7 tips för att undvika vägglöss / bed bugs

När du sover på ett hotell eller vandrarhem så är det bra att vara medveten om att det kan förekomma vägglöss, även på de bästa hotellen. När man bor på ett vandrarhem är det extra viktigt att hålla koll, då det är vanligare att de förekommer där. Dessa irriterande små insekter kan orsaka svår klåda, röda bett och kostar skjortan om du skulle få med dig dem hem.

Men, oroa dig inte i onödan. Med våra tips kan du enkelt förhindra att råka ut för bed bugs under resan!

1. Inspektera sängen

För att undvika att lägga sig i en säng med vägglöss kan det vara bra att titta lite extra på de ställen de trivs bäst på. Börja med att ta bort sängkläderna på madrassen och titta längs med madrassens kant och undersida och även bakom sänggaveln. Det du ska hålla utkik efter är vägglössens avföring som ser ut som små svarta prickar. Titta även efter själva vägglössen, som är ungefär lika stora som en kärna i ett äpple. De har en rödbrun färg och de gömmer sig ofta i hörn och sömmar av sängens sängkläder och madrass.

När man gör denna inspektion kan man även kontrollera det som finns runt om sängen, t.ex. nattduksborden. Det bästa är att direkt ställa in sina väskor i badrummet när man ska kolla efter vägglöss, eftersom att det är den platsen de trivs minst.

2. Undvik att ha dina väskor på sängen och på golvet

För att undvika bed bugs så är det bra att ha i åtanke att inte lägga väskor på sängen eller golvet. Vägglöss trivs mycket bra i sängar och madrasser, men de kan även krypa från rum till rum, därför ska man inte heller förvara sina väskor på golvet. Det bästa är att ha sina väskor liggandes på skrivbordet, en byrå eller på rummets bagagehylla.

3. Läs hotellrecensioner

Med endast lite research på internet så kan man enkelt finna information om ett hotell har haft vägglöss eller inte. När man ska boka sina hotellnätter på t.ex. Hotels, Booking eller Agoda så finns det alltid recensioner att läsa, vilket ibland kan berätta om det har förekommit vägglöss på hotellet du tittat på. 

Har man planer på att resa i Nordamerika så kan man kika in på The Bed Bug Registry som är en databas online med rapporter om vilka hotell som haft vägglöss under sin vistelse. Det kan även vara bra att kika närmre hotellrecensioner på Tripadvisor.

4. Nattinspektion

Eftersom att bed bugs oftast gömmer sig under dagtid kan det vara lättare att upptäcka krypen under natten. De nykläckta vägglössen är svåra att se då de nästan är helt genomskinliga medans deras äldre släktingar har en rödbrun färg och har en oval form. För att inspektera rummet på natten behöver man ha en ficklampa, då de gömmer sig om man tänder lampan i taket.

5. Bed bugs lakan

Att använda sig av ett bed bug lakan är ett mycket bra val för den som ska ut och resa. Vägglössen kan finnas i hotellet eller vandrarhemmets sängar och madrasser, vilket detta lakan skyddar dig mot. Lakanet är behandlat med Ex8-permethrin, som är ett syntetiskt insektsmedel som bedövar eller dödar insekter när de kommer i direktkontakt med det impregnerade materialet. Permethrin är inte skadligt för människor.

6. Plastfodral till resväskan

För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att köpa ett plastfodral till resväskan. Detta plastfodral skyddar dina kläder och ägodelar, inte bara i hotellrummet, utan även under resan; då bed bugs kan gömma sig på flygplan, tåg och i taxibilar. Tänk på att ha fodralet stängt så mycket som möjligt för att minska risken för vägglöss.

7. Efter hemresa

Efter att du har kommit hem gäller det att se till så att du tvättar alla dina kläder, även de som du inte använt. Kläderna ska tvättas i varmt vatten, helst över 50 grader då vägglössen inte överlever höga temperaturer. Detta är bra att göra efter varje resa för att förhindra att vägglössen flyttar in i dina kläder, sängar eller byråer. Det är även bra att noggrant dammsuga resväskan innan man ställer den i förrådet.