Ladiesabroad om lokal turism på Maldiverna

Denna artikel är framtagen i ett samarbete med resebloggarna Ladiesabroad för att inspirera till en mer lokal turism på Maldiverna. Idag är Maldiverna mest känt för sina lyxiga resorter och vackra stränder, men sanningen är faktiskt att det inte alltid behöver vara superdyrt att åka till Maldiverna.

Det finns en annan sida av turismen som ännu inte riktigt har upptäckts, som erbjuder precis lika vackra stränder med vit sand och kristallklart vatten, fast till ett lägre pris. Dock har det inte alltid varit så..

Tidigare fanns det lagar som gjorde att turister som besökte Maldiverna var hänvisade endast till resortöarna, men från 2009 så luckrades detta upp och turister får numera också bo på de öar där den maldiviska lokalbefolkningen bor. Jag var nyfiken både på paradiset Maldiverna och att testa de relativt nytillgängliga delarna av ögruppen och åkte till Maldiverna en vecka i oktober i år i samband med en jobbresa till Indien.

Mitt första trevliga möte med Maldiverna är den fantastiska vyn över vatten i alla blå-turkosa färger och små öar som möter mig under inflygningen. Mitt andra lika trevliga möte är när jag kommer ut från flygplatsen och möts av samma kristallklara vatten bara ett fåtal meter från utgångsdörren! Maldivernas flygplats ligger på en egen ö och för att ta sig till huvudstadsön Male åker man på en kort resa med den lokala båttypen dhoni.

Maldiverna flygfoto

Ön som var först ut med lokal turism var Maafusi och det är denna ö som fortfarande är den mest besökta, men eftersom stränderna anses vara finare inom regionen Alif Alif Atoll så delade jag upp min vecka mellan öarna Ukulhas och Thoddoo. Till båda öarna tar det från Male drygt en timme med speedbåt eller ca sex timmar med den lokala dhonin. Delad speedbåt kostar $60-70 och dhoni kostar $6.

Ukulha och Thoddoo

Ukulhas är en liten ö, bara cirka 200 gånger 600 meter, med två huvudgator och sex-sju korsande gator. Oktober är slutet på regnsäsongen och på ön är vi ca tio turister tillsammans som bor på Ukulhas tillsammans sju hotell. Jag bor på Ukulhas Inn, som var det första hotellet på ön och öppnade 2012. Ukulhas Inn har tillsammans tre rum för uthyrning och ett dubbelrum kostar cirka 1000 kronor per natt. På kvällarna kryssar jag i ett formulär vad jag önskar ha till frukost dagen efter samt tidpunkt och på morgonen kommer en anställd från en av öns tre restauranger bärande med min frukost på en bricka.

När jag ska förflytta mig från Ukulhas till nästa ö Thoddoo önskar jag verkligen att åka dhoni, men den har varit inställd hela veckan beroende på problem med motorn och det blir speedbåt också denna gången. Thodoo är en större ö men stora delar av ön är allokerad till fruktplantage och den bebodda delen är endast obetydligt större än på Ukulhas. Jag gissar att vi är 25 turister på ön och eftersom de flesta äter middag på öns godaste restaurang Sunset varje kväll och är på samma del av stranden varje dag så vet alla vem alla är.

Båda öarna har gator utan asfalt och det finns inga bilar. Dock måste det finnas en moped per vuxen invånare; även på Ukulhas där det tar 10 minuter att gå hela huvudgatan från strand till strand. Jag kom väldigt nära lokalbefolkningens dagliga liv eftersom de lever så stor del av sina liv utomhus och de var både vänliga och kontaktsökande mot turisterna. Såg jag lite vilsen ut i någon korsning stannande alltid någon och undrade vad jag letade efter och ofta frågade de också om de kunde skjutsa mig på mopeden. Utan någon baktanke om att tjäna pengar. Maldiverna är tidigare en engelsk koloni och alla pratar skaplig engelska.

Ukulha Thoddoo

Klädkod

Maldiverna är ett muslimskt land och det finns därför lagar för vilka kläder turisterna måste bära. I det offentliga rummet ska män och kvinnor ha minimum shorts och T-shirt, men linne med bara axlar går bra. På stranden finns det särskilda allokerade områden för turisterna där det är tillåtet med bikini och badkläder.

Utöver att sola, bada, snorkla och dyka så finns det inte mycket att göra på Maldiverna. På både Ukulhas och Thoddoo fanns till min stora glädje välbevarade korallrev med många fiskar precis utanför stranden och hotellen erbjöd att låna gratis snorkelutrustning. Jag var absolut nöjd med snorklingen vid stranden, men hade också gärna åkt på snorkelutflykter till ännu finare områden om det inte var för att jag var på Maldiverna under slutet av regntiden och aldrig kunde veta om det skulle regna dagen efter eller inte. Och ja; sanden var precis så vit som man ser på alla bilder, vattnet lika turkost och fiskarna lika färgglada!

Artikeln skriven avLadiesabroad

Från Sverige är det billigast att flyga till Tyskland, Indien eller Dubai, för att sedan därifrån ta sig till Maldiverna. En tur och returbiljett går att hitta för så billigt som 5000 svenska kronor inklusive mellanlandning.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Maldiverna

Lämna en kommentar