Aktivera dig på resan

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Last updated: mars 15, 2019

Det nya året är HÄR och för resefantasten och vagabonden innebär det hög tid för planering av 2019 års reseäventyr. För många räcker ett par veckors sol och bad och avkoppling i hängmattan för att återvända energifylld till vardagen. Enligt en SIFO-undersökning från resebyrån Ticket har dock svenskens resande ändrat karaktär de senaste åren.

Var femte resenär nöjer sig inte längre med traditionella semesteraktiviteter av mer lättjefullt slag utan vill ha fler upplevelser och aktiviteter på resan. Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket menar att ”många vill uppleva mer under resan, oavsett om det är utflykter, träningsmöjligheter eller andra aktiviteter.

Man är inte bara ute efter avkoppling utan vill komma hem påfylld med nya upplevelser och minnen”.

De större svenska researrangörerna har därför ökat sitt utbud av ”aktiva” resor där en kan ägna sig åt träning och sport i form av exempelvis vandring, yoga, surf och löpning på en vacker och solig destination. Även om den primära målgruppen är mellan 18–30 år, ökar ovanstående restyp i popularitet även bland mer seniora åldersgrupper. För att citera resejätten Apollo är aktiva semestrar superheta med en kurva som pekar uppåt.

I den här artikeln delar vi med oss av några av våra bästa tips för dig som är sugen på kombinationen resa + aktivitet.

Den sömniga, pittoreska och charmiga beachstaden Cabarete ligger på Dominikanska Republikens norra del och är platsen för dig som vill utöva vattensporter på resan. Cabarete – som ofta marknadsförs som världens vattensporthuvudstad – var en oupptäckt pärla i vattensportsammanhang innan franska vindsurfare började hitta hit på 80-talet.

Med varma turkosblå vatten, ett behagligt tropiskt klimat året om, och både vind och våg är det här platsen för dig som vill ägna dig åt kite surf, vågsurf, vindsurf eller SUP. På surfstranden Playa Encuentro, som är öns stolthet, kan du ge dig ut på din bräda året runt och surfskolorna trängs bredvid varandra.

Här kan du investera i några prisvärda lektioner oavsett om du är nybörjare eller van surfare som vill förfina dina färdigheter. Den som är mer för vind än våg beger sig istället till stranden med det passande namnet Kite Beach och kastar sig in i den utmanande men adrenalinfyllda sporten kite surf.

Att vara aktiv på resan behöver inte enbart innebära fysisk aktivitet. Även aktiviteter av mer intellektuell art kan bidra till en mer stimulerande reseupplevelse. För den som har en längre semester och som är sugen på att fräscha upp sina dammiga språkkunskaper från gymnasiet är en språkresa ett bra alternativ oavsett ålder. Att knaggla med franska och spanska grammatikböcker på kvällslektioner i Sverige kan givetvis ge utdelning i form av en utökad vokabulär.

I regel är det dock betydligt mer effektivt och roligt att lära sig ett nytt språk i dess naturliga miljö – det vill säga i det land där det talas. Språkreseföretaget ESL, Språkutbildning Utomlands, erbjuder språkresor till 250 olika resmål där du kan kombinera att lära dig ett språk med ”vanligt turistande”. Företaget som erbjuder program anpassade till såväl nybörjare som de med avancerade språkkunskaper vänder sig till alla åldrar.

Den som vill använda hjärnan och sina strategiska färdigheter men som inte är särskilt sugen på att traggla glosor kan givetvis hitta andra passande aktiviteter på resan. PokerStars Caribbean Adventure är en live pokerturnering som hålls på drömliga Bahamas, vilket gör det möjligt för den intresserade att få utlopp för behovet av spänning, stimulans och sol på ett och samma resmål.

Ett av våra avslutande tips är att dansa dig igenom hela resan och kombinera resan med danslektioner på valfri drömdestination. Beroende på typ av dans som du är intresserad av rekommenderar vi dig att plöja igenom utbudet av dansstudios online innan du packar väskan. För street- och hiphoplektioner är New York, Los Angeles och delar av Asien klockrena val. Den som hellre hänger sig åt pardans av mer hett slag beger sig förslagsvis till Havanna på Kuba där några av världens absolut bästa salsadansare och instruktörer lever och verkar.

Related Posts

Add Comment