Fakta om Ungern

Ungerns flagga

Ungern (ungerska: Magyarország) är ett av Europas äldsta länder med anor ända tillbaka till 800-talet. Det var i slutet av 800-talet som 7 olika stammar från nuvarande Ryssland och Mongoliet vandrade västerut mot Europa. Man valde att slå sig ner längs slätten omkring floden Donau och Tisza.

Detta var början på det ungerska riket, som haft två storhetstider, varav den första på 1300-1400 talet och den andra tillsammans med Österrike från 1867 tills slutet av första världskriget. Ungrarna är ett stolt folkslag och har idag ett av världens bäst bevarade språk, trots att man blivit ett modernt land där många pratar engelska.

Man har även behållit traditionella maträtter som härstammar ända från 800-talet när de första magyariska stammarna kom till landet. Runtomkring Tisza och Donau kan man än idag få se folkdräkter, folksånger och folkdanser. Man är mycket stolt över sitt kulturarv. Två av landets mest kända kompositörer genom tiderna är Franz Liszt och Béla Bartók.

Ungern ligger i centrala Europa på gränsen till Östeuropa och Balkan. Landet har gräns mot Österrike, Slovenien, Slovakien, Kroatien, Serbien, Bosnien, Ukraina och Rumänien. Landet har totalt omkring 10 miljoner invånare, varav cirka 2 miljoner bor i huvudstaden Budapest.

Landet blev kristet i början av 1000-talet under Stefan I den helige.

När det gäller turism i Ungern, så är det främst Budapest som lockat svenska resenärer. Men sanningen är att Ungern har mycket mer att erbjuda än bara Budapest. Även om Budapest är en underbar stad, så är det till exempel väldigt mysigt ute på den ungerska landsbygden, där man får en chans att uppleva traditionella ungerska maträtter i en vacker miljö.

Ett besök till vinregionerna i Ungern är något alla vinälskare borde göra, då det både är vackert och det serveras goda viner. Ett annat ställe i Ungern som är populärt bland turister från närliggande länder är Balaton, som är Europas största sjö. Balaton är rik på mineraler och har en mycket behaglig temperatur, och precis som i resten av Ungern är det fullt av termalpooler och spa-bad.

Det finns även gott om vandringsleder i Ungern, med vackra och pittoreska vyer.

När det gäller huvudstaden är det inte så konstigt att så många fastnar för just den, i Budapest finns egentligen allt man kan önska oavsett intresse. I Budapest finns billig och god mat, shopping i mängder, kulturella upplevelser, party och nattklubbar, mysiga och trevliga restauranger och sist men inte minst otroligt många vackra byggnader. Budapest är en av Europas bäst bevarade huvudstäder med en unik blandning från olika tidsepoker.

Huvudstad: Budapest

Största stad: Budapest

Befolkningsmängd: Cirka 10 miljoner invånare

Statsskick: Republik

Religion: Kristendom (Katoliker)

Språk: Ungerska

Valuta: Ungersk forint (HUF)

Tidszon: UTC+1, sommartid UTC+2

Nationaldag: 20 augusti (S:t Stefans dag), 15 mars (1848 års revolution) och 23 oktober (Ungernrevolten år 1956)

Nationalsång: ”Himnusz” Isten aldd meg a magyart.

FlaggaUngerns flagga

Landsnummer: 36

Landskod: HU, HUN

Area: 93 030 km²

Topografi:

Högsta punkt – Kékes, 1014 meter över havsytan

Längsta flod – Donau, 2860 kilometer lång

Lämna en kommentar