El Niño har gett liv åt världens torraste plats

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Atacamaöknen i Chile är normalt sett världens torraste plats och är rekordhållare när det gäller längsta torrperiod. Men väderfenomenet El Niño och Moder Natur hade annat planerat för Atacamaöknen, som nyligen fick 14 års regnmängd på en enda dag.

Den längsta torrperioden utan en enda droppe av regn inträffade för ungefär 100 år sedan. Atacamaöknen var då utan regn i 173 månader, alltså drygt 14 års tid. I vanliga fall går det ett par år mellan regnen och malvablommorna som lever i öknen är väl anpassade efter detta hårda klimat.

Malvablommorna blommar normalt vart femte till sjunde år när regnet faller över Atamacaöknen. Men för några dagar sedan föll det alltså en lika stor mängd som området skulle ha fått under en period på 14 år. Detta har orsakat både översvämningar och ett par dödsfall, men för malvablommorna har det blivit ett paradis, vilket inte minst syns på bilderna nedan.

För tillfället bjuder Atacamaöknen på en färgsprakande upplevelse tack vare väderfenomenet El Niño som gett mer regn än normalt.

 

 
Ett underbart vackert paradis fullt av färg och liv.

Related Posts

Add Comment

Send this to friend