa har gul nummerskylt och finns i alla sorters färger. Gör upp om pris innan resan för att undvika konflikt och missförstånd. Är man flera stycken är detta ett mycket bra alternativ. Många av dessa går också att hyras för en heldagsutflykt med chaufför mot en överenskommen summa pengar.

Båt

Vill man åka inåt i landet finns det möjlighet att åka med båt längs hela Gambiafloden. Värt att tänka på är att det faktiskt finns vilda djur som flodhästar och krokodiler i floden. Det är oftast inget man behöver oroa sig över, men risken finns ändå att något skulle kunna hända.

Mat & Dryck

Det gambianska köket har både lokala rätter och maträtter som finns i större delen av Västafrika. Tack vare att Gambia är beläget vid kusten, så finns ett stort utbud med fisk & skaldjur. Några gambianska nationalrätter man inte bör missa inkluderar: Benechin, Yassa, Mbahal, Oyster stew, Domoda och Nyambeh Nyebbeh. Traditionella maträtter från Gambia är hälsosamma och väldigt goda. Vi rekommenderar varmt att välja bort klassisk turistmat och istället testa lokala specialiteter.

DryckerWonjo juice, den goda juicen görs på torkade hibiskus blommor, socker och vatten.  Julbrew (lokal öl), Palm wine och ginger beer, öl med ingefära (stark). Det finns olika flera olika sorters örtte, så som attaya och kinkiliba

Bra att veta

Flygtid

Cirka 8 timmar och 30 minuter från Stockholm med charter.

Tidsskillnad

Sommartid: Svensk tid -2 timmar. Vintertid: svensk tid -1 timme.

Visum

Svenskar behöver inget visum för resor kortare än 90 dagar. Pass krävs med en giltighetsperiod på minst sex månader efter hemresa.

Klimat

Gambia har två säsongsklimat, en kort regnperiod mellan juli och oktober och en torrare period mellan december och april. Medeltemperaturen ligger på strax över 30 grader/dagtid året runt. Åker man inåt i landet kan temperaturen stiga upp mot en 40 grader under sommaren, medans temperaturen vid kusten ligger kvar på en behaglig nivå runt 30 grader med svalkande vindar.

Prisnivåer

Priserna i Gambia är mycket lägre än i Sverige och man får väldigt mycket för pengarna. Allra billigast är lokal mat, souvenirer, kläder och väskor handgjorda av gambiska hantverkare. På marknader går det också bra att pruta, ifall man köper flera produkter kan man få riktigt bra paketpriser. Turistområdena har generellt högre priser, därför kan det vara bra att jämföra priser med andra affärer och handlare.

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 10-20 SEK
 • Middag: 50-80 SEK
 • Coca Cola: 8 SEK
 • Öl (50cl): 12 SEK
 • 75 cl vin: 60 SEK
 • Vatten: 10 SEK
 • Stor pizza: 40 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 2 SEK
 • Öl: 5 SEK
 • Vatten 1.5 liter: 5 SEK
 • 75 cl vin: från 40 SEK
 • Cigaretter: 9 SEK (Marlboro)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Gambia, så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Befolkning

Cirka 1 935 000 miljoner invånare.

Säkerhet

Det finns några vanliga “scams” som kan vara bra att känna till. Det vanligaste sättet är att någon kommer fram och säger att dem känner igen dig från hotellet eller från något annat ställe, därefter bjuder dem med dig till en annan plats eller hotell, för att sedan råna dig eller försöka sälja något. För din egen säkerhet, tacka artigt nej till dessa förslag och gå därifrån. Vissa som erbjuder sig att visa vägen eller hjälpa dig med något, förväntar sig ofta att du ska betala dem, trots att de frivilligt ville hjälpa till.

Vissa erbjuder även Marijuana och att man får följa med dem hem och röka. I hemmet väntar oftast en polis, som kommer kräva dig på pengar för att du inte ska bli arresterad. Det är också viktigt att inte säga något illa om den gambiska regeringen, eftersom det anses vara ett brott. Homosexuella bör hålla väldigt låg profil då det är förbjudet enligt lag att vara gay.

Gambier är oftast väldigt trevliga, glada och hjälpsamma. Man får dock tänka på att många av dessa är också extremt fattiga och vill gärna ha en liten slant i utbyte mot deras hjälp. Det är upp till var och en hur man gör i dessa situationer, vi anser att man gott kan ge hjälpsamma och trevliga gambier några kronor som tack för hjälpen. Några kronor betyder inte så mycket för oss, men kan göra stor skillnad för en fattig familj i Gambia.

Vaccination

Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas. Malariaprofylax kan vara aktuellt. Berätta för vaccinationscentralen vart du planerar att åka och om du kommer resa vidare till något annat afrikanskt land eller mellanlanda. Vaccinationscentralen tittar sen på vilka vaccin som kan vara aktuella utifrån din resplan.

Mobil och Internet

Det är dyrt att ringa och sms:a med svenska abonnemang i Gambia, både inom landet och hem till Sverige. Behöver man ringa eller sms:a är det billigast att ta med en olåst telefon och köpa ett lokalt sim kort från Gamtel i Gambia. Även Internet kan ordnas via Gamtel om man tar med sig en egen pocket Wi-Fi Router med 3G/4G täckning och plats för sim kort.

Allt fler restauranger i turistområden erbjuder Wi-Fi och de flesta hotell har Wi-Fi, antingen gratis eller mot en avgift. Hastigheten kan vara långsam på många ställen, speciellt om flera delar på samma anslutning.

Valuta & Betalkort

Valutan i Gambia heter Dalasi (GMD). Banker finns bland annat i Kololi/Senegambia, Serrekunda och Banjul. Uttagsautomater finns i stort sett vid alla banker. Vissa bankomater accepterar endast Visa-kort, GTbank Gambia accepterar både Mastercard och Visa-kort. Växlingskursen för Dalasi är sällan bra i Sverige. Vi rekommenderar istället att man växlar på plats, eller använder ett bankomatkort anpassat för resor – utan växlingsavgifter och uttagsavgifter.

Språk

Engelska, Wolof, Mandinka och andra lokala språk.

Religion

Muslimer – 90%, kristna – 9% och övriga 1%.

Vatten

Turister avrådes ifrån att dricka kranvatten i Gambia. Vattnet är inte giftigt, men har en annan bakterieflora än det svenska vattnet. Köp därför istället vatten på flaska för att undvika diarré.

El

220 volt. Adapter behövs på de flesta ställena och kan köpas här.

Boka Hotell och Flyg

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Gambia eller kontakta oss på info@destinavo.se